Main menu

header

937 12 1de Georgiana Mihalcea

Organizația americană dedicată protecției sănătății umane și a mediului, Environmental Working Group (EWG) a stabilit de curând clasificarea fructelor și legumelor în funcție de contaminarea acestora cu pesticide. Iată care sunt în fruntea clasamentului și care sunt cele mai puțin nocive potrivit cercetătorilor americani.

Căpșunile sunt pe locul 1

E deja vară și ea ne aduce, pe lângă soare, fructe și legume de sezon din țară, dar și de peste hotare. Ne punem cu toții problema calității lor și în special a cantității de pesticide care pot fi prezente în interiorul acestor alimente. Pe baza analizelor Departamentului de Agricultură și a Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente, Environmental Working Group (EWG) a realizat un clasament. În total, au fost studiate 46.569 de mostre din 46 de tipuri de fructe și legume. Conform rezultatelor EWG, cele mai poluate sunt căpșunile, spanacul și varza kale. Urmează piersicile, perele și nectarinele. Clasamentul produselor contaminate continuă cu merele, strugurii, ardeii, cireșele, afinele și, în final, fasolea verde.

Morcovul e cel mai puțin contaminat

EWG a întocmit un clasament al alimentelor cel mai puțin afectate de pesticide. Pe morcov îl găsim pe primul loc al podiumului, urmat de pepenele verde și cartoful dulce. Acestea sunt urmate de mango, ciuperci, varză verde, kiwi și pepene galben. Și, în final, găsim sparanghel, mazăre, papaya, ceapă, ananas, porumb și avocado.

Aceste substanțe chimice sunt responsabile de apariția unor patologii grave

Pesticidele, folosite pentru a limita distrugerea culturilor de către dăunători, cum ar fi ciupercile sau insectele, sunt criticate în mod regulat pentru efectele lor nocive atât asupra sănătății umane, cât și asupra mediului. Specialiștii atrag atenția că aceste substanțe chimice sunt responsabile de apariția unor patologii grave precum cancerele, anumite boli neurologice, dar și că afectează fertilitatea. Atunci când consumați fructe și legume, este deci de preferat să le spălați și să le decojiți bine, pentru a limita consumul de poluanți pe care le pot conține aceste alimente. Ideal ar fi să consumați fructe și legume din agricultura ecologică, atunci când este posibil.

Ingerarea alimentelor cu pesticide poate provoca într-o primă fază crampe, vărsături sau diaree, iar inhalarea poate induce amețeli, dureri de cap și transpirație

Spălaţi-le cu apă şi bicarbonat

Cea mai simplă metodă de eliminare este spălarea fructelor și legumelor cu apă. Se pare că această acțiune poate elimina până la 80% din substanțele cu potențial toxic pentru organism. Dacă nu cunoașteți cu exactitate sursa alimentelor cumpărate, chiar dacă le-ați luat de la piață, ar fi bine să le îndepărtați coaja, înainte să le spălați. O altă metodă o reprezintă scufundarea fructelor și legumelor în apă amestecată cu oțet. Puneți într-un bol o treime oțet și două treimi apă și lăsați în acest amestec preț de o jumătate de oră alimentele de sezon. Înainte de a le consuma este recomandat să le clătiți cu apă rece. Un studiu publicat în „Journal of Agricultural and Food Chemistry” susține eficacitatea bicarbonatului de sodiu, în îndepărtarea reziduurilor de pesticide. Eficiența acestuia este dată de puterea crescută de alcalinizare ce simplifică structura chimică a pesticidelor, reducându-le la molecule inofensive. Se pare că, dacă țineţi fructele și legumele timp de 15 minute în apă amestecată cu bicarbonat puteţi înlătura până la 96% din elementele dăunătoare. O altă variantă este pasta obținută dintr-o linguriță de bicarbonat și una de apă. Cu aceasta curățați prin frecare fiecare vegetală în parte.