Main menu

header

897 12 1de Camelia Onciu

În aceste zile caniculare, cu nopți atât de sufocante, e sănătos să renunțăm la pijamale. Dacă nu ați făcut-o încă, e timpul să încercați. Dormitul în pielea goală vă poate ajuta să vă odihniți mai bine și mai mult, să reduceți stresul și chiar să pierdeți în greutate. Beneficiile unui somn având corpul complet dezbrăcat sunt cunoscute, dar studii științifice recente au măsurat și cât somn profund pierdem dacă nu avem pe noi hainele adecvate, dar și cât de mult câștigăm dacă renunțăm de tot la ele.

Pijamalele scurtează somnul

În primul rând, dacă dormiți fără tricou, pijama sau cămașă de noapte, nu doar că vă veți rostogoli mai ușor în pat, dar vă va fi și mai răcoare. Temperatura face o mare diferență în calitatea somnului. Dacă pielea începe să se supraîncălzească, vă veți trezi prea devreme. Aceasta deoarece căldura scoate corpul din faza somnului profund (REM), atât de necesară în lupta cu infecțiile și menținerea atenției concentrate în timpul zilei. REM este etapa somnului în care visăm cel mai viu. Pe parcursul nopții, trecem de mai multe ori prin această fază. Somnul REM ar trebui să constituie cel puțin un sfert din odihna nocturnă.

Kilogramele se topesc pe răcoare

Dormitul la o temperatură mai scăzută face ca organismul să producă mai multă grăsime brună. Aceasta stimulează metabolismul arzând zahărul din sânge și grăsimea albă stocată pentru a asigura căldura corpului. Nivelurile ridicate de grăsime brună pot reduce riscul de apariție a unor afecțiuni precum obezitatea și diabetul. Dacă dormitul în pielea goală vă ajută să vă odihniți mai bine și mai mult, în același timp veți reduce riscul de obezitate și de creștere în greutate. Adulții care dorm cinci ore pe noapte sau mai puțin au șanse mai mari de a se îngrășa în comparație cu cei care dorm şapte ore sau mai mult.

Minte sănătoasă

897 12 2Dormind dezbrăcați, veți constata avantaje în ceea ce privește sănătatea minții și a trupului. Un somn mai bun este asociat cu un risc redus de boli de inimă, diabet și alte probleme grave de sănătate. Obțineți și un sistem imunitar mai puternic. Gândirea va fi mai clară și veți avea o concentrare și o memorie mai bune. La locul de muncă, veți rezolva mai ușor problemele și veți avea o productivitate mai mare. Atunci când dormiți fără haine pe dumneavoastră, reduceți drastic riscul de depresie, stres sau anxietate. Când dormiţi, creierul se curăță singur de proteinele toxice. Unele dintre aceste proteine pot crește riscul bolii Alzheimer și a altor forme de demență. Dându-vă jos hainele înainte de culcare, vă veți menține mintea sănătoasă pentru mult timp.

Lenjeria de corp afectează fertilitatea

În ceea ce privește viața sexuală a celor care dorm dezbrăcați, aceștia au un nivel crescut de oxitocină (hormonul iubirii), datorită atingerii pielii dintre cei doi parteneri. Oxitocina crescută ajută la reducerea nivelului de stres. Dormind împreună goi, cei doi au o relație emoțională mai puternică. Cuplurile care vor rămâne împreună tind să aibă niveluri mai mari de oxitocină încă de la prima întâlnire. Pijamalele purtate pe caniculă afectează și fertilitatea. Numărul de spermatozoizi e mai mic în cazul lenjeriei de corp strâmte, din cauza căldurii crescute la nivelul testiculelor. Dormind fără lenjerie intimă, organele se vor răcori.

Economie la energie

De asemenea, dormind gol sau goală, vă veți îmbunătăți relația cu dumneavoastră înșivă, cresc stima de sine și satisfacția unei vieți bune. În plus, renunțând la haine vă veți menține temperatura pielii scăzute fără a o modifica pe cea din cameră cu ajutorul aparatelor de răcire, care nu sunt recomandate în timpul somnului. Astfel, veți face mai multă economie la energia electrică.

Sfaturi nude

Temperatura optimă de somn este între 19 și 21 de grade C. Totuși, există oameni care se simt confortabil la temperaturi mai mici sau mai mari. Așternutul contează și el. Investiți în cearșafuri de calitate, din bumbac organic, care nu încălzesc corpul. Dacă nu puteți dormi complet dezbrăcați, începeți prin a păstra pe dumneavoastră lenjerie largă. Acest lucru poate fi suficient pentru a obține aceleași beneficii.

Cea mai bună ţinută de mers la culcare

Un studiu britanic din 2021, efectuat pe 2.680 de voluntari din întreaga lume, a descoperit că participanții care au dormit dezbrăcați s-au bucurat de mai mult somn profund, față de cei care au păstrat pe ei o piesă de îmbrăcăminte. Combinația tricou și pantaloni (pijama) a fost cea mai puțin benefică. Bărbații au câștigat cel mai mult dormind nud, iar femeile au dormit mai bine în tricou și chiloți. Cămașa de noapte cu mânecă lungă, pijamalele și halatul de baie trebuie evitate pe caniculă, dacă doriți să dormiți toată noaptea, a sugerat studiul.