Main menu

header

942 15 1de Georgiana Mihalcea

Mulți oameni care odată ar fi avut nevoie de o intervenție chirurgicală majoră pentru a îndepărta pietrele la rinichi pot fi tratați astăzi cu ESWL fără nicio incizie, care a devenit principalul tratament neinvaziv pentru această afecțiune destul de răspândită în întreaga lume. Doctor Rucsandra Manu (foto), medic primar urologie, doctor în științe medicale, Spitalul Clinic SANADOR, ne-a mărturisit că acest tip de intervenție funcționează bine în cazul pacienților cu pietre mai mici care pot fi văzute cu ușurință într-o simplă radiografie.

„A doua zi după intervenție, pacientul își poate relua toate activitățile”

- Ce este litotriția?

- Litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL) este o metodă modernă minim invazivă, fără bisturiu, de tratament al litiazei reno-ureterale, al „pietrelor” la rinichi. La baza acestui tratament stă dezintegrarea calculilor, ce se realizează prin unde de șoc produse în afara organismului (extracorporal), unde transmise focalizat în calculii renali sau ureterali, reperați ecografic și/sau radiologic. Aceste unde penetrează țesuturile fără a produce leziuni ale acestora și induc în calculi explozii repetate. Are loc astfel o fragmentare a acestora. Fragmentele rezultate prin dezintegrarea calculilor, numite concremente, se elimină apoi spontan prin urină în timpul micțiunii.

- Prin ce se diferențiază de tratamentul clasic al pietrelor la rinichi?

- Tratamentul prin ESWL se face fără incizie, nu există plagă, nu se intră cu niciun instrument în calea urinară. Intervenția se face cu o sedare ușoară, cu internare de scurtă durată, în regim de „one day surgery” („internare de o zi”). Reinserția socială, familială și profesională este foarte rapidă. A doua zi după intervenție, pacientul își poate relua toate activitățile, dar refacerea totală durează câteva săptămâni.

- Ce cuprinde lista de investigații inițiale?

- Protocolul de investigații cuprinde anamneza pacientului, ecografia reno-vezicală, radiografia reno-vezicală simplă, examenul urografic și, mai nou, examenul computer tomografic de abdomen și pelvis cu contrast intravenos, probele de funcție renală, hemoleucograma, glicemia, probele de coagulare, sumarul de urină, urocultura cu antibiogramă, EKG și consultul cardiologic.

„Este prima opțiune de tratament pentru calculii renali și ureterali cu dimensiuni mai mici de 1,5 cm”

942 15 2- În ce cazuri poate fi recomandată?

- ESWL este prima opțiune de tratament pentru calculii renali și ureterali (lombari și pelvini) cu dimensiuni mai mici de 1,5 cm, cu îndeplinirea următoarelor condiții: rinichiul este funcțional dovedit de urografia intravenoasă (UIV), CT cu contrast i.v. sau scintigrafie renală, calea urinară este liberă distal de sediul obstacolului și rinichiul nu are o dilatație importan- tă a cavităților pielo-caliceale. Pot fi tratați și calculi mai mari de 2-3 cm prin această procedură, ca monoterapie, dacă în prealabil, s-a protezat calea urinară cu o sondă autostatică „double J”, care să prevină obstrucția prin concremente litiazice voluminoase sau prin înșiruirea acestora și formarea obstrucțiilor ureterale de tip „Steinstrasse”. La pacienții obezi și la copiii cu înălțimea sub 1 m pot apărea dificultăți de reperare și de focalizare.

- Care sunt situațiile în care nu trebuie apelat la această procedură?

