Main menu

header

838 14 1de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna

Ulcerul peptic este o leziune care apare în urma deteriorării mucoasei gastrice sau duodenale, a cărei cauză principală este cantitatea ridicată de suc digestiv. O alta, este reprezentată de predispoziția genetică a pacientului. Boala se dezvoltă în partea interioară a stomacului și în cea superioară a intestinului subțire. Cel mai frecvent simptom al ulcerului peptic este durerea în capul pieptului, uneori, extrem de agresivă.

Fumatul prelungește evoluția bolii

Ulcerul peptic apare, deseori, ca urmare a predispoziției genetice, căreia i se adaugă acțiunea unor factori externi cum ar fi infecția cu Helicobacter pylori. Se spune că o astfel de contaminare are loc de la o persoană infectată, prin transmitere fecal-orală sau oral-orală, dar și prin consum de apă din surse contaminate. Cele mai multe forme de ulcere sunt rezultate ale dezvoltării acestei bacterii, însă, deși cinci persoane din 10 o contactează cel puțin o dată în viață, nu toate ajung la complicații. Fumatul, un alt factor care influențează îmbolnăvirea, prelungește, practic, evoluția ulcerului, crește rata recurenței, predispune la complicații și rezistență îndelungată la tratament. O altă cauză des întâlnită este dată de folosirea regulată a medicamentelor cu acțiune antiinflamatorie. Acestea sunt folosite pentru controlul durerilor și al inflamațiilor din cauze diverse, mai ales reumatice. Recurgerea la pastile cu rol antiinflamator, frecvent sau pe durată de timp mare, mai ales la persoane vârstnice, este un factor de risc semnificativ pentru apariția maladiei ulceroase gastro-duodenale și a complicațiilor sale evolutive, inclusiv riscul de deces. De asemenea, persoanele cu vârsta de 50 de ani sau plus, cele care consumă alcool regulat și în cantități semnificative, sunt predispuse la îmbolnăvire, într-o formă severă.

Apar greața și vărsătura cu sânge

Cel mai comun simptom al ulcerului peptic gastro-duodenal este durerea de stomac, ce este descrisă ca o arsură. Acidul prezent în stomac face ca acest disconfort să se înrăutățească, așa cum se întâmplă și în cazul în care pacient are stomacul gol. Durerea se ameliorează, de regulă, dacă persoana consumă anumite alimente ce „tamponează” acidul gastric, sau dacă își administrează medicamente antiaciditate. Din păcate, dacă nu se acționează pe termen lung cu un antibiotic sau o vizită la medicul specialist, durerea poate să revină mult mai intensă și, de regulă, apare însoțită de senzatia de preaplin, balonare sau eructație, intoleranță la alimentele grase, arsuri stomacale sau greață. Simptomatologia se poate înrăutăți în timpul nopții, de aceea, este recomandat să acționați înainte de a merge la somn. Durerea poate fi resimțită când stomacul este gol, de regulă, între mese, dar poate apărea în orice moment, atât ziua, cât și noaptea. Disconfortul poate să persiste de la câteva minute, la mai multe ore, și uneori, se resimte atât de puternic, încât vă trezește din somn. Pe lângă această durere de stomac, sunt situații când apar simptome precum greață, vomă, vărsătură cu sânge sau în scaun, apetit alimentar crescut sau redus. Când un ulcer sângerează și nu este tratat, persoana în cauză se află în pericol de a deveni anemică sau slăbită. Simptomele induse de ulcerul secundar administrării de antiinflamatoare sunt mai slab conturate și pot apărea spontan.

Intervenția chirurgicală se recomandă în cazul în care tratamentul medical nu a dat rezultate sau dacă au apărut complicații evolutive, cum ar fi hemoragia digestivă necontrolată, perforația digestivă sau stenoza digestivă peptic

Favorizează peritonita

Ulcerul peptic netratat poate duce la complicații greu de gestionat. Vorbim despre hemoragia digestivă superioară, care este cea mai frecventă și constă în erodarea unui vas din craterul ulceros. Se manifestă prin vărsătură cu sânge roșu sau sânge parțial digerat care are culoare maronie sau prin melenă (scaun negru, lucios ca păcura). O altă complicație este perforația/penetrarea pereților stomacali, care apare când, în evoluția sa, ulcerul cuprinde și depășește în profunzime întreaga grosime a peretelui gastric sau duodenal, realizând o deschidere către cavitatea abdominală sau pătrunde într-un organ vecin, ficat sau pancreas. În ambele cazuri, apare o durere de mare intensitate, severă, comparată de pacienți cu o lovitură puternică, fiind însoțită, deseori, de grețuri și vărsături. De asemenea, sunt situații când ulcerul peptic creează o gaură prin peretele stomacului sau peretele intestinului subțire, în urma cărora pacientul este supus riscului mare de infecții ale cavității abdominale, mai exact, peritonită.

Ulcerul peptic poate duce la umflături, inflamații sau cicatrizări care împiedică trecerea alimentelor prin tractul digestiv. Acest blocaj determină pacientul să simtă saturație, să vomite sau să scadă în greutate