Main menu

header

893 14 3de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Rinichii sunt printre cele mai frecvente organe pe care medicii le transplantează pacienților, în fiecare an. Un nou studiu oferă pentru mii de oameni speranța că se va putea să le fie realizat un organ compatibil din celule stem.

Abordări regenerative pentru pacienți

În timp ce medicina modernă face ca transplantul de rinichi să fie destul de obișnuit, persoanele care au nevoie de un organ nou încă se confruntă cu întârzieri lungi, deoarece spitalele caută donatori compatibili. Cercetătorii de la Școala de Medicină Keck, din cadrul Universității California, au găsit o potențială formulă pentru crearea unui rinichi sintetic. Oamenii de știință au pornit de la celule stem, care au generat cu succes structurile de bază ale rinichilor, numite organoizi. Acești „minirinichi” sunt similari cu sistemul de conducte colectoare care mențin echilibrul fluidului și pH-ului corpului. În mod normal, rinichii fac acest lucru transportând urina. „Progresul nostru în crearea de noi tipuri de organoizi renali oferă instrumente nu numai pentru înțelegerea dezvoltării bolilor, ci și pentru găsirea de noi tratamente și abordări regenerative pentru pacienți”, explică specialistul Zhongwei Li.

Mugurii ureterici au un rol-cheie

Cercetătorii și-au început experimentele cu o colecție de celule ale mugurilor ureterici. Aceste precursoare joacă un rol vital în dezvoltarea timpurie a rinichilor la animale și la oameni. Experții americani au dezvoltat un „cocteil” care încurajează aceste celule să se transforme în organoizi care seamănă cu mugurii ureterici. În timpul dezvoltării normale, aceste tuburi de ramificare formează, în cele din urmă, sistemul de conducte colectoare. Echipa a reușit declanșarea aceluiași proces folosind celule stem umane. Succesul biologic nu s-a oprit aici - oamenii de știință au dezvoltat o formulă moleculară care a determinat noii organoizi ai mugurilor ureterici să crească în structuri renale mai mature și mai complexe.

Potrivit Fondului American pentru Rinichi, aproape 100.000 de persoane se află pe liste de așteptare pentru un transplant de rinichi, timpul mediu de așteptare fiind de peste trei ani