Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Chimicalele inhalate de gravide cresc riscul de obezitate al copiilor

Expunerea viitoarelor mămici la substanțe chimice din produsele de uz casnic în timpul sarcinii poate crește riscul de obezitate la copii, arată cercetătorii de la Universitatea Brown, din SUA. Potrivit specialiștilor, mii de substanțe per și polifluoroalchilice (PFAS) există în produse de îngrijire personală, ambalaje alimentare, produse medicale și multe alte articole de uz casnic. Echipa de experți a descoperit că, cu cât au avut în sânge femeile gravide mai mult din aceste substanțe, cu atât s-a dovedit mai sporit riscul pentru copiii lor de a suferi de obezitate.

Socializarea favorizează „îmbătrânirea cu succes“

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au realizat o cercetare în urma căreia a reieșit faptul că o bună conexiune socială este deosebit de importantă pentru adulții în vârstă. Studiul a relevat faptul că participanții implicați în activități de voluntariat și recreative împreună cu alte persoane din comunitate au avut mai multe șanse de a menține o sănătate excelentă pe parcursul studiului și un risc mai redus de a suferi de o serie de boli - fizice, cognitive, mintale sau emoționale. Aceste repere definesc ceea ce este numit în comunitatea științifică „îmbătrânire cu succes”.

COVID-19 pe termen lung afectează pacienţii mai mult decât cancerul

Simptomele persistente legate de COVID-19 ar putea avea un impact semnificativ asupra calității vieții unui pacient, arată rezultatele unui studiu derulat în cadrul University College London. Astfel, scorurile de calitate a vieții ale pacienților au fost mai mici decât cele ale persoanelor cu cancere metastatice avansate, impactul pe termen lung al COVID-19 depășindu-l și pe cel al celor cu AVC, situându-se la egalitate cu al celor cu Parkinson. „Până la aproximativ 17% dintre persoanele cu COVID-19 dezvoltă boala pe termen lung”, punctează expertul Henry Goodfellow.

Un vechi antibiotic, soluţie împotriva bacteriilor rezistente

Un antibiotic din anii 1940 ar putea înregistra o revenire uimitoare pentru a salva pacienții de tulpinile bacteriene mortale. Un nou studiu, derulat la Harvard Medical School, a descoperit că nourseothricin poate oferi protecție împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, germeni care generează infecții greu de tratat și potențial fatale. Produs în mod natural de o ciupercă din sol, antibioticul cuprinde mai multe variante ale unei molecule complexe, numită streptotricină, armă puternică împotriva bacteriilor gram-negative.