Main menu

header

de Maria Petrache

În conştiinţa populară s-au împământenit o serie de idei greşite în ceea ce le priveşte pe gravide. Mulţi spun că o femeie însărcinată trebuie să mănânce cât pentru doi sau că nu este bine să depună efort.
Greşit! Sportul de relaxare, înotul spre exemplu, şi o dietă echilibrată sunt benefice. Sarcina este un fenomen natural, nu o boală! Dacă sunteţi gravidă, puteţi continua cu succes activităţile obişnuite. Consideraţi-vă o femeie sănătoasă, dar într-o stare deosebită, care necesită menajamente şi un regim de viaţă protector. Iată câteva sfaturi ce vă vor fi de folos în cele nouă luni speciale:

Respectaţi o alimentaţie echilibrată
- Pe parcursul sarcinii şi chiar înainte de aceasta, dacă se poate, mergeţi regulat la consult ginecologic;
- Prezentaţi-vă la medic pentru prima consultaţie în primele trei luni de sarcină, apoi o dată pe lună până în luna a şasea şi  o dată la două săptămâni începând din luna a şaptea;
- Respectaţi o alimentaţie echilibrată, pentru că aceasta contribuie la sănătatea dumneavoastră şi furnizează elementele nutritive necesare fătului, pentru o bună creştere şi dezvoltare intrauterină. Un regim zilnic echilibrat în timpul sarcinii constă în: 600-900 ml lapte (sau derivatele lui), un ou, 70 g de grăsimi, făinoase, diferite de la o zi la alta, 100 g de carne slabă (nu mezeluri), multe legume şi fructe. În plus, scădeţi consumul de sare şi evitaţi conservanţii;
- Cântăriţi-vă în mod regulat! În sarcină este normal să luaţi între 8 şi 12 kilograme!

Evitaţi statul în picioare
- Evitaţi călătoriile prea lungi (cu avionul, după luna a 7-a de sarcină sau în cele pentru care se cere vaccinarea) şi statul în picioare;
- Practicaţi doar sporturile autorizate de medicul dumneavoastră şi nu încercaţi să atingeţi performanţele obişnuite;
- Nu intraţi în legătură cu persoane bolnave de boli infecţioase;
- Staţi departe de animalele de companie, în special de pisici, pentru evitarea unor afecţiuni precum toxoplasmoza;
- Ieşiţi la plimbări uşoare de două ori pe zi şi profitaţi de soare!
- Încercaţi să dormiţi nouă ore pe noapte şi, dacă este posibil, odihniţi-vă o oră sau două după-amiaza;
- Munciţi cel mult opt ore pe zi şi evitaţi mediile  zgomotoase sau temperaturile înalte, nu ridicaţi greutăţi, nu spălaţi geamurile sau pe jos.

Purtaţi îmbrăcăminte largă şi comodă
- Spălaţi-vă cu apă călduţă. Utilizaţi un săpun neiritant pentru igiena intimă;
- Periaţi-vă zilnic părul, îngrijiţi-vă unghiile, spălaţi-vă pe dinţi dimineaţa şi seara!
- Purtaţi îmbrăcăminte largă şi comodă şi încălţăminte cu tocuri joase şi late!
- Dacă nu există contraindicaţii medicale, relaţiile sexuale în timpul sarcinii sunt permise, dar cu o frecvenţă moderată şi în general până în luna a şaptea!
- Respectaţi data intrării în concediul prenatal (beneficiaţi de 63 de zile).

Nu beţi alcool şi băuturi tip cola;
Nu fumaţi sau consumaţi droguri;
Nu luaţi medicamente;
Nu faceţi radiografii fără acordul medicului dumneavoastră!

Sângerările, motiv de îngrijorare

Consultaţi-vă medicul imediat dacă aveţi febră (temperatură mai mare de 38 de grade Celsius), vărsături frecvente, pierderi de sânge prin vagin, chiar dacă sunt minime, dureri abdominale, tulburări urinare, dureri de cap, ameţeli, tulburări de vedere sau dacă vi se umflă picioarele şi mâinile, creşteţi brusc în greutate ori dacă se răresc mişcările copilului. În cazul în care  pierdeţi apa (lichidul amniotic), mergeţi de urgenţă la maternitate!