Main menu

header

835 15 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu

Microchirurgia Mohs este una dintre cele mai eficiente soluții de tratament pentru tumorile cancerigene de la nivelul feței, ale scalpului sau din zona spatelui, cu o rată de vindecare de 99%. Cecilia Enescu (medalion), medic chirurg dermatolog la Clinica Leventer Center, ne-a vorbit despre această intervenție chirurgicală, cum se realizează, ce implică procedura și de ce este preferată operației clasice.

„Este realizată de o echipă medicală specializată”

- Ce este microchirurgia Mohs?

- Este cea mai eficientă metodă de tratament la ora actuală împotriva carcinoamelor cutanate. Această tehnică operatorie permite chirurgului dermatolog să cartografieze extinderea tumorală și să realizeze excizarea în etape a tumorii și a țesuturilor din jurul ei, până la eliminarea completă a celulelor canceroase. Procedura este realizată de medicul chirurg dermatolog cu supraspecializare în microchirurgie Mohs, alături de o echipă medicală specializată în dermatologie, dermatologie chirurgicală, histopatologie și chirurgie Mohs, și poate fi completată, în cazurile complexe, de medicul anestezist și chirurgul plastician.

- De la ce vine denumirea „Mohs”?

- Denumirea ei este, de fapt, numele inventatorului ei, medicul american Frederic E. Mohs, de la Centrul de Cercetare a Cancerului de la Universitatea Wisconsin.

„Este destinată tumorilor recidivante”

- Ce presupune această procedură şi cât durează?

- Leziunea tumorală este identificată și excizată cu o margine de 1-2 milimetri. Apoi, ajunge în laborator unde i se realizează o hartă, este desenată, pozată, astfel încât ceea ce vedem la microscop să poată fi identificat pe harta respectivă, care, la rândul ei, se compară cu plaga pacientului. Avem, astfel, o imagine unică care ne permite să știm unde avem țesut tumoral restant, astfel că medicul chirurg poate să excizeze exact din zona cu tumoră. După îndepărtarea în totalitate a tumorii, se trece la închiderea defectului cutanat rezultat și la reconstrucția estetică. Întrucât nu se poate prevedea dinainte extensia tumorii și pot fi necesare rezecții suplimentare de țesut cu verificare la laborator, pacientul trebuie să rezerve întreaga zi pentru procedură.

- În ce situaţii este recomandată?

- Chirurgia Mohs este destinată în special cancerelor de piele cu grad ridicat de risc, tumori recidivante sau incomplet excizate, tumori localizate pe zone de risc (nas, urechi, sprâncene, buze, mâini, picioare, ochi, frunte, scalp, zone genitale) sau cele de dimensiuni mari, peste 2 centimetri sau cu margini slab definite. Această tehnică oferă o șansă de vindecare de 99%, cea mai mare din toate metodele posibile.

„Țesutul se excizează în plan orizontal”

835 15 2- Prin ce se deosebeşte această tehnică de cea clasică?

- Spre deosebire de intervenția clasică, unde la laborator țesutul se procesează în plan vertical în felii de 2-3 milimetri, în cadrul microchirugiei Mohs se excizează în plan orizontal de la bază spre centru, permiţând, astfel, verificarea 100% a marginilor de rezecție. Rezultatul este obținut în timp real, urmând ca țesutul tumoral rezidual să fie identificat și rezecat până când analiza dermatopatologică indică lipsa celulelor canceroase. Se poate eradica tumora conservând cu precizie țesutul sănătos, totul în anestezie locală și în aceeași zi de operație.

- Cui i se adresează microchirurgia Mohs?

- Microchirurgia Mohs se adresează oricărui pacient care are un diagnostic de carcinom bazocelular sau spinocelular confirmat prin examen histopatologic, dacă tumora este localizată la nivelul extremității cefalice, pe zone de risc și, în special, dacă este vorba despre o tumoră recidivantă. De asemenea, tumorile de dimensiuni foarte mari de la nivelul trunchiului sau membrelor pot fi operate prin această tehnică ce permite, totodată, conservarea țesutului sănătos cu șansa unei cicatrici minime.

„Persoanele predispuse bolii sunt cele cu fototip I și II”

835 15 3- Care sunt pacienţii cei mai predispuşi cancerului de piele?

- Persoanele predispuse la cancerul de piele sunt cele cu fototip I și II, adică cei cu pielea deschisă la culoare, care se înroșește la soare, persoanele care se expun în mod regulat și prelungit la soare în orele de intensitate maximă fără protecție, cele care utilizează solarul, dar şi cele expuse la radiații sau agenți chimici iritanți pentru piele, fumătorii și persoanele cu sistem imunitar slăbit sau pacienții transplantați.

- Există contraindicaţii, restricţii?

- Preoperator, pacientul va efectua o serie de analize pentru a oferi medicului indicații cu privire la starea sa de sănătate. În funcție de caz, medicul curant dermatolog sau medicul chirurg Mohs poate recomanda efectuarea unor analize suplimentare, consult cardiologic sau investi- gaţii imagistice pentru o evaluare corectă a gradului de extensie a tumorii.

„Pacientul pleacă acasă după intervenție”

- În ce stadiu se poate realiza intervenția?

- Este foarte importantă diagnosticarea timpurie a carcinoamelor cutanate și tratarea lor în cel mai scurt timp posibil, pentru a avea cele mai mari șanse de vindecare și cu rezultate estetice satisfăcătoare. Cu cât tumora este mai mică, cu atât operația va fi mai ușoară, cu un defect final ce se poate reconstrui estetic. O tumoră veche, netratată la timp, ajunge să invadeze structurile din vecinătate, structurile profunde, mușchi, cartilaj, os, ajungând să fie mutilantă sau chiar inoperabilă, uneori.

- Cum se face recuperarea?

- După intervenție, pacientul este pansat și lăsat să plece acasă, urmând să revină a doua zi pentru un control. Este recomandată evitarea căldurii, a efortului fizic și traumatismelor locale. În absența complicațiilor, pacientul va fi sfătuit cum să îngrijească plaga la domiciliu. De cele mai multe ori, acestea sunt simple, iar pentru îndepărtarea firelor de sutură, va reveni la spital după șapte zile și la un nou control, la două luni.

„Nu toate tipurile de cancer de piele se pot trata prin microchirurgia Mohs. Indicația clasică o reprezintă carcinoamele bazocelulare și spinocelulare“

„Există forme cu potenţial agresiv“

- Ce posibilitate de recidivă există şi în ce condiţii?

- În ceea ce privește carcinoamele bazocelulare, deși rareori metastazează, există forme cu potențial agresiv (CBC infiltrative, micronodulare), care pot avea o evoluție dramatică prin invadarea structurilor din profunzime, (cartilaj, muşchi, os) care se pot dezvolta chiar și de-a lungul nervilor sau vaselor de sânge. În aceste situații, bineînțeles că există un risc crescut de recidivă. Carcinoamele spinocelulare sunt mai agresive, având un risc de metastazare de 4%, și posibilitatea decesului de 2%.