Main menu

header

938 14 1de Georgiana Mihalcea

Confruntați cu poluanții chimici, ochii noștri nu sunt imuni. Conform informațiilor prezentate de The Guardian în luna mai, 18 mărci de lentile de contact sunt într-adevăr contaminate cu substanțe chimice cancerigene, PFAS. O descoperire șocantă pentru purtătorii zilnici. Potrivit unui studiu american, 18 mărci importante de lentile de contact conțin un nivel ridicat de PFAS (substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate - o familie extinsă de mii de substanțe chimice sintetice), „așa-numiții poluanți eterni”. Unele din aceste produse sunt comercializate și în Comunitatea Europeană.

Toate exemplarele analizate conțin PFAS

Testele au fost comandate de blogurile americane de sănătate publică numite „Mamavation” și „Environmental Health News” și au fost efectuate pe 18 tipuri de lentile de contact moi, într-un laborator certificat de Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite. S-a căutat prezența PFAS. Potrivit agenției „100% dintre lentilele de contact trimise la laboratorul nostru certificat EPA cuprindeau substanțe chimice PFAS toxice”. În 18 modele moi de lentile de contact au apărut detecții de fluor organic, un marker al PFAS. Intervalele de fluor organic raportate de laborator au fost de la 105 la 20.700 de părți per milion (ppm). În consecință, s-a descoperit că cele mai populare mărci de lentile de contact care se găsesc și în Europa conțin poluanți destul de toxici în procente diferite.

Sunt suspectați că interferează cu sistemul endocrin

Efectul acestor PFAS este problematic, mai ales la astfel de niveluri. Potrivit site-ului ANSES (Agenția Națională de Securitate Sanitară din Franța), „efectele asupra sănătății, toxicitatea acestor compuși chimici sunt multiple: provoacă creșterea nivelului de colesterol, pot duce la cancer, pot avea efecte nocive asupra fertilității și dezvoltării fătului. De asemenea, sunt suspectați că interferează cu sistemul endocrin (tiroidian) și cu sistemul imunitar”. Efectele reale asupra sănătății celor care poartă lentile de contact nu sunt încă cunoscute, deoarece nu au fost efectuate studii privind modul în care ochii absorb aceste substanțe toxice din lentile de contact. Pe site-ul său, Pete Myers, șeful Environmental Health News, își manifestă îngrijorarea: „Este posibil să nu vă putem spune dacă sau cât de mult PFAS va pătrunde în organism în urma expunerii la globul ocular, dar știm că expunerea la PFAS este posibilă”.

Întoarcerea la clasicii ochelari

Contactată pe această temă, doctor Clémence Bonnet, medic oftalmolog specializat în boli ale corneei, spune că: „Știam că aceste lentile sunt fabricate din substanțe plastice care permit o mai bună oxigenare a corneei, minimizând în același timp riscul de infecție, dar cunoașterea prezenței PFAS este nouă”. Există îngrijorare, chiar dacă medicul ne invită să nu ne grăbim cu tragerea concluziilor: „Din câte știu, nu a existat o creștere a incidenței cancerului sau infecție a conjunctivei și a structurilor anatomice din apropierea cristalinului. Dar problema cu PFAS, indiferent dacă este în ochi sau în altă parte, este că sunt produse procancerigene al căror efect pe termen lung este necunoscut. Nu se știe aici dacă sunt absorbite de organism sau eliminate prin lacrimi, nu avem încă feedback”. Totuși, doctor Bonnet le reamintește pacienților îngrijorați că sunt posibile diverse alternative: o revenire la ochelari ori la lentile rigide care nu conțin PFAS sau chiar operația de refracție pentru a nu mai purta corecție, după o evaluare făcută de medicul său oftalmolog.