Main menu

header

893 12 1de Simona Soare Ghişea şi Claudia Mîţoi

Umflarea picioarelor este o problemă relativ frecventă în cazul multor persoane. Aceasta nu reprezintă o afecțiune în sine, ci mai degrabă simptomul unei boli subiacente. De regulă, umflarea gleznelor și a picioarelor nu provoacă îngrijorare. Cu toate acestea, picioarele care rămân umflate sau sunt însoțite de alte simptome ar putea semnala o problemă severă de sănătate, ce necesită asistență medicală urgentă. Ce afecțiuni pot conduce la umflarea picioarelor și ce tratamente sunt de ajutor, aflați de la doctorul Elena Genes (foto), medic primar de medicină internă din Timișoara (www.dr-genes-elena.ro).

Inflamația este una dintre cauze

- În ce situații ne confruntăm cu picioarele umflate?

- Umflarea labei piciorului, a gleznei, a gambei, a coapsei sau a întregului membru inferior poate să apară la persoanele care au stat ore în șir în picioare ori pe scaun. De asemenea, temperaturile ridicate pot stimula reținerea fluidelor. Una dintre principalele cauze ale edemelor legate de căldură este consumul de prea multă sare, fără a bea suficiente lichide. Astfel, edemul periferic (retenția de lichide) constituie unul dintre motivele umflării picioarelor. O altă cauză ce poate conduce la umflarea picioarelor este inflamația. Este important de menționat că picioarele umflate pot reprezenta un simptom în cadrul unor boli.

- Mai exact, ce afecțiuni ascunde problema picioarelor umflate?

- Edemul periferic apare, de obicei, ca o consecință a afectării sistemului circulator (insuficiența venoasă cronică, tromboflebita, tromboza venoasă profundă, insuficiența cardiacă, cardiomiopatiile, pericardita), sistemului limfatic (blocarea sistemului limfatic, eliminarea ganglionilor limfatici la pacienții cu patologie neoplazică), dar și a sistemului renal (boala cronică de rinichi, insuficiența renală acută, sindromul nefrotic). Ciroza hepatică (edemele cauzate de hipoalbuminemie), sarcina, terapia cu hormoni estrogeni (substituția hormonală, contraceptivele orale) și testosteron pot duce, de asemenea, la umflarea picioarelor. Medicația (blocanții canalelor de calciu, anabolizanți, corticosteroizi, antidepresive, antiinflamatoare nesteroidiene) și obezitatea sunt alte aspecte care cauzează edem periferic. Pe de altă parte, în inflamație, apar rănile sau infecțiile la nivelul membrelor inferioare. Acestea sunt mai frecvente la persoanele care suferă de diabet zaharat, gută, bursita genunchiului, entorsă, boală inflamatorie articulară, celulită, gonartroză și osteoartrită. Toate acestea pot provoca umflarea picioarelor.

Consult de specialitate urgent în caz de edem dureros la palpare

893 12 2- Ce alte simptome se pot manifesta?

- Persoanele care se confruntă cu această problemă de sănătate au picioarele grele, obosite, simt durere, senzație de arsură, crampe sau mâncărimi. Totodată, modificarea aspectului și a culorii pielii, dar și mersul dificil, reprezintă simptome ce se asociază picioarelor umflate.

- Când știm că trebuie să mergem de urgență la medic?

- Febra, edemul cald, roșu, dureros la palpare, starea de leșin, amețeala, expectorația cu sânge, durerea în piept cu caracter de presiune, dificultatea în respirație atât la efort, cât și în repaus, umflarea bruscă a picioarelor la o persoană însărcinată - toate acestea sunt semne că pacientul necesită un consult medical de urgență.

Pacientul poate merge, inițial, la medicul de familie

- Cărui medic ar trebui să se adreseze, în primă instanță, o persoană care se confruntă, în mod constant, cu picioare umflate?

- Problema picioarelor umflate, după cum am menționat, nu este o boală care aparține unei anumite specialități medicale. Inițial, pacientul se poate adresa medicului de familie, care începe un tratament în cabinetul său. Dacă sunt prezente simptome mai severe, ce pot pune în pericol viața, pacientul va merge la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).

- Ce analize medicale sunt recomandate persoanelor care au această problemă de sănătate?

- Analizele de laborator recomandate de medic într-o astfel de situație sunt hemoleucograma completă, VSH, proteina C reactivă, factorul reumatoid, glicemia, acidul uric, creatinina și sodiul seric. De asemenea, medicul poate indica pacientului mai multe investigații paraclinice:  ecografie Doppler vascular (arterial și venos), ecografie cardiacă sau abdomino-pelvină, CT sau RMN, iar, în cazul unei neoplazii, examen histopatologic. Lista poate continua, investigațiile paraclinice fiind recomandate în funcție de boala de bază, care a dus la apariția acestui simptom (umflarea picioarelor).

În insuficiența cardiacă, sunt utile diureticele

- În funcție de cauză, cum se tratează picioarele umflate?

- Se poate apela la ridicarea membrelor afectate (la 45 de grade, în timpul somnului) pe o pernă, astfel încât acestea să fie deasupra nivelului inimii. Problema picioarelor umflate poate fi tratată și prin masaj, drenaj limfatic, mișcare, acupunctură, ciorapi de compresie, reducerea aportului de sare, scăderea în greutate pentru persoanele obeze. Medicul poate recomanda perfuzii cu albumină în cazul celor care suferă de ciroză hepatică. Totodată, trebuie urmat tratamentul specific bolilor inflamatorii articulare. Dacă patologia care a dus la umflarea membrelor inferioare este de natură infecțioasă, medicul recomandă antibioterapia (tratament medical cu antibiotice).

- Când sunt utile diureticele?

- Tratamentul diuretic poate fi indicat de către medic, dacă insuficiența cardiacă este afecțiunea care a determinat edemul membrelor inferioare. Diureticele stimulează rinichii, pentru a elimina lichidul acumulat în exces în țesuturi.

„Problema picioarelor umflate poate fi tratată și prin masaj, drenaj limfatic, mișcare, acupunctură, ciorapi de compresie, reducerea aportului de sare“

Alimentele bogate în magneziu şi potasiu, aliaţi de nădejde

- Cum poate fi prevenită problema picioarelor umflate?

- Recomand evitarea fumatului și a consumului de alcool, practicarea de exerciții fizice care au ca scop îmbunătățirea circulației, scăderea în greutate, hidratarea corespunzătoare. Așa cum am mai spus, atunci când organismul nu este suficient de hidratat, acesta reține foarte ușor orice lichid. Astfel, pot apărea și probleme precum picioarele umflate.

- În ce constă regimul alimentar indicat persoanelor care suferă de edem periferic?

- Reducerea aportului de sodiu poate ajuta la scăderea riscului de picioare umflate. Optați pentru versiuni cu conținut scăzut de sodiu ale alimentelor preferate și încercați să vă abțineți pe cât posibil de la a consuma sare. Pe de altă parte, dacă vă confruntați cu retenția de apă, este posibil să suferiți de deficiență de magneziu. Astfel, consumul de alimente bogate în magneziu reprezintă un ajutor valoros. Printre alimentele bogate în magneziu, se regăsesc migdalele, spanacul, ciocolata neagră, tofu, caju, broccoli, avocado. Și potasiul este un aliat valoros care reduce riscul de umflare a picioarelor. Astfel, sunt recomandate alimentele precum cartofii dulci, fasolea albă, bananele, carnea de pui, somonul, fisticul.