Main menu

header

805 15 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta

Atât femeile, cât și bărbații încep să observe schimbările ce se produc din punct de vedere sexual, în jurul vârstei de 50 de ani. Acum, atașamentul față de persoana iubită poate deveni mai important, satisfacția relației fiind abordată mai mult în termeni de afecțiune. Anumite boli asociate cu vârsta pot să diminueze viața sexuală a cuplului. Majoritatea oamenilor se bucură însă de sex pe parcursul întregii vieți. Beneficiile sexului după vârsta de 50 ani sunt numeroase, de la stima de sine ridicată, la înlăturarea anxietății, îmbunătățirea funcției creierului și întărirea musculaturii și a oaselor.

Predomină persoanele aflate în relații stabile

805 15 2Scăderea dorinței sexuale poate fi un simptom al unor afecțiuni corelate cu înaintarea în vârstă, precum diabetul, cancerul, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, depresia, obezitatea, ce afectează calitatea vieții sexuale. Potrivit unui studiu britanic apărut în publicația PLOS One, comunicarea, relația fericită de cuplu și sănătatea sunt importante pentru satisfacția sexuală. Cercetarea a presupus intervievarea a circa 3.500 de oameni, cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani. Dintre aceștia, 54% dintre femei și 62% dintre bărbați au fost activi sexual în ultimele șase luni. Doar un procent de 42% dintre participanți au raportat că sunt mulțumiți de viața lor sexuală. Persoanele aflate în relații stabile au fost mult mai predispuse să facă sex și să fie mulțumite din punct de vedere sexual, la fel ca și persoanele care au raportat o stare optimă de sănătate. Unul din patru bărbați și una din șase femei au admis că au o afecțiune de sănătate care le-a afectat viața sexuală. Cercetarea face parte din Natsal-3, cel mai amplu studiu științific privind sănătatea sexuală și stilurile de viață din Marea Britanie, ce a implicat, la fiecare zece ani începând cu 1990, interviuri cu peste 45.000 de oameni. Bob Erens, autor principal și profesor asociat la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a declarat că „sănătatea poate afecta viața sexuală a unui individ în diferite moduri, de la a avea sau a găsi un partener, până la limitările fizice și psihologice ale expresiei sexuale”.

Apar schimbări în organism

O serie de schimbări apar atât la bărbați, cât și la femei, după vârsta de 50 de ani. Erecția nu va mai fi la fel de puternică ca în tinerețe, iar timpul necesar acesteia va fi mai îndelungat. Și totuși, spre deosebire de femei care își încheie perioada reproductivă odată cu intrarea la menopauză, bărbații continuă să producă spermă, deși în cantități mai mici pe măsură ce îmbătrânesc. Astfel, bărbații cu partenere mai tinere se pot gândi și după vârsta de 50 de ani la metode de contracepție sau pot planifica nașterea unui copil. Spre deosebire de femei, care se confruntă cu o scădere hormonală puternică după ultima menstruație, producția de testosteron, hormonul masculin, scade lent în cazul bărbaților. Aceştia experimentează, la fel ca femeile, o etapă de transformări, în care libidoul și forța fizică scad și apar schimbări de dispoziție sau diminuarea părului de pe corp și de pe față. Această etapă poartă numele de andropauză, potrivit specialiștilor. În cazul femeilor aflate la menopauză, organismul nu mai produce cantități suficiente de estrogen, hormonul principal feminin. Scăderea nivelului de estrogen poate duce la creșterea riscului de osteoporoză și de boli cardiovasculare. Pielea poate deveni mai sensibilă, iar contactul sexual este dureros din cauza subțierii pereților vaginali. În acest caz, lubrifianții pe bază de apă pot reprezenta o soluție. Surprinzător, testosteronul joacă un rol important și în cazul femeilor. Acesta se găsește în cantități mult mai mici în organismul femeilor și scade și mai mult după instalarea menopauzei, influențând libidoul, densitatea osoasă și puterea musculară.

