Main menu

header

866 12 1de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta

Nu doar inima și persoanele cardiace au de suferit atunci când temperaturile exterioare scad dramatic. Gerul afectează deopotrivă coloana și creierul, iar ultimele săptămâni au fost o grea încercare pentru cei care au mers mult de jos, au lucrat în aer liber sau pur și simplu au ieșit la o plimbare scurtă pe străzile transformate în patinoare. Doctor Dan Benția (medalion), medic neurochirurg, ne-a explicat cum reacționează organismul pe perioada de iarnă și de ce durerile de cap și lombare sunt mult mai frecvente în acest anotimp.

„Sinuzitele și infecțiile ORL sunt mai frecvente în timpul iernii”

- Ce se întâmplă la nivelul pielii atunci când afară se înregistrează temperaturi extreme?

- Iarna, din cauza gerului, se produce la nivelul pielii și țesutului subcutanat fenomenul de vasoconstricție. Este vorba despre micșorarea sau contracția vaselor sangvine din piele și din țesutul subcutanat, mecanism ce asigură păstrarea temperaturii corpului de 37 de grade Celsius în condiții de temperaturi scăzute. Scăderea diametrului vaselor de sânge înseamnă un sistem imunitar slăbit, iar pe anumite zone ale corpului se instalează fenomene inflamatorii.

- Și capul este expus temperaturilor scăzute. Cum afectează gerul în acest caz?

- La nivel cerebral se pot inflama nervii periferici de la nivelul craniului și feței, ce provoacă nevralgii. Cel mai frecvent avem de-a face cu nevralgia nervului occipital, care dă dureri în ceafă, dar pot fi dureri și la nivelul ochilor, urechilor și tâmplelor. În general, durerile de cap sunt exacerbate în această perioadă. Astfel, se exacerbează și migrenele preexistente. Umezeala și curenții de aer accelerează aceste fenomene precum și percepția temperaturii. Din cauza fenomenelor inflamatorii prezentate mai sus și scăderii imunităţii generale a organismului pot apărea sinuzite vechi sau noi, combinate cu dureri la nivelul feței cu iradiere craniană precum și secreții purulente pe nas și în gât. Uneori infecțiile din zona ORL (la nivelul sinusurilor) se pot transmite creierului și pot determina un abces cerebral (colecție de puroi la nivelul creierului).

„Multe persoane pot avea dureri la nivelul spatelui, care se lasă pe picior”

866 12 2- Cum este afectată coloana de frigul pătrunzător?

- La nivelul coloanei, frigul, prin mecanismele prezentate mai sus, produce o creștere a fenomenelor inflamatorii la nivelul canalului vertebral și astfel vorbim despre modificări la nivelul unor discuri intervertebrale care erau asimptomatice acum se pot manifesta. Pacientul poate avea dureri la nivelul spatelui, care se lasă pe picior. Nu sunt excluse nici inflamațiile articulațiilor coloanei și ale bazinului, care vor provoca dureri în aceste regiuni ale corpului.

- Cât se periculos este să ieșim afară pe polei?

- Frigul prin înghețarea apei și apariția poleiului poate produce alunecări ale persoanelor urmate de căderi și traumatisme ale coloanei cu apariția de posibile fracturi ale corpurilor vertebrale și/sau hernii de disc posttraumatice. Cea mai frecventă regiune afectată este coloana lombară din cauza mobilității mari a acesteia precum și a poziției la sfârșitul coloanei unde toată gravitația se lasă pe această regiune.

„Îmbrăcaţi-vă adecvat vremii de afară şi consumaţi alimente şi băuturi calde”

- Care sunt persoanele care trebuie să se ferească de astfel de capricii ale vremii?

- Cel mai mare risc îl au persoanele care au suferit o operație la nivelul coloanei, pentru că aceste fenomene inflamatorii cauzate de frig exacerbează durerile locale la nivelul operației existente sau duc la dureri noi. Sfătuiesc persoanele cu risc mare de migrene și nevralgii, precum și pacienții operați pe coloana să evite să iasă afară în frig! Persoanele cu tulburări de mers și de echilibru în perioadele cu polei sau gheață e bine să evite deplasările pentru a nu avea risc de căderi cu traumatisme consecutive ale coloanei vertebrale sau craniene. Hainele groase și dieta echilibrată ne vor ajuta să facem față iernii geroase.

- Ce sfaturi trebuie să urmeze cei care nu au afecțiuni ale coloanei preexistente, dar care ies în frig?

- Restul persoanelor care nu au factori majori de risc trebuie să aibă grijă să fie bine îmbrăcate în această perioadă. Prin acest lucru înțelegem încălțăminte și mănuși adecvate, iar capul, gâtul și regiunea lombară acoperite cu textile călduroase.

- Când trebuie să se prezinte o persoană la medicul neurochirurg?

866 12 3- La apariția simptomelor dureroase pacienții trebuie să se adreseze medicilor de familie sau neurochirurgilor în funcție de severitatea simptomelor prezentate. Dacă au fost expuși un termen mai îndelungat la frig, vânt sau umezeală e recomandat ca acești pacienți să consume alimente și băuturi calde, să aibă o dietă echilibrată în nutrienți, constând în fructe și legume proaspete, să evite sedentarismul și excesul raportului caloric caracteristic perioadei de iarnă.

Patru din cinci adulți se confruntă cu cel puțin un tip de durere de spate în timpul vieții lor. Acestea sunt considerate al doilea cel mai frecvent tip de durere care ne dă de furcă, după durerile de cap