Main menu

header

937 12 2de Georgiana Mihalcea

Capsula video-endoscopică e folosită, la fel ca și endoscopia, pentru a explora interiorul tubului digestiv în căutarea unor eventuale anomalii ale intestinului sau colonului. Acest dispozitiv, care se prezintă sub forma unei capsule, este un fel de cameră digitală care este ingerată și folosită pentru depistarea tuturor patologiilor intestinale.

Un real progres de diagnostic

Endoscopia constă în introducerea prin gură, sau prin anus, a unui tub lung dotat cu fibre optice, pentru a filma interiorul tubului digestiv, pentru a preleva probe, sau chiar pentru a îndepărta polipii sau pentru a astupa un vas deteriorat. Vorbim despre colonoscopie pentru explorarea intestinului gros (sau colon) și enteroscopia pentru cea a intestinului subțire. Dar endoscopia are câteva dezavantaje majore: fără anestezie generală, este uneori neplăcută și sursă de îngrijorare pentru pacienți. Din cauza lungimii tractului digestiv, unele zone sunt dificil sau imposibil de explorat. „Astfel, intestinul subțire a fost mult timp considerat ca o adevărată «cutie neagră». Datorită lungimii sale de 3 până la 9 metri, procedurile convenționale precum enteroscopia nu permit explorarea mai mult decât porțiunea sa proximală - jejunul - și la 70 cm de partea sa distală - ileonul”, indică profesorul Gérard Gay de la Spitalul Regional Universitar din Nancy, vicepreședinte al societății franceze de endoscopie digestivă.

Are dimensiunea unei bomboane mari

Pentru a facilita explorarea, acum este posibil să se folosească o capsulă pe care pacientul o ingeră și care este capabilă să facă poze cu interiorul intestinului său. Primul dispozitiv, numit PillCam, a fost dezvoltat la începutul anilor 2000. Acesta vine sub forma unei capsule care conține o cameră video minusculă și o sursă de lumină, care este esențială pentru iluminarea interiorului intestinului. Odată înghițită, videocapsula avansează în mod natural în interiorul corpului, propulsată de contracțiile obișnuite ale mucoasei digestive și de gravitație. Camera face posibilă înregistrarea imaginilor video, transmise prin telemetrie unui dispozitiv extern pe care pacientul îl poartă la cen- tură. Persoana poate continua să-și facă treburile, inclusiv să lucreze, în timp ce capsula îi explorează tractul digestiv. Capsula se elimină în 24 de ore cu scaunul și nu se recuperează. „De la începutul anilor 2000, sistemul a fost același, nu s-a schimbat”, adaugă doctor Ben Soussan. „Un holter este purtat pe talie de pacient. Acesta va stoca imaginile colectate de capsulă, care are dimensiunea unei bomboane mari. Trebuie înghițită cu un pahar mare cu apă. Capsula va capta apoi 4 imagini pe secundă de-a lungul tubului digestiv și în special a intestinului subțire. Colectăm apoi imagini care vor explora întregul organ până la începutul colonului. Ele vor fi interpretate cu ajutorul unui soft specific”, adaugă specialistul.

Nu este necesar să se pregătească intestinul prin prescrierea unei soluții pentru a-l curăța

Capsula video a fost folosită încă de la începuturi pentru explorarea intestinului subțire. Principala sa indicație este căutarea cauzei sângerării, nedescoperită de unul dintre examenele clasice. „Recomandăm o capsulă video atunci când un pacient, cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, prezintă anemie și deficit de fier, ceea ce nu a fost explicat prin alte examinări clasice. Întrucât enteroscopia este mai complicată, preferăm uneori să folosim o capsulă video, pentru a explora interiorul tractului digestiv”, descrie din nou doctorul Ben Soussan. Singura contraindicație: o îngustare a intestinului subțire, din cauza unei boli inflamatorii intestinale, a bolii Crohn sau a consecințelor radioterapiei intestinului subțire. Mai mult, nu este necesar să se pregătească intestinul prin prescrierea pacientului a unei soluții pentru a-l curăța.