Main menu

header

847 15 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Conform cifrelor publicate de site-ul Globocan, dedicat studierii cancerului la nivel mondial, în România, cancerul colorectal a devenit, în 2020, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat, fiind înregistrate 13.000 de cazuri noi. Studiile arată că aproximativ 90% din cazurile de cancer colorectal apar la persoane trecute de vârsta de 50 de ani. Despre apariția, simptomatologia, depistarea dar mai ales noile abordări chirurgicale în cancerul colorectal, ne-a vorbit doctor George Pariza (medalion), medic primar - chirurgie generală la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală.

„Evoluția este asimptomatică”

- Domnule doctor, care sunt semnele care pot anunța o leziune pe colon?

- Există semne dar acestea sunt deja tardive. În momentul în care apar: creionarea (n.r. - subțierea) scaunului, pierderi de sânge, dureri abdominale, anemie și slăbit fără motiv, de obicei cancerul este deja dezvoltat. Pentru că leziunile precanceroase, de regulă polipii, nu dau niciun semn. Evoluția nu este zgomotoasă, este asimptomatică. Când ajunge să dea efectiv semne este deja o leziune avansată, vorbim de caz de intervenție, nu mai vorbim despre polipi, ci despre o tumoră.

- Cum depistăm o formațiune malignă pe colon?

- Cea mai grăitoare investigație este colonoscopia de screening care după vârsta 40 de ani trebuie făcută obligatoriu, cu atât mai mult dacă există antecedente în familie, până la apariția semnelor. Această colonoscopie vizualizează direct colonul, în detalii care pot chiar și la un RMN să fie omise. În plus, la momentul actual este considerată o procedură de prevenție a cancerului de colon. Să nu uităm că în cazul descoperirii unor polipi existenți, încă de la dimensiuni foarte mici, de 2-3-4 milimetri, aceștia sunt îndepărtați pe loc în timpul procedurii și poate fi prevenit în felul acesta cancerul.

„Factorii de risc sunt alimentația, constipația sau pot avea o componentă ereditară”

- Cum se dezvoltă de fapt o tumoare pe colon?

- În afara unor cazuri izolate, „vinovați” de apariția tumorilor maligne sunt acei polipi care se formează din țesutul pornit din mucoasa colonului care începe să crească în exces. Inițial acestea nu sunt formațiuni canceroase. Perioada de timp de la apariția lor până la transformarea într-o formațiune malignă este destul de lungă, adică să nu vă imaginați că se întâmplă peste noapte. Durează și peste doi ani până apar leziunile. De aceea insist: polipii pot fi descoperiți din timp și mai ales pot fi înlăturați colonoscopic și în felul ăsta se previne o intervenție chirurgicală complexă care poate da viața pacientului peste cap.

- Există obiceiuri alimentare care predispun dezvoltarea cancerului colorectal?

- Sunt factori favorizanți pentru apariția polipilor: consumul de condimente, constipația, dar nu putem arunca vina doar pe un aliment pentru apariția lor. De regulă prăjelile, afumăturile, conservanții alimentari sunt considerați factori de risc în apariția cancerului colorectal. Pe de altă parte legumele și fructele, care favorizează tranzitul intestinal, sunt considerate factori de protecție. Dar rețineți: polipii pot să apară și la cineva care mănâncă sănătos, ei pot avea și o componentă ereditară!

„Se realizează o colostomă temporară, de protecție”

847 15 2- În trecut soluțiile erau limitate, cum au evoluat intervențiile pe colon?

- Astăzi intervențiile se pot realiza atât chirurgical, cât și laparoscopic, fără afectarea majoră a peretelui abdominal. Laparoscopul îți permite să faci trei-patru orificii, ori câte sunt necesare, prin care se poate scoate colonul și se poate trata tumora cu succes. Chiar pot să dau ca exemplu o procedură făcută de noi în premieră la Spitalul Universitar, mă refer la o rezecție transanală a unei tumori de rect. Adică fără tăietură, respectiv am intrat prin orificiul anal și am scos tumora cu niște dispozitive speciale, folosind instrumentele clasice de laparoscopie.

