Main menu

header

830 14 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Problemele mintale par să nu mai cunoască granițe de vârstă, de statut social sau de stare generală de sănătate. A le depista și trata reprezintă provocări majore pentru cercetătorii aflați mereu într-o cursă contracronometru.

Două proteine declanșează inflamații

Ca în alte segmente ale medicinei, specialiștii în afecțiuni mintale caută în permanență soluții pentru a depista aceste boli înainte ca ele să se declanșeze sau să devină atât de grave, încât sunt invalidante. Pe această direcție de acțiune se înscrie și noul test, considerat revoluționar, elaborat de specialiștii de la Universitatea Australia de Sud. Experții au făcut legătura între nivelurile unei anumite proteine din creier și instalarea depresiei sau apariția tulburării bipolare, apoi au creat un set de testare, în premieră mondială, care detectează în sânge cele trei forme distincte ale acestei proteine. În timp ce una dintre acestea protejează creierul, celelalte două declanșează inflamații și degenerarea nervilor.

Stresul „atacă” protecția

Testul realizat de experții australieni este capabil să identifice foarte precis variațiile acestor forme de proteină. Potrivit echipei de experți, care au colaborat cu colegi din China la studiul care stă la baza kitului de testare, „există dovezi solide în sprijinul impactului pe care îl are stresul asupra nivelurilor acestei proteine”. Practic, specialiștii au studiat datele a peste 200 de tineri chinezi tratați pentru tulburare bipolară, reușind să evidențieze felul în care proteina acționează pentru a declanșa afecțiunea. De asemenea, s-a putut constata faptul că un grad mai mare de depresie face să coboare proporțional nivelul variantei de proteină care protejează creierul.

„Afecțiunile legate de dispoziție afectează milioane de persoane din toată lumea. O treime din acești pacienți nu manifestă răspunsul scontat la medicamente sau terapii alternative. În aceste condiții, testul nostru pornește de la dezechilibrele diverselor forme de proteină BDNF“ Xin-Fu Zhou, Universitatea Australia de Sud

Schimbări de dispoziţie cu afectarea funcţiilor cognitive

Tulburarea bipolară este definită ca o afecţiune psihică cu episoade alternative depresive, maniacale sau hipomaniacale. Potrivit literaturii de specialitate, există două tipuri de tulburare bipolară - maniaco-depresivă, în care pacientul prezintă episoade maniacale şi depresive cu sau fără elemente psihotice, şi varianta în care pacientul este mai mult timp deprimat, cu episoade hipomaniacale şi instabilitate crescută a dispoziţiei. Tulburările dispoziţiei reprezintă o categorie importantă în patologia psihiatrică, cu simptome ca depresie, tristețe, sentiment de vid interior, iritabilitate, euforie, îndurerare, dezolare, melancolie, entuziasm excesiv. Dispoziţia poate fi fluctuantă sau alternând rapid între extreme, tulbura- rea bipolară implicând și tulburări ale funcţiei executive, ale capacităţilor cognitive, probleme de limbaj, afectarea relaţiilor interpersonale, sociale şi ocupaţionale.