Main menu

header

896 14 1de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta

Prurigo actinic este o erupție cutanată, nodulară sau papuloasă, pruriginoasă, cauzată de expunerea la soare. Practic, este o reacţie anormală a pielii, care apare la câteva ore sau chiar zile. De cele mai multe ori, este asociată cu o altă afecţiune, conjunctivita, şi este mai des întâlnită la femei. Tratamentul este diferit în funcţie de tipul pielii şi de manifestare.

Mai intensă decât urticaria

896 14 2Prurigo actinic este o alergie solară foarte intensă, ce se caracterizează prin erupţii nodulare, papulare, cu escoriaţii intens pruriginoase şi apare mai des la femei decât la bărbaţi. Este asemănată, de multe ori, cu urticaria solară, dar intensitatea primei este mult mai mare. La fel şi durata. Din păcate, este afectată orice zonă expusă la soare, indiferent de timp. Adică, şi jumătate de oră este suficientă pentru ca pielea să fie atacată, dacă aceasta este mult prea sensibilă şi nu aţi folosit niciun fel de protecţie. În plus, nu doar soarele puternic afectează. Pacienţii raportează debutul în timpul verii sau chiar toamna, când căldura este domolită. La peste 70% dintre pacienţi sunt afectate buzele, pomeţii şi părţile exterioare ale nasului, iar genunchii şi încheieturile, la 50% dintre persoane.

Diabetul poate favoriza boala

Factorii care favorizează apariţia acestei boli sunt stresul, anxietatea, tulburările hormonale, digestive, focarele de infecţie şi chiar existenţa unui cancer. De asemenea, poate apărea şi în contextul altor afecţiuni ca diabet, foliculită, boală tiroidiană, deficit de fier, insuficienţă renală cronică, infecţie cu HIV, leziuni ale nervilor spinali, sau sindrom obsesiv-compulsiv, ori psihoze. Cum ştiţi că suferiţi de prurigo actinic? Diagnosticul acestei erupţii cauzate de expunerea la soare poate fi similar cu cel al altor afecţiuni cutanate. De aceea, certitudinea se stabileşte prin eliminarea altora, pe baza testelor de laborator, care exclud boala sistemică cu fotosensibilitate, cum este lupusul eritematos, de exemplu. Apoi, se realizează examenul pentru fotodermatoze, deoarece leziunile pot fi reproduse pe pielea sănătoasă când aceasta este iradiată cu lumina solară în peste 75% din cazuri. Apariţia târzie, la patru-șapte zile distanţă a semnelor, confirmă leziunile induse. Există şi cazuri severe când erupţiile cutanate sunt sub formă de norduli, de culoare maro, de 2-4 cm, verucoşi, intens pruriginoşi, cu evoluţie cronică, ce apar pe suprafeţele de extensie ale membrelor.

Leziunile apar izolat sau în grupuri şi pot forma plăci mari

Alergia reprezintă o reacţie alergică ce se manifestă sub formă de erupţii cutanate şi, în cazuri uşoare, se remite de la sine în câteva zile. În cazurile severe, prurigo actinic ia forme severe dacă nu este îndepărtat la timp alergenul care a cauzat afecţiunea. Sunt şi situaţii când, deşi nu mai există factorul declanşator, pielea este deja atacată şi necesită tratament pentru a se vindeca. Leziunile sunt papule eritematoase, apar izolate sau în grupuri pruriginoase şi pot forma plăci mari. Acestea prezintă o crustă serosangvinolentă şi, din pricina scărpinatului sau frecării constante, se poate rupe ori, mai grav, ar crea o rană şi mai profundă. De regulă, prurigo actinic afectează faţa (obrajii, nasul, fruntea, bărbia), lobii urechilor, decolteul, suprafeţele exterioare ale braţelor şi ale antebraţelor, dar şi faţa dorsală a mâinilor. Sunt şi situaţii în care, deşi acoperit, ţesutul să fie atacat de radiaţii şi prin haine. Astfel că, apar cheilită, prurit, edem, descuamare, fisuri, cruste şi ulceraţii la nivelul pielii. Aceste manifestări se regăsesc la peste 70% dintre pacienţi. Există, însă, şi asimptomatici ce au doar o uşoară mâncărime în zona afectată. 

Prurigo afectează ambele sexe, cu frecvenţă mai mare în rândul femeilor

Variantele de tratament urmăresc, de regulă, înlăturarea efectelor

Remediul pentru prurigo actinic nu este standard, ci se adaptează de la pacient la pacient şi, în funcţie de manifestările fiecăruia, se stabileşte schema de tratament. În primul rând, indiferent de forma afecţiunii, se elimină orice expunere la razele UV, îndeosebi în intervalul orar 10:00-16:00 când acestea sunt extrem de puternice. Apoi, de regulă, se recomandă administrarea de antihistaminice şi topice corticoide, iar în cazul formelor severe, medicul specialist poate indica cortizonul sau hidroxiclorochina. De cele mai multe ori, variantele de tratament urmăresc contracararea efectelor şi nu acţionează asupra cauzei. Ca regulă generală, persoanele care se ştiu sensibile îşi vor asigura acoperirea zonelor cu probleme, vor face un consult de rutină la medicul dermatolog la începutul sezonului cald pentru o evaluare a sănătăţii pielii şi, obligatoriu, înainte de expunerea la soa- re, vor folosi creme de protecţie adecvate tipului de ten şi a unei vestimentaţii vaporoase, fără materiale sintetice.