Main menu

header

859 15 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cercetătorii americani de la Universitatea Purdue, din Indiana, au integrat senzori în lentilele de contact standard, iar noua tehnologie patentată detectează discret fiziologia oculară și este folosită pentru a diagnostica și trata mai ușor și în stadiu incipient diferite boli ale ochiului.

Biosenzori foarte fini și ultraflexibili

Considerate inovatoare, neinvazivele lentile de contact cu senzori sunt capabile să detecteze problemele de sănătate oculară. „Încă de la prima invenție conceptuală a lui Leonardo da Vinci, a existat întotdeauna o mare dorință de a utiliza lentile de contact pentru platforme biomedicale. Această tehnologie va fi foarte benefică pentru diagnosticarea nedureroasă sau pentru detectarea precoce a multor boli oculare, inclusiv glaucomul”, spune expertul Chi Hwan Lee. Dacă până acum biosenzorii aveau nevoie de o structură mai dură decât suprafața flexibilă a lentilelor de contact standard pentru a funcționa corect, cercetătorii au conceput o metodă nouă pentru atașarea unor biosenzori foarte fini și ultraflexibili la lentile standard.

Diagnostic pus fără anestezie

Tehnologia realizată la Universitatea Purdue aderă la lentile prin fluid, făcându-le perfect compatibile cu mediul natural al ochiului. Senzorii, care se află deasupra corneei, sunt capabili să detecteze variații ale retinei din spatele ochiului, ceea ce înseamnă că acoperă întregul ochi pentru a identifica modificări mici, care pot fi legate de boli. În plus, tehnologia permite detectarea fără anestezia necesară și care este menită să prevină durerea și să sporească siguranța. Pe de altă parte, lentilele de contact au și alte utilizări medicale. De pildă, sensibilitatea la lumină poate fi o problemă majoră pentru persoanele care suferă de epilepsie, pentru că lumina puternică poate provoca anxietate severă sau chiar convulsii, iar ochelarii de soare obișnuiți nu ajută întotdeauna și pot fi dificil de purtat în interior. Studiile au arătat că lentilele de contact cu nuanțe albastre pot ajuta la reducerea răspunsului fotoparoxistic sau fotoconvulsiv pe care îl au unii pacienți epileptici. O companie oftalmologică produce deja o astfel de lentilă, care s-a dovedit foarte eficientă în reducerea acestor reacții.

„Noua tehnologie va permite medicilor și oamenilor de știință să înțeleagă mai bine activitatea retiniană spontană, cu o precizie, fiabilitate și un confort semnificativ îmbunătățite pentru utilizator“ Pete Kollbaum, director  al Centrului pentru Cercetare Oftalmică Borish

Îmbunătăţesc calitatea vieţii

S-a demonstrat, în cadrul unor studii științifice riguroase, faptul că lentilele de contact colorate ajută persoanele care suferă de daltonism sau de deficiență de culoare, afecțiune care implică de regulă confundarea culorilor între ele. De pildă, o lentilă de culoare roșie sau magenta montată pe ochiul nedominant va îmbunătăți în majoritatea cazurilor diferențierea culorilor la testele de vedere. Una dintre cele mai populare lentile pentru acest tip de probleme este o variantă rigidă, permeabilă la gaz, purtată pe ochiul nedominant, care îmbunătățește percepția culorii la persoanele cu probleme de culoare roșu-verde. Pentru pacienții cu deficiență de culoare, există un sistem de lentile de contact disponibile în nuanțe de magenta, roz, violet, galben, aqua, portocaliu și verde și care au demonstrat proprietatea de a reduce într-un procent important erorile de percepție a culorilor, îmbunătățind masiv calitatea vieții persoanelor care au apelat la aceste lentile.