Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Ecranul smartphone-ului perturbă ritmul circadian

Prea mult timp petrecut cu ochii pe ecranul telefonului mobil nu numai că deteriorează vederea, ci și restul proceselor corpului și chiar poate scurta durata de viață, avertizează experții de la Buck Institute, din SUA. Oamenii de știință au descoperit, în cadrul unui studiu recent, că expunerea la lumină a ochilor perturbă ritmul circadian și, ca urmare, cauzează sau agravează o boală cronică. Deoarece ochii sunt expuși în mod constant la lumea exterioară, apărarea imunitară a acestora este mai activă, iar depășirea limitei afectează procesele interne ale corpului.

Coşmarurile, alertă timpurie de Parkinson

A avea coșmaruri după vârsta de 60 de ani poate fi o avertizare timpurie a bolii Parkinson, arată rezultatele unui studiu derulat în cadrul Universității din Birmingham, Marea Britanie. Cercetătorii au descoperit că voluntarii participanți la teste care au avut vise urâte cel puțin o dată pe săptămână prezintă un risc de până la trei ori mai mare de a dezvolta afecțiunea neurodegenerativă. Identificarea în stadiu incipient a bolii Parkinson este un aspect crucial pentru monitorizarea progresului și tratarea acesteia.

Izolarea socială poate fi „citită“ în sânge

Oamenii de știință japonezi au publicat în revista Dialogues In Clinical Neuroscience rezultatele unei cercetări din care reiese faptul că există în sângele persoanelor care suferă de singurătate anumiți compuși specifici. Așa-numita „retragere socială extremă” generează în sânge niveluri ridicate de acilcarnitină cu lanț lung, o substanță legată de problemele cardiace. Studiul este considerat primul pas în descoperirea rădăcinilor biologice ale afecțiunii care a ajuns să capete proporții de epidemie mondială.

Poluarea generează boli de rinichi

Experții de la Universitatea din San Diego, SUA, au comparat datele de sănătate a 60 de milioane de oameni cu indicii regionali privind poluarea, pe o perioadă de 16 ani, și au descoperit că expunerea la noxele din aer sporește riscul internării în spital pentru afecțiuni renale al persoanelor afectate. Studiul a luat în considerare niveluri de poluanți produși de mașini și au constatat că rinichii sunt vulnerabili deoarece toxinele se concentrează atunci când aceste organe filtrează sângele.

Acupunctura tratează migrenele persistente

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză Chengdu, din China, au realizat un studiu din care a reieșit faptul că practica străveche a acupuncturii este un aliat prețios pentru reducerea la jumătate a frecvenței migrenelor. Persoanele cu dureri de cap intense, frecvente sau cronice cauzate de stres pot avea zece sau chiar mai multe zile de suferință pe lună, iar acupunctura este o alternativă fără efecte secundare la medicație. De asemenea, procedura s-a dovedit eficientă și în cazuri de durere lombară, fibromialgie, rinită alergică.