- Nu există nicio metodă de tratament universal valabilă. Orice tratament are limite, are contraindicații și poate avea complicații. Contraindicațiile absolute ale ESWL sunt: insuficiența renală acută obstructivă și insuficiența renală cronică, infecţiile acute ale parenchimului renal și ale căilor urinare (pielonefrita acută, pionefroza, urosepsisul), litiaza reno-ureterală la pacienți cu rinichi nefuncțional, obstrucția căii urinare distal de calcul (stenoza de tijă caliceală, stenoza de joncțiune pielo-ureterală, stenoza ureterală), dezechilibrul fluido-coagulant (coagulopatii netratate), hipertensiunea arterială necontrolată terapeutic, sarcina. Contraindicațiile relative ale ESWL sunt: tulburări de ritm și de conducere, pacienții cu pacemaker cardiac, tulburări metabolice necorectate (diabet zaharat decompensat, ciroza hepatică decom- pensată), tuberculoza activă, anevrismul de aortă sau calcifieri ale arterei renale, contraindicații tehnice (obezitate > 130 kg, pacienți > 2 m sau < 1 m), deformări ale coloanei vertebrale, ale micului bazin sau ale extremităților, tratament medicamentos pentru afecțiuni asociate (tratament antiagregant-anticoagulant).

„Are un risc scăzut de infecții”

- Cum decurge o procedură ESWL?

- Procedura se efectuează în sala de operație cu ajutorul unui echipament special, numit litotriptor, compus din sistem de generare și transmitere focalizată a undelor de şoc și sistem dual de reperare a calculului, ecografic și radiologic. Pacientul este poziționat pe masa de terapie ESWL. Monitorizăm pulsul, tensiunea arterială, saturația oxigenului, activitatea electrică a inimii (EKG). Procedura se efectuează cu analgosedare sau anestezie generală intravenoasă. Se reperează calculul radiologic și ecografic și se suprapune cu focarul terapeutic. Apoi începem declanșarea undelor de șoc cu intensități crescânde urmărind pe ecran dezintegrarea calculului.

- Care sunt cele mai importante avantaje?

- Principalele avantaje pentru pacient sunt: suferința mult mai mică prin absența plăgii chirurgicale și scăderea riscului de infecții. Spitalizarea este minimă - cu reluarea rapidă a tuturor activităților. Procedura poate fi repetată în cazul recidivelor litiazice. ESWL are un număr scăzut de complicații și nu are efecte negative pe termen lung.

- Ce pregătiri inițiale sunt necesare?

- Pacientul trebuie să fie nemâncat și nebăut cu minimum şase-opt ore înainte de procedură. Există anumite medicamente, în special anticoagulantele și antiagregantele, care trebuie întrerupte temporar înainte de intervenție.

- Sunt detalii pe care medicul trebuie să le știe despre pacient înainte de intervenție?

- Antecedentele pacientului sunt foarte importante, mai ales cele referitoare la afecțiunea litiazică: a mai avut pacientul alte intervenții pentru litiază, a mai eliminat pietre, de ce natură, au fost pietrele tratate sau eliminate.

Undele penetrează ţesuturile fără a le produce leziuni, atacând numai calculii renali

Datele Societății Române de Nefrologie arată că boala cronică de rinichi afectează 10%-15% din populație, iar procentul este în creștere

„Pot apărea mici dureri pe parcursul eliminării fragmentelor“

- La ce trebuie să se aștepte pacientul când ajunge acasă?

- Pacientul trebuie să știe că, în primele 24-48 de ore după ESWL, urina poate să fie roșie, cu sânge, hematurică. Pot apărea mici dureri pe parcursul eliminării fragmentelor, însoțite de urinare frecventă, disurie, tenesme vezicale. Pacientul trebuie informat și asupra posibilelor complicații post-ESWL: colici renale pe parcursul eliminării fragmentelor, pielonefrite acute. Dar mai ales asupra complicațiilor majore ale metodei, care, deși rare, pot apărea: hematoame intra- și perirenale, care în unele cazuri pot impune chiar nefrectomia. În unele cazuri, complicațiile se rezolvă prin intervenții endourologice: sonda „double J”, ureteroscopie, nefrostomie percutanată.