Main menu

header

850 13 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

O cercetare recentă, considerată revoluționară, pune în evidență faptul că un ingredient natural din plante, care este folosit pe scară largă în industria parfumurilor, poate deține cheia vindecării teribilei boli Parkinson.

Stimulează neuronii care produc dopamină

Oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins, din SUA, afirmă că experimentele care utilizează compusul farnesol au făcut ca tulburarea neurologică devastatoare Parkinson, pentru care nu există tratament, să devină reversibilă. În natură, farnesolul provine din fructe de pădure, piersici, lămâie, cimbru și roșii, precum și din flori și uleiuri esențiale. Farnesolul are o istorie lungă și variată, utilizarea sa fiind extinsă de la parfumuri la medicină. Este unul dintre cele 26 de ingrediente specifice pentru parfumuri care trebuie declarate pe etichetele produselor cosmetice și se regăsește în formulele de creme antiîmbătrânire pentru piele sau în cele de deodorante. Practic, farnesolul stimulează neuronii care produc dopamină și pe care creierul îi folosește pentru a trimite mesaje care controlează mișcarea. Lipsa unor substanțe-cheie declanșează simptomele distinctive ale rigidității, încetinirii, tremurăturilor, confuziei și declinului cognitive care caracterizează această afecțiune.

Inversează progresia degenerării

Parkinson este a doua cea mai răspândită boală neurodegenerativă, după Alzheimer, afectând peste 6 milioane de oameni din întreaga lume. Numai în SUA, boala afectează în jur de 200.000 de persoane în fiecare an. „Experimentele noastre au arătat că farnesolul a prevenit în mod semnificativ pierderea neuronilor dopaminici și a inversat progresia degenerării la animalele de laborator, indicând un viitor potențial tratament medicamentos pentru prevenirea bolii Parkinson”, afirmă specialistul Ted Dawson, a cărui echipă a relevat faptul că exemplarele tratate cu farnesol aveau de două ori mai mulți neuroni specifici decât animalele din grupul de control. Oamenii de știință nu au stabilit deocamdată care este doza de farnesol sigură pentru oameni, dar studiile clinice continuă.

Studii anterioare au pus în evidență faptul că farnesolul poate combate microorganismele rezistente la medicamente și chiar cancerul, întrucât are proprietăți antiinflamatoare