Main menu

header

de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Dezastrele naturale cresc riscul de declin cognitiv

Pe lângă morți și distrugeri, dezastrele naturale îi expun pe cei care trec prin astfel de tragedii și la un risc crescut de declin cognitiv și de instalare a demenței, arată rezultatele unui studiu al Universității Harvard. Folosind datele de sănătate și sondajele în rândul persoanelor care trăiesc în zonele cele mai afectate un tsunamiul din 2011, din Japonia, experții au descoperit că persoanele care și-au pierdut casele în urma dezastrului au o stare a crierului mult mai deteriorată decât a celorlalți.

Visatul cu ochii deschişi sporeşte toleranţa la durere

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, derulat în cadrul Universității din Florida, procesul mental denumit „a visa cu ochii deschiși” are numeroase beneficii pentru creier, emoții și starea generală a organismului, sporind toleranța la durere și generând un impact cognitiv pozitiv. Participanții la experiment au raportat o creștere cu 50% a gândirii pozitive atunci când cercetătorii i-au îndrumat spre o listă de subiecte tipice acestui proces de decuplare de la realitate.

Viaţa socială activă menţine limpede mintea vârstnicilor

Rezultatele unei cercetări desfășurate în cadrul Centrului pentru Sănătate a Vârstnicilor de la Universitatea Penn State, SUA, a evidențiat faptul că menținerea unei vieți sociale active îi poate ajuta pe adulții aflați la vârste înaintate să-și îmbunătățească abilitățile mentale, în fiecare zi. Studiul a concluzionat că atunci când seniorii cu vârste între 70 și 90 de ani au interacțiuni sociale mai frecvente și mai plăcute, aceștia prezintă imediat, pentru câteva zile, o funcționare cognitivă superioară.

Consumul de alcool favorizează fibrilaţia atrială

Cercetătorii de la Universitatea din California-San Francisco au testat o serie de factori despre care se consideră că provoacă crize de fibrilație atrială, inclusiv lipsa somnului, alcoolul, cafeina, dieta și dormitul pe partea stângă (unde se află inima). După finalizarea cercetării, a fost relevat faptul că alcoolul este singurul factor cu o legătură constantă cu mai multe episoade de fibrilație atrială. Persoanele diagnosticate cu această afecțiune experimentează adesea bătăi neregulate ale inimii, însoțite de dificultăți de respirație, oboseală și dureri în piept.

Una din cinci proaspete mămici suferă de sindrom obsesiv-compulsiv

Potrivit datelor unei cercetări, o cincime din femeile care au născut de curând suferă în diverse grade de manifestări ale sindromului obsesiv-compulsiv. Experți de la Universitatea British Columbia, din Canada, spun că femeile se tem de germeni și microbi care le-ar putea afecta nou-născutul, de faptul că nu au destulă grijă de cei mici sau de posibilitatea să nu fi spălat suficient de temeinic hainele bebelușului. Specialiștii consideră că acestea sunt aspecte mai grave ale simptomelor depresiei postnatale.