Main menu

header

857 13 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Potrivit statisticilor, una din trei femei este diagnosticată cu fibrom uterin, care, mai devreme sau mai târziu, dacă nu este tratat, poate duce la operație și la alte complicații pe care nicio femeie nu și le-ar dori. Din fericire, metoda embolizării este o alternativă de tratament sigură și fără traume. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, cu experiență mare la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare, ne-a vorbit despre această variantă modernă de tratament, care ajută femeia să se bucure de o viață normală și sănătoasă, în doar câteva zile.

„Este cea mai frecventă tumoră benignă la femei”

- Ce este fibromul uterin?

- Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă la femei. Una din trei este diagnosticată cu această afecțiune. Ea constă în unul sau mai mulţi noduli de ţesut muscular ce cresc în grosimea peretelui uterin. La început, nu deranjează, apoi, pe măsură ce se dezvoltă, încep să producă neplăceri: o menstruaţie abundentă, dureroasă, o burtică ce creşte, balonare, constipaţie, urinat frecvent, dureri de spate, picioare umflate şi infertilitate.

- Cum și de ce se dezvoltă?

- Fibroamele au o determinare genetică, adică sunt moştenite şi nu le putem împiedica să apară, ele sunt în uter încă de la naştere. În schimb, activarea şi creşterea lor ține de noi, de cum ne trăim viaţa. Un echilibru hormonal precar, o viaţă plină de stres, o alimentaţie incorectă cu prea multă carne şi prea multe chimicale favorizează creşterea fibroamelor. Apoi, conceperea copilului dorit e bine să se facă la timp pentru că, dacă aşteptăm prea mult, în burtică va creşte un fibrom, în loc de copil. Sunt predispuse fetele a căror mamă sau rude de sânge au avut fibroame simptomatice și cele care intră la pubertate mai devreme decât e normal. În cei 20 de ani de activitate, am observat o tendinţă îngrijorătoare de creştere a incidenței de diagnostic de fiborm mare, simptomatic, la femei din ce în ce mai tinere.

„Pacientei trebuie să i se prezinte toate variantele terapeutice”

857 13 2- Ce variante de tratament sunt?

- În primul rând prevenţia. Dacă ai o mamă cu fibrom uterin, este indicat să mergi o dată pe an la o ecografie de pelvis şi să încerci să-ţi menţii un echilibru hormonal cât mai bun. Dacă depistăm un fibrom mic, îl putem ţine sub control printr-un tratament naturist cu extracte din diferite plante. Apoi, există tratamentele hormonale și metoda chirurgicală, adică îndepărtarea fibroamelor sau a uterului cu totul. Acestea sunt soluţii radicale la care nu ar trebui să se ajungă. Din fericire, există şi soluţii noi, moderne prin care putem trata fibroamele fără ca intervenţia chirurgicală să mai fie necesară. Vorbim despre embolizare, o procedură ce constă în închiderea vaselor mici de sânge ce hrănesc fibroamele şi, astfel, indiferent de numărul sau mărimea lor, vor intra într-un proces de resorbţie.

- Cum se stabilește planul terapeutic pentru embolizare?

- Peste 90% dintre fibroame se pot trata eficient prin embolizare. Planul terapeutic trebuie să înceapă cu o evaluare corectă a cazului: consult ginecologic, ecografie sau RMN de pelvis, analize de sânge și o discuţie detaliată din care medicul trebuie să înţeleagă ce îşi doreşte pacienta. Uneori, un copil, alteori, să dispară sângerările sau durerile groaznice, sau să îndepărtăm teama unui cancer. Nu putem să propunem scoaterea uterului unei femei care-şi doreşte un copil şi niciun tratament medicamentos, atunci când teama de cancer e mare. Pacientei trebuie să i se prezinte toate alternativele terapeutice şi să i se explice care dintre acestea o pot conduce la obiectivele solicitate, cu ce riscuri şi cu ce şanse de succes.

„Elimină necesitatea pierderii integrităţii anatomice”

- Care sunt beneficiile embolizării?

- Embolizarea elimină necesitatea unei intervenţii chirurgicale şi implicit a pierderii integrităţii anatomice, reduce drastic atât perioada de recuperare, cât şi riscul unor complicaţii majore, de 50 de ori mai puţine. Embolizarea creşte rapid calitatea vieţii pacientei din prima lună şi oferă o soluţie eficientă la problemele de sănătate pentru care ne este cerut ajutorul, succes în 98% din cazuri. De asemenea, embolizarea oferă o garanţie pe viaţă asupra rezultatului şi a lipsei recidivelor.

- Ce se întâmplă în timpul unei embolizări de fibrom uterin?

- Navigăm prin interiorul vaselor de sânge până la nivelul uterului. Aici le identificăm pe cele care alimentează fibroamele şi le astupăm cu nişte microparticule. În tot acest timp, pacienta este trează şi nu simte nimic neplăcut. Procedura se efectuează într-o sală dotată cu un angiograf, un echipament radiologic ce ne permite vizualizarea precisă a vaselor de sânge, prin care navigăm cu mici tuburi numite catetere. Prin ele injectăm substanţa de contrast şi apoi microparticulele.

„O indicaţie de urgenţă este în hemoragia acută”

- În ce situații este recomandată?

- O indicaţie de urgenţă este în hemoragia acută. În astfel de situaţii, salvăm la propriu vieţi, când pacienta îşi doreşte un copil, dar nu-l poate avea din cauza fibroamelor multiple, când ideea de a-ţi scoate uterul nu este acceptată, când pacienta îşi doreşte o soluţie simplă, cu spitalizare minimă şi cu recuperare rapidă, și când pacienta îşi doreşte o soluţie eficienţă pe termen lung, dar care să nu-i afecteze feminitatea și anatomia.

- Există vreo situație în care nu este indicată?

- Dacă diagnosticul nu este cert sau există suspiciune de cancer, procedura este amânată până când investigaţiile ne dau un diagnostic cert. Dacă există o infecţie activă în sfera genitală, se tratează mai întâi infecţia, dacă pacienta este alergică la substanţa de contrast, dacă solicitările pacientei nu pot fi rezolvate prin această procedură, de exemplu infertilitatea de altă cauză.

„Predispoziţia genetică, stresul, viaţa şi alimentaţia dezorganizate, lipsa unei vieţi de cuplu armonioasă sunt factori importanţi în dezvoltarea fibromului“

„Embolizarea durează în medie 30 de minute: 15 este intervenţia şi celelalte 15, instalarea pacientei în sala de angiografie“

„După o săptămână, pacienta revine complet la activitatea obişnuită, fără restricţii“

- Ce se întâmplă după procedura de embolizare?

- După procedură, pacienta este condusă la salon unde rămâne până a doua zi dimineaţă. Pe perioada spitalizării, va primi o medicaţie analgezică care să nu lase ca burtica să doară prea tare.

- Pacienta își poate relua viața obișnuită, dinainte de tratament?

- Da, şi încă foarte repede. În primele trei zile după intervenţie este recomandat ca pacienta să nu facă un efort susţinut. Se poate deplasa, poate chiar şi să conducă. E de aşteptat ca în burtică să mai existe dureri medii/uşoare pe care le controlăm cu pastilele prescrise pentru acasă, timp de trei-patru zile. După o săptămână, pacienta revine complet la activitatea obişnuită, fără restricţii. Poate să facă sport şi să meargă la muncă. Controalele constau în consult ginecologic şi ecografie de pelvis şi se fac la două şi şase luni postembolizare.