Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Ecranele inteligente declanşează pubertatea prematură

Smartphone-urile și tabletele provoacă pubertate timpurie la copii, potrivit unei noi cercetări derulate în Turcia. Potrivit rezultatelor obținute de cercetătorii de la Spitalul orășenesc Ankara, aceste dispozitive emit lumină albastră care reduce melatonina, hormon ce încetinește maturitatea sexuală. De asemenea, specialiștii atrag atenția că înainte de culcare, copiii nu ar trebui să folosească dispozitive digitale, întrucât corpul secretă substanța chimică noaptea, ca pe un răspuns la întuneric.

Poluarea din trafic îngroaşă arterele

Vaporii de motorină generați de poluarea din trafic cresc nivelurile de proteine legate de bolile cardiovasculare, arată rezultatele unui studiu clinic. Potrivit experților de la Universitatea din Manitoba, Canada, acești poluanți declanșează modificări ale componentelor sângelui legate de inflamație, infecție și boli cardiovasculare, iar femeile au prezentat niveluri mai mari de proteine specifice arterelor îngroșate, ceea ce crește riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Elevii care scriu de mână reţin mai multă informaţie

Într-o lume în care scrisul de mână aproape a dispărut, specialiștii atrag atenția că această manieră de a lua notițe asigură reținerea unei cantități mai mari de informație. După un sondaj extins, experții de la OnePoll au evidențiat corelarea dintre scrisul de mână și rezultatele mai bune la școală, în special la examene (98% față de 67%), precum și capacitatea celor care notează cu pixul pe foaie de a-și termina temele la timp. De asemenea, cercetarea a evidențiat faptul că stângacii preferă să scrie de mână.

Turismul, terapie pentru sănătatea creierului

Călătoriile pentru odihnă, relaxare sau inspirație mai au un avantaj: generează beneficii cognitive însemnate. Un studiu care va fi publicat în ediția din luna octombrie 2022 a revistei Tourism Management, realizat de o echipă interdisciplinară de experți, a pus în evidență faptul că turismul are un impact semnificativ asupra sănătății mintale a celor care călătoresc, fiind o adevărată terapie pentru creier. Mai mult, autorii studiului propun ca beneficiile „terapiei prin călătorie” să fie luate în considerare în tratarea persoanelor cu demență.

Casele luminoase îi fac pe locatari mai fericiţi

Un nou studiu a pus în evidență faptul că potențialii cumpărători ai unei case ar trebui să se concentreze pe dimensiunea ferestrelor. Cercetătorii de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, au descoperit că maximizarea cantității de lumină naturală care intră în locuință poate spori fericirea. Proiectarea luminii naturale a dovedit un impact semnificativ asupra bunăstării emoționale percepute de voluntari. Ferestrele care acoperă mai mult de 40% dintr-un perete au produs cea mai mare bucurie dintre toate scenariile incluse în studiu.