Main menu

header

891 13 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Alimentele procesate arată mai viu colorate decât cele bio și au conservanți care le prelungesc durata de valabilitate. Acestea sunt două motive majore pentru care le preferă foarte mulți consumatori. Doar că o cercetare de dată recentă a evidențiat că acești conservanți atacă sistemul imunitar al organismului.

Afectează eficienţa serurilor anti-COVID-19

Un studiu derulat în cadrul Grupului pentru Mediu din Washington a pus în evidență faptul că unul dintre conservanții cei mai răspândiți, tert-butilhidroqinona, pe scurt TBHQ, folosit în nenumărate produse, de la tarte la biscuiți, întrerupe ciclul imunitar al organismului. În cadrul unor teste pe animale de laborator, experții americani au evidențiat faptul că acest ingredient care prelungește valabilitatea multor produse poate chiar să afecteze eficacitatea vaccinului anti-COVID-19. „Actuala pandemie ne-a determinat să ne concentrăm atenția pe acele substanțe care pot afecta sistemul imunitar. Dacă înainte de criza sanitară mondială ingredientele cu capacitatea de a afecta apărarea organismului nu primeau suficientă atenție, acum este momentul să schimbăm această abordare, în numele păstrării sănătății publice”, punctează specialistul Olga Naidenko.

Chimicalele „definitive” trec din ambalaj în produs

Potrivit datelor specialiștilor, conservanții, așa-numitele chimicale „definitive” (PFAS), utilizate pe scară largă în industria de procesare a alimentelor, inclusiv în procesul de ambalare, pot trece bariera și pot contamina alimentele, combinându-și efectul nociv cu cel al TBHQ, utilizat de zeci de ani pentru a prelungi cât mai mult valabilitatea produselor îndesate pe rafturi. Pe lângă faptul că agravează alergiile, acest ingredient are impact asupra eficacității vaccinului antigripal și dăunează proteinelor din celulele imunitare. La rândul lor, PFAS, care se regăsesc în nenumărate ambalaje, au capacitatea de a suprima funcția imunitară și de a reduce puterea vaccinurilor, fiind chiar posibilă o legătură între aceste chimicale și severitatea cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus. 

Cresc riscul de cancer, dezechilibrează funcționarea hormonală

Grupul pentru Mediu din Washington atrage atenția asupra faptului că anumiți conservanți folosiți în prezent în alimentația publică și aprobați cu mult timp în urmă de FDA, autoritatea de aprobare în domeniu din SUA, cresc riscul de cancer, dăunează sistemului nervos și dezechilibrează funcționarea hormonală. Potrivit autorilor cercetării, în multe cazuri „FDA lasă la latitudinea procesatorilor ce ingrediente să folosească” și oricum aceste substanțe nu au mai fost reanalizate din perspectiva studiilor care s-au derulat în ultimii ani. Un studiu al Universităţii New York a pus în evidență faptul că doar o porție de hrană procesată sporește riscul de infarct fatal cu circa zece procente. Cu cât mai multă junk-food este prezentă în meniul unei persoane, cu atât mai mult acea persoană se expune instalării afecțiunilor cardiovasculare. Același impact îl au și produsele care prezintă pe etichetă termenul „sănătos”, dar sunt tot înalt procesate și conțin conservanți care nu aduc decât deservicii metabolismului, întrucât procesarea modifică structura alimentelor și elimină nutrienți importanți.

„Producătorii din industria alimentară nu au vreo intenție de a-și schimba formulele, iar studiul nostru arată cât este de important ca autoritățile să verifice de două ori chimicalele din alimente“ (Scott Faber, vicepreședinte al Grupului pentru Mediu, Washington)