Main menu

header

898 8 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Minunate roade ale naturii, ghindele sunt aliați plini de surprize ai organismului și tezaure de nutrienți care susțin sănătatea. De la digestie la probleme de piele, aceste nuci stau la baza unor cercetări extinse, derulate de oamenii de știință.

Vă scapă de chinuitoarele crampe

Ghindele sunt consumate datorită unei galerii extinse de nutrienți - conțin carbohidrați, grăsimi și proteine. De asemenea, aceste nuci aduc organismului o bogăție de vitamine, numeroase minerale și o cantitate semnificativă de fibre. Ca urmare, consumul de ghinde contribuie la îmbunătățirea digestiei, favorizând reglarea mișcărilor intestinale și eliminarea constipației. Totodată, consu- mul de ghinde este creditat cu capacitatea de a combate neplăceri ca balonarea și crampele abdominale. În același timp, unul dintre cele mai importante beneficii ale ghindelor este capacitatea acestora de a regla nivelul de zahăr din sânge, prevenind astfel instalarea diabetului. Un studiu publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie a arătat că extractul din semințe de ghinde a exercitat efecte vindecătoare asupra complicațiilor cauzate de diabet, grație aportului de carbohidrați complecși din aceste nuci. De asemenea, proteinele din ghinde sunt componente importante ale unui stil de viață sănătos, întrucât contribuie la crearea de noi țesuturi și celule, repară zonele deteriorate și susțin vindecarea rapidă în urma unei boli.

Făina, o minune!

Potrivit studiilor de specialitate, ghindele sunt o alternativă bună pentru persoanele care doresc să reducă aportul general de grăsimi. Aceste nuci au de cinci ori mai multe grăsimi nesaturate decât saturate, ceea ce poate îmbunătăți echilibrul general al colesterolului și poate preveni obezitatea, ateroscleroza și alte afecțiuni care amenință sănătatea inimii. În plus, amintiții carbohidrați oferă rezerve de energie de lungă durată. Nucile stejarului sunt pline și de niacină, tiamină și riboflavină, substanțe foarte importante pentru reglarea metabolismului. Consumul regulat de ghinde susține echilibrul unui număr de procese enzimatice cruciale pentru sănătatea generală a organismului. Se poate înlocui făina obișnuită cu varianta de ghinde în diverse preparate. Combinația impresionantă de minerale din aceste nuci (fosfor, potasiu, calciu) ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor și la prevenirea apariției osteoporozei.

Lichidul în care au fiert ghindele se poate utiliza pentru vindecarea rapidă a erupțiilor cutanate, a arsurilor și pentru reducerea inflamațiilor la nivelul pielii

Cafeaua accelerează metabolismul

Ghindele stau la baza unei băuturi cu proprietăți de excepție, faimoasa cafea de ghinde, preparat care accelerează metabolismul și descurajează depozitarea grăsimilor. În același timp, preparatul cu un gust distinct, pregnant amărui și parfumat, diminuează inflamațiile, previne spasmele musculare și stabilizează tensiunea arterială. Pe de altă parte, potrivit literaturii de specialitate, cafeaua de ghinde are efecte pozitive pentru persoanele care suferă de astm bronșic, deoarece ușurează atacurile de tuse și respirația. În plus, consumul de cafea de ghinde diminuează durerile menstruale. Pentru a prepara cafeaua de ghinde, se fierb nucile timp de 20 de minute, se lasă la răcit, se decojesc și de prăjesc timp de 40 de minute în cuptor, până când se închid la culoare, apoi se macină în râșnița de cafea, folosindu-se o linguriță cu pulbere la o ceșcuţă cu apă.