Main menu

header

899 15 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cercetătorii de la Universitatea Rutgers, din SUA, au descoperit că persoanele care se confruntă cu o pierdere a controlului vezicii urinare își pot îmbunătăți semnificativ condiția cu ajutorul unei aplicații de… yoga!

Rezultate cu doar 30 de minute pe zi

Pierderea controlului asupra vezicii urinare, cunoscută și sub numele de incontinență urinară, este o afecțiune relativ frecventă - până la 45% dintre femei, de pildă, se confruntă cu această neplăcere, care poate diminua calitatea vieții, afectând capacitatea de socializare și starea psihologică. În ciuda ratei ridicate de prevalență, mai puțin de una din cinci persoane caută tratament (medicamente, terapie fizică sau proceduri chirurgicale). Și asta pentru că are rezultate limitate. „Medicamentele au potențiale efecte secundare semnificative, pacienții nu au adesea cunoștințele necesare pentru a identifica mușchii pelvieni specifici, iar procedurile chirurgicale sunt invazive, cu potențiale complicații”, explică specialistul Hari Tunuguntla. În aceste condiții, o aplicație cu tehnici de yoga care să se adreseze părții corpului care prezintă problema, pelvisul, a dovedit rezultate promi- țătoare cu o utilizare de doar 30 de minute în fiecare zi.

Exerciții de respirație și control sporit asupra mușchilor

Utilizarea aplicației este o alternativă eficientă, deoarece este sigură și convenabilă. Având-o pe telefon, este ușor pentru orice persoană afectată de incontinență urinară să obțină ajutor fără a fi nevoie să vadă un medic în persoană. Denumită Yoga of Immortals, aplicația folosește instrucțiuni video și audio pentru exerciții de respirație specifice, care angajează zona pelviană, stimulează centrii energetici pentru controlul urinar și promovează metode de relaxare, sporind controlul asupra mușchilor. Alte caracteristici ale aplicației includ tehnicile de detoxificare, îmbunătățirea atenției și meditația. Cercetările anterioare asupra aplicației au asociat-o, de asemenea, cu îmbunătățirea sănătății mintale și a calității vieții.

76% dintre participanţii la un sondaj internaţional (din 23 de ţări) au raportat îmbunătăţiri majore ale stării după numai o lună de tratament cu aplicaţia „Yoga of Immortals”

„Datorită confortului, flexibilității și eficacității, aplicația poate crește accesul la îngrijire și poate servi drept tratament de primă linie atât pentru femei, cât și pentru bărbați cu incontinență urinară“ (Hari Tunuguntla, Universitatea Rutgers, SUA)

Scădere semnificativă a frecvenţei şi severităţii simptomelor

Echipa de specialiști americani a realizat un sondaj extins, în rândul unui eșantion reprezentativ de utilizatori cu probleme de control asupra vezicii urinare, din 23 de țări, cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani - majoritatea femei - care au completat chestionare în care și-au relatat progresele. După patru săptămâni, 76% dintre participanți au observat o scădere a frecvenței și severității scurgerilor, fără a fi nevoie să viziteze un medic, arată cercetarea publicată în revista Urology. De asemenea, majoritatea pacienților au continuat să înregistreze îmbunătățiri după două luni de utilizare a aplicației. Persoanele cu cele mai severe simptome au manifestat cea mai mare îmbunătățire a calității vieții. „Acesta este un tratament ușor și accesibil”, explică Tunuguntla. Pe baza constatărilor, autorii studiului sugerează că aplicația ar putea completa cu succes tratamentele în curs.