Main menu

header

909 12 1de Camelia Onciu

Petele, leziunile, crăpăturile, umflăturile de pe limbă pot fi inconfortabile, dar de obicei nu sunt grave și se rezolvă de la sine, fără tratament, în câteva zile. Dar în spatele lor pot sta zeci de afecțiuni. Dacă v-ați trezit cu o bubiță în cavitatea bucală, e bine s-o identificați corect, ca să știți la ce să vă așteptați și, dacă e cazul, să urmați tratamentul adecvat. Problemele de sănătate din zona limbii sunt legate de aspect, dureri și usturimi și dificultăți când mâncați și vorbiți.

Aftele nu sunt contagioase

909 12 2Ulcerele aftoase sau aftele, sunt leziuni albicioase, superficiale pe limbă. Pot fi asociate cu traumatisme minore ale limbii, pastă de dinți și apă de gură care conțin lauril, deficit de vitamina B12, fier sau folați, ciclul menstrual, stres, boala celiacă, boala inflamatorie intestinală, HIV.  Aftele dispar de obicei în una sau două săptămâni fără tratament. Nu sunt contagioase. Mergeți la medic dacă aftele sunt persistente, sunt însoțite de febră sau sunt atât de dureroase încât nu puteți mânca sau bea. Tratamentele topice prescrise pot ajuta. Evitați alimentele picante, acre sau crocante - acestea vor irita inflamația.

Candidoza se poate extinde în gât

909 12 3Este provocată de ciuperca numită Candida albicans și se manifestă prin pete albe, crem, uneori cu leziuni roșii care, de pe limbă, se pot răspândi oriunde în gură și în gât. Sugarii și persoanele în vârstă sunt mai susceptibile la astfel de pete. La fel și persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cu diabet sau cele care iau antibiotice. Alte simptome: pelicule asemănătoare brânzei de vaci, roşeaţă, durere, sângerare, pierdere a gustului, gură uscată, dificultăți la înghițire. Tratamentul include medicamente antifungice.

Cancerul limbii este mai frecvent la bărbați

Cea mai frecventă formă de cancer de limbă este carcinomul cu celule scuamoase. De obicei, apare ca un ulcer sau o crustă care nu se vindecă. Se poate dezvolta pe orice parte a limbii și poate sângera dacă o atingeți sau o traumatizați. Alte simptome includ durere de limbă sau de ureche, probleme la înghițire, nod în gât. În funcție de cât de avansat este cancerul, se intervine chirurgical, cu chimioterapie sau radioterapie. Riscul de cancer de limbă crește odată cu vârsta și este mai frecvent la bărbați. Alți factori de risc sunt fumatul, consumul de alcool, virusul papiloma uman (HPV).

Leucoplazia se „leagă” de proteza dentară

909 12 4Leucoplazia este o afecțiune a limbii manifestată prin pete albe sau gri de formă neregulată. Cauza este necunoscută, dar este asociată cu fumatul, abuzul de alcool, traume repetitive ale limbii, cum ar fi cele cauzate de protezele dentare. De cele mai multe ori, leucoplazia este benignă, dar poate conține uneori celule precanceroase sau canceroase, așa că este important să mergeți la medic. O biopsie poate determina dacă există motiv de îngrijorare. Leucoplazia poate apărea și pe gingii și obrajii interiori.

Limba păroasă cauzată de bacterii

909 12 5Limba neagră păroasă este o acumulare de celule moarte ale pielii, peste care se așează bacterii și ciuperci. Se manifestă prin senzația de gâdilat sau de arsură pe limbă sau pe cerul gurii. Este posibil să aveți și respirație urât mirositoare. Cauzele ar putea fi anumite medicamente, tutunul, igiena precară, radiațiile, expunerea excesivă la substanțe iritante, cum ar fi cafeaua sau apa de gură. Riscul de a dezvolta afecțiunea crește odată cu vârsta, iar bărbații o manifestă mai des decât femeile. De cele mai multe ori, problema dispare fără intervenție medicală. Dacă nu, un dentist sau un medic vă poate răzui limba cu instrumente speciale.

