Main menu

header

862 10 1de Carmen Ciripoiu şi Flori Pintea

Strănut? Tuse? Secreții oculare? V-ați trezit cu aceste simptome de când v-ați achiziționat cel mai frumos brad? Să fie oare o problemă reală sau exagerare? Specialiștii spun că nu e de glumit, pentru că există sindromul bradului de Crăciun.

Vinovatul este polenul

Mult-așteptatul brad poate da naștere unor probleme serioase, odată ce este așezat la loc de cinste, în casa fiecărui creștin. Potrivit specialiștilor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, cele mai frecvente simptome sunt congestia nazală, durerea în gât, strănutul, mâncărimea ochilor, conjunctivită, ochi iritați sau apoși, oboseală, dureri în piept, tulburări de somn, dar vă puteți confrunta și cu alergii cutanate. Iar în cele mai grave cazuri, poate fi vorba chiar despre bronșită sau pneumonie. De ce apare acest sindrom? Oamenii de știință susțin că brazii naturali pot colecta o cantitate mare de polen de la alte plante, înainte ca aceștia să fie tăiați și, odată ce vor intra în locuința dumneavoastră, pot apărea aceste stări neplăcute. Cercetătorii avertizează că cele mai grave reacții le au cei care suferă de astm bronșic, persoanele alergice la mucegai, dar și cele care au febra fânului. De asemenea, se pot trezi cu infecții la plămâni persoanele imunodeprimate sau cele cu boală pulmonară obstructivă cronică. În plus, căldura locuinței încurajează creșterea mucegaiului, care se dezvoltă în medii calde și umede.

Poate afecta toate grupele de vârstă

Practic, sindromul bradului de Crăciun, spun medicii, se comportă ca o reacție alergică la diferite tipuri de mucegaiuri întâlnite frecvent la pomii de Crăciun și variază de la o formă ușoară la una severă într-un timp record. Iar atunci când intervin problemele respiratorii, nu mai e de glumit. Chiar dacă sunt puțini cei care au auzit de sindromul bradului de Crăciun, studiile au arătat că pot fi afectate o treime dintre persoanele expuse, din toate grupele de vârstă, inclusiv copiii. Specialiștii afirmă că există în acest moment peste un milion de specii fungice în lume, din care peste 100 de familii pot cauza alergie la mucegai. Chiar și așa, cele mai vinovate de sindromul bradului sunt doar patru, respectiv Alternaria, Cladosporium, Penicillium si Aspergillus.

Sunt considerate inacceptabile concentrațiile care depășesc 500 de spori pe metru cub

De asemenea, studiile au demonstrat și faptul că numărul sporilor din camera unde există un brad cresc simțitor, începând cu a patra zi. Din acel moment, aceștia pot chiar să atingă niveluri alarmante. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sunt considerate inacceptabile concentrațiile care depășesc 500 de spori pe metru cub. Ca să nu se ajungă într-o astfel de situație, specialiștii dau un avertisment: dacă suferiți de alergii, nu țineți în casă un brad mai mult de șapte zile. Vă puteți trezi cu probleme grave. Dacă vă confruntați cu primele simptome, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră. Tratamentul se bazează, ca și în cazul unei alergii convenționale la polen, pe utilizarea de antihistaminice.

Trunchiul trebuie șters bine înainte de a fi pus în casă

De cele mai multe ori efectele sindromului bradului de Crăciun sunt prevenite prin expunerea limitată la alergeni. V-ar fi util să achiziționați un brad care a fost tăiat cu foarte puțin timp înainte. În acest fel, vor fi evitate condițiile de depozitare și transport, care favorizează dezvoltarea mucegaiului. Dacă acest lucru nu e posibil, aveți grijă și ștergeți bine trunchiul acestuia înainte de a fi pus în casă, folosind o soluție de apă și foarte puțin înălbitor. Într-o declarație pentru Detroit News, dr. Sharmilee Nyenhuis, alergolog la Universitatea Illinois din Chicago, e de părere că bradul trebuie spălat. Asta pentru că cei mai mulți pomi care există pe piață sunt plantați special pentru vânzare și se stropesc cu substanțe toxice.

Folosiți un purificator pentru aerul din interiorul casei

862 10 2„Pentru a îndepărta mucegaiul, polenul și murdăria, spălați bradul. Lăsați-l să se usuce timp de câteva zile într-un garaj sau afară, dacă este suficient de cald, înainte de a-l aduce înăuntru. În jur de cinci până la șapte zile ar fi, probabil, o perioadă bună de timp pentru a avea un pom de Crăciun natural, deoarece după șapte zile numărul de mucegai începe să crească exponențial”, a declarat medicul. Puteți, de asemenea, să scuturați bradul și să pulverizați ramurile acestuia cu apă. Și în acest fel se poate elimina polenul și mucegaiul. De ajutor v-ar fi să folosiți în casă un purificator pentru aerul din interior. Așa, nivelul sporilor va fi ținut sub control. Atunci când transportați bradul purtați mănuși, dar și haine cu mâneci lungi. E foarte important ca pomul să nu intre în contact direct cu pielea.

Aspirați pomul artificial și decorațiunile cu care urmează să-l împodobiți

Nu doar brazii naturali vă pot crea probleme, ci și cei artificiali, pentru că și în cazul lor mucegaiul se poate instala. Și în acest caz, Academia Americană de Alergii, Astm și Imunologie recomandă curățarea pomilor. Dar și a elementelor decorative. Înainte de a monta bradul artificial, scuturați-le bine în aer liber. Ștergeți atât pomul, cât și tijele, ghirlandele și ornamentele folosind o cârpă umedă, pentru ca praful să fie îndepărtat. De asemenea, aspirați atât bradul, cât și decorațiunile cu care urmează să-l împodobiți. În cazul fețelor de masă, a lenjeriilor sau păturilor pentru Sărbători, acestea trebuie spălate cu apă caldă și detergent înainte de a fi utilizate.

Simptomatologia poate fi declanşată şi de răşina de pin, care provine de la decoraţiuni de Crăciun şi lumânări parfumate

Depozitaţi-le în locuri uscate, curate şi răcoroase!

Pentru a preveni eventualele alergii din perioada Sărbătorilor de iarnă viitoare, aveți grijă să împachetați bradul și decorațiunile în pungi de plastic etanșe sau cutii sigilate, pentru că nu trebuie să se adune praf sub nicio formă. Ar fi bine dacă bradul artificial, în afara sezonului, ar fi depozitat la loc uscat, curat și răcoros. Specialiștii spun că nu e bine să folosiți cutii de carton pentru a păstra bradul artificial sau decorațiunile, pentru că mucegaiul și alți alergeni apar mult mai repede. Nu depozitați niciodată în garaj, mansardă sau subsoluri, unde poate fi umezeală.