Main menu

header

866 13 1de Carmen Ciripoiu şi Anca Flondor

Sportul este o componentă importantă a vieții fiecăruia, mișcarea având beneficiile sale pe care nimeni nu le poate contesta, indiferent de momentul zilei în care e practicată. Pe de altă parte însă, din cauza suprasolicitării musculare în urma mișcărilor repetitive și continue, la sportivi se poate instala o problemă care afectează regiunea inghinală sau pubiană: pubalgia.

Frecventă în cazul celor care practică fotbal, wrestling, rugby, schi, hochei

Cunoscută ca și „hernia sportivă” (neavând nicio legătură cu hernia clasică) sau „durerea inghinală a lui Gilmore”, pubalgia sportivului apare ca urmare a întinderii tendoanelor atașate de pelvis și se manifestă printr-o puternică durere inghinală. Potrivit oamenilor de știință, pubalgia se instalează mai ales în cazul sportivilor care practică fotbal, wrestling, rugby, schi, alergare cu obstacole sau hochei, cazuri în care sunt dese rupturile musculare și întinderile la nivelul abdomenului sau a zonei inghinale. Printre factorii care cresc riscul de apariție a bolii se numără vârsta, adolescenții fiind mult mai afectați. Un risc mai mare de a face pubalgie o au sportivii de performanță, dar și recruții militari. La agravarea afecțiunii conduce și schimbarea încălțămintei, dar și practicarea unor activități sportive în ciuda accidentării minore care nu a fost tratată la timpul potrivit.

Acordați timp suficient pentru încălzire

Dacă nu sunteți într-o formă fizică foarte bună ca urmare a stilului de viață sedentar, nu trebuie să vă mire faptul că puteți dezvolta pubalgie atunci când începeți să practicați un sport sau pur și simplu când faceți exerciții fizice. Acesta este motivul pentru care specialiștii avertizează că trebuie să acordați întotdeauna un timp suficient încălzirii corecte a mușchilor înainte de antrenament. Atenție! Traumele avute în zona pubiană sau defectele congenitale cresc riscul de a suferi o asemenea afecțiune. Ca și simptomatologie, cel mai des este întâlnită durerea în zona inghinală sau pubiană, care poate radia până în regiunea abdominală inferioară. Primul semn care trebuie să vă dea de gândit este faptul că aveți dureri înainte sau după antrenamentul fizic. La început poate fi vorba despre dureri ușoare, care pot dispărea de la sine, dar care se pot manifesta și în timpul antrenamentului și pot deveni intense. Există și situații în care durerea se poate resimți chiar și atunci când nu faceți sport, ba chiar se poate limita și capacitatea de mișcare.

Bărbaţii sunt afectaţi în proporţie de 85%-93%

Odihnă şi terapie fizică pentru a creşte gradul de flexibilitate

Dacă este vorba doar despre o întindere ușoară, pubalgia poate fi tratată nonchirurgical. În aceste condiții, se recomandă ca suferindul să se odihnească zece zile și să aplice gheață, în funcție de indicațiile specialistului. După două săptămâni de la accidentare se pot începe ședințele de terapie fizică pen- tru a crește gradul de flexibilitate și rezistență a mușchilor abdominali și ai coapsei. În cazurile grave însă, este nevoie de operație pentru a repara țesuturile accidentate. Dacă durerea continuă și după operație, este nevoie de o altă intervenție numită tenotomie de adductori, prin care tendonul care leagă interiorul coapsei de mușchii pubieni este tăiat. Medicii spun că operația reduce timpul de vindecare, iar eliminarea tensiunii resimțite va permite sportivului să realizeze mișcări mai ample fără a risca reaccidentarea.