- În terapia oncologică se practică acum procedura unui anus contra naturii temporar. Despre ce este vorba?

- Este o procedură temporară, pentru ca pacientul să nu intre în ocluzie (n.r. -blocarea intestinului) pe perioada terapiei oncologice. Respectiv: cancerul rectal, ca abordare terapeutică, necesită înainte de intervenția chirurgicală, în funcție de stadializarea imagistică, o radioterapie asociată cu chimioterapie. După aceea abia se intervine chirurgical și este eliminată tumora. Pentru a putea parcurge intervalul de timp necesar tratamentului oncologic fără complicații, se realizează o colostomă (n.r. - anus contra naturii) temporară, de protecție. Pentru că acea tumoră intestinală, prin creșterea ei, blochează tranzitul, apare ocluzia și impune o intervenție chirurgicală de urgență, întrerupând tratamentul oncologic. De aceea se pune această colostomă de protecție temporară.

„Totul este realizat cu ajutorul unei echipe multidisciplinare: radiolog, chirurg, oncolog, anatomopatolog”

- Cât timp durează toată această procedură?

- Pacientul face radioterapia și chimioterapia, revine la medicul chirurg pentru a elimina tumora, iar după patru-şase săptămâni de la operație se desființează acea stomă de protecție și este reluat tranzitul pe forma inițială. Putem spune că toate procedurile și terapiile durează mai puțin de un an, cam trei-patru luni, după care pacientul se poate întoarce la o viață normală.

- Cum se schimbă viața pacientului care urmează această procedură?

- Va avea un anus contra naturii pentru o perioadă. În acest timp alimentația este mai ușoară, i se recomandă doar să nu facă excese. Dar, în mare, el poate avea o dietă normală. Din punct de vedere fizic, acum există dispozitive speciale foarte performante care îi vor ușura parcurgerea acestei etape. Sunt așa-numitele pungi de colostomă, sunt sigilate, cu filtre de carbon care elimină gazele și nu mai există disconfortul mirosului. Dispozitivele sunt foarte sigure, sunt discrete, nu se văd, pacientul traversează această perioadă necesară fără a-i fi afectată activitatea zilnică. Omul poate să mănânce, să meargă, să-și crească nepoții, să-și vadă de treburi fără să știe nimeni ce are el acolo.

- Astfel de intervenții se realizează atât în spitalele de stat, cât și în cele private?

- Da! Astea sunt protocoalele aplicate. Fiecare tip de intervenție respectă standarde aplicate în toate spitalele. Şi totul este realizat cu ajutorul unei echipe multidisciplinare. Noi, la Spitalul Universitar, avem o echipă de profesioniști în Comisia oncologică, alcătuită din radiolog, chirurg, oncolog, anatomopatolog etc. Cu toții ne adunăm odată pe săptămână și discutăm cazurile care trebuie operate, care au fost operate, împreună luăm cele mai bune decizii pentru conduita terapeutică. Adică pacientul nu este plimbat pe la diferite clinici, ci în cadrul spitalului își rezolvă, pe rând, toate etapele de tratament.

„Trebuie reținut, cancerul de colon și boala hemoroidală pot exista concomitent! Și, din nefericire, pacienții fac azi o greșeală imensă: au tendința de a da vina pe hemoroizi și întârzie prezentarea la doctor“

„Acum se poate realiza cu sedare“

- A început să scadă vârsta la care apare cancerul colorectal Ce e de făcut?

- Între 40 și 50 de ani, cam asta este acum marja de vârstă la care se dezvoltă cancerul colorectal. De aceea eu recomand ca după 40 de ani, indiferent de sex, istoric familial, orice pacient să facă, odată la cinci-şase ani, o colonoscopie. Știu, în rândul oamenilor ea are o faimă foarte proastă, mulți se feresc. Dar acum se poate face cu sedare, sunt alternative și subliniez: făcută la timp colonoscopia poate preveni operațiile de amploare și complicațiile, poate salva viața pacientului!