Main menu

header

864 14 1de Roxana Istudor şi Anca Flondor

Un implant care folosește celule stem umane ar putea revoluționa tratamentele antidiabet, înlocuind nevoia constantă de injecții. Oamenii de știință canadieni au dezvoltat o modalitate de a se produce insulină pentru mai mult de un an după implantarea noului dispozitiv în corpul pacientului.

Dispozitiv revoluționar, cu celule stem umane

Persoanele cu diabet zaharat de tip I nu produc suficientă insulină, un hormon care ajută organismul să transforme glucoza în energie. Prin urmare, ei trebuie să facă injecții cu insulină în mod regulat - adesea chiar și de patru ori pe zi, pentru a-și regla nivelul zahărului din sânge. O echipă de specialiști de la Universitatea Leiden, din Columbia Britanică, a creat un dispozitiv revoluționar, folosind celule stem umane pluripotente, care ar putea ajuta nenumărați pacienți să-și țină afecțiunea sub control. „S-a stabilit un reper. Posibilitatea unei surse nelimitate de celule producătoare de insulină dă speranță persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat de tip I”, explică specialistul Eelco de Koning.

Supraviețuire și funcționare la un an după transplant

Cercetătorii canadieni au testat implantul în cazul unor serii de studii clinice pe pacienți cu diabet de tip I. S-a demonstrat că noile dispozitive au produs cu succes insulină. „Acest studiu rămâne o piatră de hotar importantă pentru domeniul terapiilor, deoarece este unul dintre primele care demonstrează supraviețuirea și funcționalitatea celulelor la un an după transplant”, adaugă Koning. Echipa a încărcat celulele în capsule de protecție special concepute, apoi le-a implantat sub pielea pacienților. Acestea au supraviețuit și secretau insulină și la 26 de săptămâni de la implantare, au pus în evidență rezultatele studiului. Pacienții cu implant au petrecut cu 13% mai mult timp în intervalul „sănătos” de glucoză din sânge și au avut nevoie de mai puțină insulină atunci când au mers la un control, un an mai târziu. „Aceste descoperiri sprijină investițiile și investigațiile viitoare în optimizarea terapiilor celulare pentru diabet”, susține expertul Timothy Kieffer.

„O nouă eră, de aplicare clinică a terapiei inovatoare pe bază de celule stem pentru tratamentul diabetului, a început“ (Eelco de Koning, Universitatea Leiden, Canada)

Risc de infecţie extrem de scăzut

Într-un alt studiu, oamenii de știință canadieni au pus în evidență faptul că implanturile secretă cu succes insulină în 63% dintre cazuri, la trei până la 12 luni după implantare. În același timp, riscul de infecție în urma operației a fost extrem de scăzut. „Prezentul studiu demonstrează definitiv, pentru prima dată, la un număr de subiecți umani cu diabet zaharat de tip I, că celulele au capacitatea de a supraviețui atunci când sunt implantate subcutanat”, explică Howard Foyt, reprezentant al companiei care produce celulele. Practic, potrivit oamenilor de știință, în ambele studii, celulele producătoare de insulină au supraviețuit până la 59 de săptămâni după implantare.