Trebuie întreţinut interesul ridicat, precum îmbrățișatul, masajul, sărutatul, mângâierile

Când anumite afecțiuni medicale limitează activitatea sexuală este momentul în care cuplurile trebuie să devină creative. În fond, intimitatea nu se reduce doar la actul sexual în sine, ci este un proces complex, ce cuprinde în primul rând apropierea dintre parteneri, sentimentele dintre ei și modalitățile diverse prin care acestea pot fi exprimate. La această vârstă, intimitatea implică aspecte ce ne apropie și ne menține interesul ridicat, precum îmbrățișatul, masajul, sărutatul, mângâierile. Dacă durerea de spate face sexul să devină o activitate nu tocmai plăcută, poate fi încercată o poziție care să nu solicite atât de tare articulațiile sau musculatura. Pentru că agravează durerea lombară, poziția misionarului ar trebui evitată.

Exercițiile Kegel mențin intensitatea orgasmelor

După vârsta de 50 de ani, orgasmele partenerilor scad adesea în intensitate din cauza diminuării tonusului muscular pelvian. Excepţie fac adulţii care practică exerciţii Kegel. La femei, exercițiile Kegel sunt folositoare pentru întărirea muşchilor pelvieni care susțin uretra, vezica urinară, uterul și rectul. La bărbați, acestea pot ajuta disfuncția erectilă, incontinența urinară și ejacularea prematură. Înainte de a începe exercițiile trebuie golită vezica urinară. Specialiștii recomandă contractarea mușchilor pelvieni, încet, pentru câteva secunde, apoi relaxarea acestora. Ei propun repetarea metodei de zece ori pe parcursul a două sau trei sesiuni pe zi, timp de câteva săptămâni sau luni. Inițial, specialiștii recomandă efectuarea contracțiilor timp de trei secunde, putând crește gradual durata acestora până la cinci secunde sau chiar mai mult. Exercițiile Kegel nu sunt recomandate însă celor care au suferit de curând intervenții chirurgicale la nivel abdominal sau inghinal.

Este perioada de maturitate și de soliditate a relației de dragoste

Mai multe studii dezvăluie că sexul implică o serie incontestabilă de beneficii. După vârsta de 50 de ani, este de fapt perioada de maturitate și de soliditate a relației de dragoste. Sexul este lipsit de grija unei sarcini nedorite și partenerii sunt mai receptivi la nevoile lor emoționale în timpul actului sexual. Un studiu realizat pe 3.000 de americani, cu vârste între 57 și 85 de ani, a demonstrat că oamenii care se află într-o relație sau sunt căsătoriți consideră că se simt „foarte sănătoși” sau chiar „excelent”. Sexul intensifică oxitocina, cunoscută și sub numele de „hormonul atașamentului”. Astfel, sunt potențate sentimentele pozitive și, în timpul orgasmului, în creier sunt eliberate endorfine și serotonină. Endorfinele acționează ca niște analgezice, calmând durerile ușoare, un lucru util în special pentru persoanele care nu se mai află la prima tinerețe. Indiferent de vârstă însă, acești hormoni au rolul de a îmbunătăți semnificativ starea de bine, menținând stima de sine ridicată și înlăturând anxietatea.

Îmbunătăţeşte funcţia cerebrală şi tensiunea arterială

Oamenii de știință din cadrul Universităţilor Oxford şi Coventry au intervievat 28 de bărbaţi şi 45 de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 83 de ani, referitor la activitatea lor sexuală. Cercetătorii au descoperit că persoanele care întreţineau relații sexuale mai des au obţinut un punctaj cu 2 procente mai mare la anumite sarcini, cum ar fi testul de fluența verbală și cel de acuitate vizuală. Potrivit altor studii, sexul diminuează riscul dezvoltării bolilor cardiace, îmbunătățește tensiunea arterială și, nu în ultimul rând, ajută la controlul greutății. Actul sexual stimulează producția de testosteron și de hormon de creștere, important pentru performanțele fizice și pentru beneficiile sale antiîmbătrânire. Ambele au un efect benefic de întărire a mușchilor și oaselor.