Main menu

header

940 14 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Corpul uman are o capacitate uimitoare de a se vindeca singur, dar uneori rănile necesită ajutor suplimentar. Oamenii de știință au dezvoltat o cerneală revoluționară, care poate stimula în mod activ procesele de reparare ale corpului.

Particule ale sistemului imunitar, direct pe locul afectat

Când pielea este rănită, mecanismele naturale de vindecare ale corpului se activează, lucrând încontinuu pentru a repara daunele. Deși bandajele și plasturii pot ajuta procesul, nu îl pot accelera în mod activ. Aici intervine PAINT - cerneala bioactivă portabilă pentru vindecarea țesuturilor. Folosind un stilou de imprimare 3D, acest lichid furnizează particule ale sistemului imunitar la rană. Prin încorporarea celulelor albe din sânge, a veziculelor extracelulare (EV) secretate de macrofage și a alginatului de sodiu într-o cerneală pe bază de hidrogel, cercetătorii au reușit să creeze un instrument puternic de vindecare. EV joacă un rol vital în promovarea formării vaselor de sânge și în reducerea inflamației.

Accelerează formarea de colagen

Folosind stiloul de imprimare, cerneala PAINT formează rapid un gel rezistent la locul rănirii. În celulele epiteliale umane, EV-urile din PAINT au dovedit că promovează formarea vaselor de sânge și reduc markerii inflamatori. Potrivit unui comunicat de presă, cerneala PAINT a accelerat semnificativ formarea fibrelor de colagen, o componentă crucială a vindecării rănilor. Animalele de laborator tratate cu PAINT au prezentat progrese remarcabile, plăgile mari fiind aproape vindecate după doar 12 zile. Această tehnologie inovatoare are potențialul de a revoluționa vindecarea rănilor, făcând-o mai rapidă și mai ușoară. Potrivit experților Dan Li, Xianguang Ding și Lianhui Wang, care și-au publicat rezultatele în revista ACS Applied Materials&Interfaces, este posibil ca procedurile complexe de vindecare, de multe ori comple- tate cu administrarea de antibiotice, să nu mai fie necesare.

PAINT oferă o soluție simplă și eficientă pentru o gamă largă de tăieturi și răni, permițând vindecarea rapidă, fără complicații

Plasture încărcat electric

Preocuparea pentru vindecarea rapidă și facilă a rănilor include o altă invenție a cercetătorilor chinezi. O echipă de la Universitatea de Știință și Tehnologie Electronică a dezvoltat un plasture subțire, încărcat electric, care asigură o reparare mai rapidă a plăgilor. În lucrarea publicată în revista Science Advances, cercetătorii arată că plasturele este mic, flexibil și profită de puterile de vindecare ale electricității fără a fi nevoie de vreun echipament. Dispozitivul are patru straturi: cele de sus și de jos sunt realizate dintr-un tip de plastic încărcat electric și se „alimentează” prin contactul cu pielea, unul dintre straturile din mijloc este realizat dintr-un gel de cauciuc siliconic, care ajută plasturele să se adapteze contururilor pielii, iar celălalt strat mijlociu este realizat dintr-un material din aliaj cu memorie de formă, care apropie părțile laterale ale rănii. Plasturele are o grosime de doar 0,2 milimetri. Spre deosebire de alte tipuri de pansamente, acest plasture cu încărcătură electrică a generat vindecarea la animalele de laborator testate în proporție de 96,8% după opt zile.