Main menu

header

939 20 2de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Într-o cultură care abundă de cazuri de certuri pe bani între partenerii de cuplu, un nou studiu vine cu rezultate paradoxale: longevitatea relației are ca punct forte, printre altele, un… cont bancar comun.

Angajament-suport în atingerea obiectivelor

Cercetătorii de la Kelley School of Business, de la Universitatea Indiana, din SUA, au demonstrat o relație cauzală între fericirea conjugală și finanțele în comun. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, cuplurile căsătorite cu conturi bancare comune s-au certat mai puțin cu privire la bani, partenerii s-au simțit mai încrezători în gestionarea financiară a gospodăriei și au raportat o satisfacție generală mai bună în relație. De asemenea, cuplurile care împărtășesc resurse s-au simțit mai angajate în obiectivele comune. „Când am chestionat persoane cu diferite perioade de relație, cei care au avut conturi comune au raportat niveluri mai ridicate de unitate în cadrul căsniciei în comparație cu persoanele cu conturi separate sau chiar cu cei care și-au fuzionat parțial finanțele”, explică profesorul Jenny Olson.

Transparență sporită

La începutul studiului, sutele de cupluri testate au menținut conturi bancare separate și apoi, o parte au schimbat aranjamentele financiare. După doi ani, cuplurile instruite să deschidă conturi bancare comune au raportat o calitate semnificativ mai mare a relațiilor. Cercetătorii consideră că fuzionarea finanțelor încurajează o mai mare aliniere cu obiectivele financiare, o transparență sporită și o înțelegere comună a responsabilităților conjugale. Olson adaugă că studiul publicat de revista Journal of Consumer Research a relevat faptul că în cadrul cuplurilor cu conturi separate s-a manifestat tendința partenerilor de a vedea deciziile financiare ca fiind mai tranzacționale.

Comunicarea este esențială

Un ghid general pentru deschiderea unui cont bancar comun are următoarele repere: alegeți tipul potrivit de cont pentru amândoi - conturile bancare comune pot fi de diferite forme (curente, de economii sau de pe piața monetară); selectați banca preferată (căutați cele mai bune rate ale dobânzii, cele mai mici comisioane și cele mai convenabile locații și servicii bancare online); asigurați-vă că înțelegeți diferitele tipuri de conturi comune; adunați documentele necesare (ambele părți vor trebui să furnizeze informații personale pentru a deschide contul comun); completați cererea (asigurați-vă că înțelegeți toți termenii și condițiile înainte de a semna); efectuați o depunere inițială; configurați servicii bancare online și mobile; comunicați în mod regulat (potrivit specialiștilor, comunicarea este esențială atunci când gestionați un cont bancar comun).

Fericirea conjugală are un suport puternic în păstrarea finanţelor „la comun”

„Având în vedere schimbările semnificative pe care le-am observat pe parcursul cercetării, contul bancar comun este o dovadă convingătoare pentru beneficiile aduse cuplului“ (Jenny Olson, Universitatea Indiana)