Main menu

header

de Claudia Stan

Doctor Alain Carpentier, specialist în transplant cardiac la Spitalul European „Georges Pompidou” din Paris, a redat speranţa de viaţă persoanelor bolnave de inimă prin prezentarea prototipului primului cord artificial, ce poate fi produs pe scară industrială în cel mult doi ani.

Se adaptează schimbărilor de presiune arterială
Profesorul Carpentier a recunoscut faptul că inovaţia prezentată  nu este o... premieră, însă el a fost singurul care a rezolvat problema respingerii cordului artificial de sistemul imunitar al pacientului-gazdă. Astfel, se utilizează materiale noi, biocompatibile, obţinute din ţesuturi de animale tratate chimic, ce împiedică formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, în crearea valvelor cardiace au fost folosite cartilaje de animale. Graţie senzorului electronic de ultimă generaţie utilizat în tehnologia balistică, inima poate să se adapteze instantaneu schimbărilor de presiune arterială. „Dacă arăţi electrocardiograma unui cardiolog, acesta va spune că este o inimă umană. Ei bine, nu este: este o proteză”, a zis Alain Carpentier, omul care a lucrat la acest proiect timp de 15 ani.

Costă 149.000 de euro
Prototipul cântăreşte aproape un kilogram şi funcţionează pe bază de baterii. Realizarea şi testarea cordului artificial a costat 55 de milioane de euro. Se vrea ca inima-surogat să fie testată pe 20 de voluntari cardiaci, însă pentru asta va trebui acordul autorităţilor medicale franceze. Dacă prototipul profesorului Alain Carpentier va fi reprodus în masă, se estimează că fiecare inimă artificială va costa 149.000 de euro. Americanii au creat până în prezent două prototipuri rivale, dar acestea funcţionează doar ca substitut până în momentul găsirii unei inimi pentru transplant.