Stomatita herpetică sau herpesul bucal

Stomatita herpetică este cunoscută și sub numele de herpes bucal și se manifestă prin zone dureroase, roșiatice, care dau senzația de mâncărime și se pot umfla. Sunt localizate pe buze, gingii, limbă, cerul gurii, interiorul obrajilor și uneori pe față și pe gât. Cauza este de obicei virusul herpes simplex de tip 1 sau HSV-1. În unele cazuri, poate apărea însoțit de alte simptome, cum ar fi dureri în gât, ganglioni limfatici umflați, febră, dureri de cap, greață. În acest caz, este cunoscută sub numele de gingivostomatită herpetică, mai frecventă la copiii sub 6 ani.

Umflăturile mincinoase sau papilită linguală tranzitorie

Sunt cunoscute și sub denumirea de papilită linguală tranzitorie, adică mici pete albe sau roșii sau umflături pe limbă, inconfortabile. Cauza lor este necunoscută. Nu este necesar vreun tratament, trec de la sine în câteva zile. Clătirea gurii cu apă sărată sau alimentele reci pot ameliora simptomele. Puteți reduce iritația evitând alimentele acre și picante.

O hartă dureroasă își poate schimba dimensiunea, forma și poziția

909 12 6Limba geografică este o afecțiune inofensivă care se manifestă prin pete netede, roșii, de formă neregulată, pe partea laterală sau superioară a limbii, făcând ca limba să arate ca o hartă. Petele își pot schimba dimensiunea, forma și poziția. Cauza este necunoscută. Problema dispare lent, după săptămâni, luni sau chiar ani. Este posibil să se manifeste și prin dureri sau senzație de arsură, mai ales la alimente picante, sărate, acre sau fierbinți.

Papilomul scuamos se arde sau se... îngheaţă!

Papilomul scuamos este asociat cu virusul papiloma uman (HPV) și reprezintă o creștere inofensivă, benignă, care nu necesită tratament. Leziunea poate provoca iritații în funcție de localizarea acesteia. Opțiunile de îndepărtare includ cauterizarea (arderea țesuturilor), excizia, chirurgia cu laser și crioterapia (înghețarea țesutului). Recidiva este puțin probabilă după îndepărtare.

Chisturile limfoepiteliale apar sub limbă

Aceste chisturi galbene, moi, apar de obicei sub limbă. Cauza lor nu este clară, dar aceste tumori mici, benigne sunt de obicei observate la adulții tineri cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Creșterile sunt nedureroase și nu provoacă semne sau simptome semnificative. Chisturile limfoepiteliale sunt benigne și pot fi îndepărtate chirurgical. Nu există o modalitate de a preveni această afecțiune.

Remedii uşor de aplicat

Unele remedii la domiciliu pot ajuta la reducerea durerilor și iritațiilor.

  • Dizolvați o jumătate de linguriță cu sare sau cu bicarbonat de sodiu în o cană cu apă caldă. Clătiți bine gura și scuipați.
  • Iaurtul probiotic conține culturi de bacterii vii, care pot ajuta la tratarea aftelor bucale. Culturile nu ucid Candida. În schimb, îi opresc creșterea și ajută la restabilirea echilibrului corect dintre bacteriile bune și rele din gură.
  • Adăugați sucul de la o jumătate de lămâie într-o cană cu apă caldă sau rece. Beți amestecul sau folosiți-l ca apă de gură.
  • Combinați o jumătate de linguriță cu turmeric cu un strop de piper negru și o cană cu apă filtrată caldă.
  • Puteți face apă de gură cu cuișoare: infuzați o linguriță de cuișoare întregi într-o cană cu apă clocotită timp de cel puțin cinci minute. Sau puneți două picături de ulei esențial de oregano într-o cană cu apă.

Adăugați o linguriță cu oțet de mere într-o cană cu apă. Clătiți gura timp de cel puțin 15 secunde.

  • Căldura și gheața pot calma țesuturile inflamate și pot ușura durerea.
  • O bună igienă orală zilnică presupune periajul dinților, folosirea aței dentare, dar și perierea blândă a limbii.