Main menu

header

910 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Persoanele care au suferit un atac de cord pot fi mai puțin susceptibile de a dezvolta boala Parkinson mai târziu în viață, arată o nouă cercetare publicată în Journal of the American Heart Association.

O constatare „surprinzătoare”

Boala Parkinson este o tulburare a creierului caracterizată prin pierderea progresivă a mișcării fizice, inclusiv tremurături, vorbire lentă sau neclară și rigiditate sau amplitudine limitată de mișcare pentru mers și alte activități fizice. Nu există un remediu pentru această afecțiune, asociată cu schimbări de comportament, depresie, pierderi de memorie și oboseală. De asemenea, parkinsonismul secundar, care are simptome similare, poate fi cauzat de accident vascular cerebral, medicamente psihiatrice sau cardiovasculare ori alte boli. „Am descoperit că în urma unui atac de cord, riscul de complicații neurovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral ischemic, cauzat de cheaguri, sau demență vasculară este semnificativ crescut, astfel încât constatarea unui pericol mai mic de apariție a bolii Parkinson a fost surprinzătoare”, explică autorul studiului, specialistul Jens Sundbøll, de la Spitalul Universitar Aarhus, din Danemarca.

Diminuare cu 20% a pericolului

Cercetătorii au examinat registrele de sănătate de la Serviciul Național de Sănătate Danez, comparând riscul de Parkinson și parkinsonism secundar în rândul a aproximativ 182.000 de pacienți care au avut un infarct miocardic pentru prima dată între 1995 și 2016 (vârsta medie 71 de ani, 62% bărbați) și peste 909.000 de controale medicale, potrivit newsroom.heart.org. Rezultatele au fost ajustate pentru o varietate de factori cunoscuți că influențează riscul de atac de cord și de Parkinson. Pe o perioadă maximă de urmărire continuă de 21 de ani, analiza a constatat că, în comparație cu grupul de control, s-a înregistrat un risc cu 20% mai mic de boală Parkinson și cu 28% de parkinsonism secundar în rândul persoanelor care au avut un atac de cord.

„Constatările noastre indică faptul că riscul de apariție a bolii Parkinson nu este crescut în urma unui atac de cord și nu ar trebui să fie o îngrijorare pentru pacienți sau un aspect din categoria prevenției pentru  clinicieni“ Jens Sundbøll, Spitalul Universitar Aarhus, Danemarca

Un atac de cord creşte posibilitatea apariţiei unui AVC, dar diminuează pericolul cumplitului Parkinson

Fumatul şi colesterolul crescut... reduc incidenţa!

Infarctul și boala Parkinson împărtășesc anumiți factori de risc (excepție fac fumatul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și diabetul de tip II), care este mai mare în rândul bărbaților în vârstă. În general, mai mulți pacienți cu atac de cord fumează și au colesterolul crescut, oricare dintre acestea putând explica incidența mai redusă de boală Parkinson în rândul supraviețuitorilor atacului de cord. „Există foarte puține boli în care fumatul scade riscul: boala Parkinson este una dintre ele”, punctează Sundbøll. Potrivit specialiștilor, pentru medicii care tratează pacienții în urma unui atac de cord, rezultatele studiului indică faptul că reabilitarea cardiacă ar trebui să se concentreze pe prevenirea accidentului vascular cerebral ischemic, a demenței vasculare și a altor boli cardiovasculare, deoarece riscul de Parkinson pare să fie scăzut la acești pacienți.