Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Antrenamentele de rezistenţă scad riscul de deces

Combinarea antrenamentului cu aerobic dublează impactul pozitiv asupra corpului, arată o cercetare derulată în cadrul Facultății de Medicină a Universității Federale din São Paulo, Brazilia. De pildă, cercetătorii au constatat faptul că sesiunile de rezistență scad riscul de deces cauzat de cancer cu 14%, iar adăugarea de exerciții de aerobic dublează acest impact pozitiv. „Am găsit dovezi că antrenamentul pentru forța musculară nu numai că poate reduce incidența și mortalitatea cancerului, ci are și un efect mai bun atunci când este asociat cu mersul pe jos, alergatul, înotul și ciclismul”, explică cercetătorul Leandro Rezende.

Munca de acasă generează dureri musculare

Pandemia a extins pe scară largă telemunca, dar acest tip de a lucra comportă neajunsuri care se constată tot mai mult în fiecare zi. Un nou studiu, derulat de OnePoll, a pus în evidență faptul că persoanele care lucrează exclusiv de acasă se trezesc cu dureri musculare și articulare de nouă ori pe lună. De asemenea, survin dureri de cap sau de ochi de șapte ori pe lună. Mai mult, 67% dintre cei chestionați au raportat „oboseală tehnologică” (epuizare fizică dublată de presiune psihică). Cel mai mare stres se resimte la nivelul ochilor, urmați de cap, umeri și picioare.

Tensiunea arterială normală, cheia tinereţii creierului

Specialiștii de la Universitatea Națională din Australia au elaborat o cercetare în urma căreia a fost evidențiat faptul că menținerea tensiunii arteriale optime ajută creierul să rămână cu cel puțin șase luni mai tânăr decât vârsta reală a unei persoane. La polul opus, pacienții cu hipertensiune arterială prezintă un risc mai mare de îmbătrânire a creierului într-un ritm rapid. Autorii studiului afirmă că persoanele cu hipertensiune arterială au creierul mai uzat, mai puțin sănătos și cu un risc mult mai mare de accident vascular cerebral.

Odihna bărbaţilor depinde de ciclurile Lunare

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala, din Suedia, au realizat un studiu în urma căruia a reieșit faptul că tiparele de somn ale bărbaților pot fi mai sensibile la ciclurile Lunare decât cele ale femeilor. Echipa de cercetare a concluzionat că bărbații pot dormi mai prost în prima jumătate a ciclului Lunar. „Bărbații al căror somn a fost înregistrat în perioada de creștere a ciclului Lunar au prezentat o calitate mai scăzută a odihnei și o creștere a timpului de veghe”, explică expertul Christian Benedict.