Main menu

header

de Cătălina Rafailă

Combinarea întâmplătoare a unor pastile pe care le considerăm total inofensive poate avea efecte din cele mai grave. Afecţiuni comune, dar cu simptome greu de suportat precum o gripă, o durere dentară, o migrenă sunt tratate în general cu pilule ce pot fi cumpărate fără prescripţie medicală, dar care au efecte adverse, mai ales dacă sunt combinate mai multe grupe de medicamente. Din acest motiv au început deja să se deruleze campanii mediatice pentru stoparea consumului excesiv de medicamente, iar studiile efectuate de-a lungul timpului ne dovedesc că România se află printre primele ţări privind consumul de pastile, luate fără recomandarea medicilor.

Automedicaţia produce dezechilibre în organism
Medicii au atras dintotdeauna atenţia asupra pericolului automedicaţiei, prin diferite campanii, semnalând riscurile la care ne expunem când facem abuz de pastile. Printre ameninţările reale la adresa sănătăţii se numără crearea dependenţei faţă de o anumită substanţă sau chiar îmbolnăvirea de hepatită medicamentoasă, o afecţiune ce poate duce la deces. Analgezicele, somniferele, dar şi suplimentele ce ar trebui să fortifice organismul, cum sunt combinaţiile de minerale şi de vitamine, pot produce dezechilibre dacă dozele recomandate de doctor sunt depăşite sau, mai rău, dacă sunt administrate fără supraveghere şi fără recomandare medicală.

Copiii, tot mai afectaţi
Mai grav este că această metodă de tratare a început să fie utilizată tot mai frecvent la copii, pentru că mamele, insuficient informate, le administrează diverse pastile fără consultul şi reţeta unui medic specialist, iar organismul micuţilor reacţionează de cele mai multe ori negativ. În opinia medicilor pediatri, părinţii nu trebuie să cumpere din farmacii vitamine şi minerale pe care să le administreze juniorilor, „după ureche”, şi mai ales fără ca aceştia să aibă cu adevărat nevoie de ele. Specialiştii recomandă în schimb o dietă echilibrată, care să asigure copiilor toţi nutrienţii necesari unei creşteri sănătoase.

Se păstrează obiceiurile din comunism
Cercetările demonstrează că românii au rămas cu vechile obiceiuri, de dinainte de Revoluţie. Concluziile primului studiu din România, privind fenomenul automedicaţiei, comandat de o fundaţie internaţională, arată faptul că 73% din populaţia ţării îşi administrează medicamente fără a consulta în prealabil un medic. Peste 22% dintre respondenţi au declarat că iau pastile fără a apela la sfatul medicului, cel puţin o dată pe lună. Femeile sunt cele care apelează cel mai frecvent la automedicaţie, procentul acestora fiind de 82%, comparativ cu doar 63% dintre bărbaţi. Pe baza unui alt studiu efectuat în acest an, am aflat că în România s-au cheltuit pe medicamente, în 2008, în medie, 92 de dolari de persoană, faţă de o medie de 135 de dolari în statele din Europa Centrală şi de 374 de dolari în Europa de Vest.
De asemenea, românii se află pe locuri fruntaşe printre alte naţiuni privind consumul de medicamente eliberate fără reţetă, fiecare familie constituindu-şi acasă câte un mic „depozit” cu astfel de produse. Vina o poartă obişnuinţa populaţiei de a-şi face „rezerve farmaceutice”, din timpul regimului comunist.