Main menu

header

898 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Tehnicile de curățare a plămânilor pot aduce beneficii persoanelor care fumează și bolnavilor cronici, dar nu numai aces- tora, întrucât oamenii, mai ales cei care trăiesc în orașe aglomerate, sunt expuși poluării, noxelor din trafic și toxinelor de toate felurile. Pentru cei care doresc să-și mențină sistemul respirator în cea mai bună stare de funcționare, specialiștii recomandă câteva metode eficiente de curățare a plămânilor.

Inhalarea vaporilor de apă deschide căile respiratorii

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, expunerea la poluarea aerului duce la 4,2 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an, iar fumatul ucide una din cinci persoane la nivel mondial. Astmul, boala pulmonară obstructivă cronică sau fibroza chistică, precum și expunerea zilnică la noxe sunt de natură să deterioreze plămânii. Menținerea sănătății acestora este esențială pentru funcționarea restului corpului, cu atât mai mult cu cât sunt organe care se pot autocurăța, dar nu pot începe să se vindece singure odată ce cauza care stă la baza disfuncționalităților încetează. După expunerea la poluanți, o persoană își poate simți pieptul încărcat, congestionat sau inflamat. Potrivit studiilor și specialiștilor, există tehnici specifice pentru a ajuta la curățarea plămânilor de mucus și iritanți și pentru a ameliora congestia toracică. Una dintre cele mai des uzitate metode este terapia cu abur. Inhalarea de aburi, aplecând capul acoperit cu un prosop peste un vas cu apă fierbinte, deschide căile respiratorii și îmbunătățește fluxul de sânge.

Tusea controlată elimină în mod natural toxinele

Tusea controlată desprinde excesul de mucus din plămâni, trimițându-l în sus, de unde este eliminat prin căile respiratorii. Medicii pot recomanda anumite exerciții pentru a ajuta la curățarea plămânilor de toxine. De pildă, așezat pe un scaun, cu umerii relaxați, ținând ambele picioare drepte pe podea și brațele încrucișate peste abdomen, inspirați încet pe nas și expirați încet, în timp ce vă aplecați înainte, împingând brațele împotriva stomacului. Tușiți de două sau de trei ori în timp ce expirați, ținând gura ușor deschisă, apoi inspirați încet pe nas. După câteva secunde de odihnă, exercițiul se poate repeta. O altă metodă de curățare a plămânilor, care previne infecțiile pulmonare, folosește gravitația pentru a elimina mucusul și toxinele. Întindeți-vă pe podea sau pe un pat, așezați perne sub șolduri, pentru a vă asigura că pieptul este mai jos decât acestea, apoi inspirați încet pe nas și expirați pe gură. Fiecare expirație ar trebui să dureze de două ori mai mult decât inspirația. Continuați câteva minute. Pentru un alt exercițiu recomandat, întindeți-vă pe o parte, sprijinind capul pe un braț sau pe o pernă, așezați perne sub șolduri și exersați modelul de respirație descris. Continuați pentru câteva minute, după care repetați pe cealaltă parte. De asemenea, varianta pe abdomen implică așezarea unui teanc de perne pe podea. Întindeți-vă cu stomacul peste acestea, șoldurile fiind poziționate la o înălțime mai mare decât pieptul. Îndoiți brațele sub cap, pentru sprijin. Respirați după modelul anterior timp de câteva minute.

Exercițiile fizice vă scapă de excesul de dioxid de carbon

Este binecunoscut faptul că exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți sănătatea fizică și mintală a oamenilor și pot reduce riscul apariției multor afecțiuni, iar în acest tablou general se încadrează și menținerea sănătății plămânilor. Practic, exercițiul fizic forțează mușchii să muncească mai mult, ceea ce crește rata de respirație, rezultând o aprovizionare mai mare cu oxigen și îmbunătățirea circulației, ceea ce are ca efect eliminarea excesului de dioxid de carbon pe care organismul îl produce atunci când face mișcare. De altfel, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat nu este doar de natură să curețe plămânii persoanelor sănătoase, ci să le ajute și pe cele cu afecțiuni pulmonare cronice, care pot face mișcarea indicată de un specialist, în conformitate cu diagnosticul pe care îl au.

Percuţia toracică, efectuată de un specialist, este o altă metodă de curăţare a plămânilor

Exercițiile fizice regulate şi cele de respiraţie pot reduce riscul apariției multor afecțiuni, iar în acest tablou se încadrează și menținerea sănătății plămânilor

Ceaiul verde reduce inflamaţiile

Băutură cu multiple proprietăți vindecătoare, ceaiul verde conține un mare număr de antioxidanți, care ajută la reducerea inflamației plămânilor. Acești compuși pot proteja inclusiv țesutul pulmonar de efectele nocive ale inhalării fumului și microparticulelor toxice. Un studiu clinic care a implicat peste 1.000 de adulți din Coreea a evidențiat faptul că persoanele care au băut cel puțin două căni cu ceai verde pe zi au înregistrat o funcție pulmonară superioară celor care nu au consumat acest tip de ceai. De asemenea, alte alimente cu proprietăți antiinflamatoare pot fi introduse în dieta regulată, printre care cele mai eficiente pentru curățarea plămânilor fiind turmericul, verdețurile, cireșele, afinele, măslinele, nucile, fasolea și lintea.