Main menu

header

de Cristina Tache

Osteoporoza afectează milioane de oameni în întrega lume, iar România nu face excepţie. Există însă tratamente eficiente, ce stopează sau încetinesc evoluţia acestei maladii, şi metode prin care se poate evita atingerea stadiului de boală. Clinica „Medicover” a lansat la 8 octombrie a.c. un program de educaţie, prevenire şi depistare timpurie a osteoporozei, sub sloganul: „Învaţă să te preţuieşti”. Despre această iniţiativă şi despre riscurile osteoporozei ne-a vorbit doamna doctor Nirvana Georgescu, medic specialist pneumolog şi generalist.

Există factori pe care îi putem influenţa
- Care sunt cauzele osteoporozei şi factorii ce influenţează dezvoltarea acestei maladii?
- Vârsta şi sexul sunt primii doi factori. După vârsta de 50 de ani, 40% dintre femei şi 13% dintre bărbaţi se confruntă cu fracturi cauzate de osteoporoză. Cel de-al treilea este moştenirea genetică: persoanele care au rude de gradul întâi (părinţi sau fraţi) care suferă de osteoporoză vor dezvolta şi ele, în timp, această afecţiune. Aceştia sunt factorii pe care nu îi putem combate, dar există o altă categorie ce poate fi influenţată! Aici vorbim despre fumat, consumul de cafea, de alcool, alimentaţia neadecvată şi sedentarismul. Mai sunt şi factorii ce determină osteoporoza secundară: anumite boli sau medicamente. De exemplu, bronşita cronică tabacică, boala Chron sau Lupusul sunt afecţiuni ce duc la declanşarea osteoporozei. Dintre medicamente, trebuie menţionaţi cortizonii. Efectele lor pot fi contracarate prin monitorizare medicală atentă.

- Osteoporoza este o „maladie silenţioasă”, pentru că stă mult timp ascunsă. Care sunt semnele ce ar trebuie să ne îngrijoreze?
- Simptome evidente nu sunt de la început, dar trebuie să ţinem cont de anumite condiţii. Femeile care au intrat la menopauză de cel puţin un an trebuie să facă un consult de specialitate. La fel şi cei cu părinţi bolnavi de osteoporoză. Odată instalată boala, apar, de cele mai multe ori, dureri de coloană, de membre sau de oase, cum se spune în termeni populari. Dar nu orice durere poate însemna osteoporoză! Un semn clar al acestei afecţiuni este fractura ce apare la un traumatism minim.

Mersul pe jos reduce durerile
- Cum se poate trata sau ameliora această boală?
- În primul rând este nevoie de diagnosticare. La „Medicover” dispunem de un echipament special - „Dexa”, cu ajutorul căruia stabilim dacă o persoană suferă sau nu de osteoporoză. Apoi, pacientul este supus unui tratament medicamentos şi unei instruiri privind modul de viaţă. Există multe medicamente ce stopează evoluţia bolii, dar care se prescriu funcţie de profilul bolnavului. Se recomandă, de asemenea, şi exerciţii kinetoterapeutice, iar cel mai accesibil, dar şi extrem de eficient este mersul pe jos zilnic. Acest exerciţiu banal păstrează mobilitatea, reduce durerile şi ameliorează boala. După diagnosticare, pacientul trebuie să menţină legătura cu medicul. Mulţi dintre bolnavi renunţă după o anumită perioadă din diverse motive şi este o mare greşeală, pentru că osteoporoza va evolua până când va deveni foarte greu de suportat. Programul lansat de „Medicover” pune la dispoziţia oamenilor şi o broşură ce cuprinde informaţii despre alimentaţie, prevenire şi un îndreptar despre cum trebuie să se mişte cei care suferă de această maladie, pentru a preveni căderile, fracturile, pierderile de echilibru. Sunt câteva lucruri simple pe care trebuie să şi le însuşească, precum modul în care să se ridice din pat, să urce scările sau să se aplece.

Stilul de viaţă este esenţial

- Cum poate fi prevenită osteoporoza?
- În primul rând, este nevoie de o atenţie sporită îndreptată asupra stilului de viaţă. Fumatul, cafeaua, alcoolul trebuie reduse pe cât posibil. Prevenirea acestei boli trebuie să înceapă încă din copilărie. Părinţii ar trebuie să devină conştienţi de riscuri şi să le asigure copiilor o alimentaţie bogată în calciu şi în vitamina D, să îi obişnuiască să facă mişcare cât mai multă în aer liber şi să limiteze timpul petrecut în faţa calculatorului. Reumatologii vorbesc despre mişcare ca fiind un factor extrem de important în prevenirea osteoporozei. Se vorbeşte foarte mult şi despre alimentaţia bogată în calciu, însă nu este suficient. Pentru ca organismul să asimileze calciul, este nevoie de vitamina D, iar cea mai bună metodă de a o dobândi este expunerea la soare. În general, persoanele în vârstă se feresc de soare, dar trebuie să ştie că, dacă se expun cu moderaţie, vor avea numai de câştigat.

Un program gratuit

Programul vizează: educarea persoanelor expuse riscului, identificarea celor care au deja semne de osteoporoză şi aplicarea măsurilor de stopare a evoluţiei bolii. Programul se adresează: femeilor aflate în perioada postmenopauză, celor care suferă de afecţiuni ce predispun la osteoporoză sau urmează tratamente cu posibilă consecinţă osteoporoza. Programul se va desfăşura în trei etape: în primă fază se va face o selecţie de 100 de persoane, pe baza unor chestionare. În etapa a doua se vor asigura investigaţii osteodensitometrice, consultaţii de specialitate, kinetoterapie şi educaţie, monitorizare. Ultima etapă presupune reevaluarea osteodensitometrică, la un an de la terminarea programului, stabilirea eficacităţii măsurilor şi conduita ulterioară. Toate etapele sunt gratuite, fiind susţinute de Fundaţia „Medicover”.