Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Excesul de somn poate duce la demenţă

Cercetătorii de la Universitatea din Boston au realizat un studiu extins, în urma căruia a rezultat faptul că o durată de peste nouă ore de somn pe zi este semn de instalare a demenței după o anumită vârstă. O altă concluzie a cercetării a fost aceea că durata crescută a somnului este corelată cu un nivel mai scăzut al educației. Potrivit experților, persoanele cu mai puțin de 12 clase care dorm mai mult de nouă ore au un risc de șase ori mai mare de a dezvolta demență în următorul deceniu.

Privitul excesiv la televizor creşte riscul de apnee

Mai mult de patru ore pe zi în fața televizorului cresc cu aproape 80% riscul apneei obstructive de somn, precum și a sforăitului, arată rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină Harvard. Nivelurile crescute de comportament sedentar au crescut riscul acestei afecțiuni care implică blocarea completă a căilor respiratorii noaptea, în timpul somnului, ducând la întreruperea respirației normale, la sforăit și la o odihnă necorespunzătoare. Netratată, apneea obstructivă poate crește riscul de cancer, glaucom, atac de cord, hipertensiune, AVC, diabet și tulburări cognitive.

Exerciţiile fizice scad pericolul instalării cancerului de colon

O cercetare recentă a pus în evidență faptul că exercițiile fizice au capacitatea de a elibera anumite molecule care au potențialul de a încetini creșterea celulelor canceroase la nivelul colonului. Potrivit experților de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, abilitatea de a preveni acest tip de cancer nu depinde în exclusivitate de greutatea corporală. Chiar dacă exercițiile fizice nu duc neapărat la pierderea de kilograme, simpla efectuare a mișcării este benefică împotriva celulelor cancerului de colon.

Orice cantitate de alcool micşorează şansele de fertilitate ale femeilor

Femeile care speră să rămână însărcinate în viitorul apropiat ar trebui să evite cu totul alcoolul pentru a-și oferi cele mai mari șanse de a concepe un copil, arată rezultatele unui nou studiu, realizat de cercetătorii din cadrul Societății Europene de Reproducere și Embriologie. Constatările acestora arată că un consum de alcool excesiv sau intens este cel mai dăunător șanselor de sarcină. De asemenea, aportul moderat de băuturi alcoolice în a doua jumătate a ciclului menstrual reduce șansele de a fi fertilă ale unei femei.