Main menu

header

803 15 2de Camelia Onciu

Un studiu publicat în European Journal of Cardiovascular Nursing a dezvăluit că o perspectivă ostilă asupra vieții poate face ca o persoană care a suferit un atac de cord să devină mai vulnerabilă la un al doilea eveniment cardiac de acest tip.

Factor de risc pentru un nou atac de cord

Cercetătorii au studiat timp de doi ani 2.300 de persoane care au supraviețuit după un infarct, având în medie 67 de ani, 68% dintre ei fiind bărbați. Subiecților li s-a măsurat cât de ostil este tipul lor de personalitate, urmărindu-se atitudini precum cinism, iritabilitate, sarcasm și furie, manifestate mai tot timpul. Nu sunt considerate ostile persoanele care se enervează ocazional sau cele care fac comentarii sarcastice din când în când. Oamenii cu personalitate ostilă au în general o perspectivă negativă asupra vieții. Au interacțiuni slabe cu ceilalți. Sunt foarte stresați și iritabili. Mai mult de jumătate dintre cei incluși în studiu (57%) aveau acest tip de personalitate. Ameliorarea acestor comportamente poate fi cheia pentru o mai bună sănătate a inimii, a subliniat autorul studiului, doctor Tracey K. Vitori. Cercetătorii au descoperit că ostilitatea, în sine, este un factor de risc independent pentru un al doilea atac de cord, indiferent de alți factori de risc precum vârsta, sexul, fumatul, educația, starea civilă, diabetul și tensiunea arterială ridicată. Nu se știe cu exactitate modul în care ostilitatea afectează inima, dar studiul a constatat că este o trăsătură comună în rândul celor care au avut atacuri de cord.

Numărați până la 10 și respirați adânc!

A învăța să vă atenuați trăsăturile de personalitate ostile poate fi dificil. Dar când vine vorba despre sănătatea inimii, nu există motive mai bune pentru a încerca să vă schimbați. Puteți începe prin a recunoaște simptomele fizice ale ostilității: inima bate mai repede, mușchii se încordează, fața se înroșește. Apoi, învățați să vă liniștiți cu tehnici de calmare. „Orice fel de antrenament de relaxare ajută”, a spus doctor Donna Marino, psiholog clinician în Chicago, reco- mandând: să numărați până la 10 înainte de a reacționa sau să meditați timp de câteva minute sau să vă puneți întrebarea dacă acel lucru stresant va conta și peste trei luni sau trei ani. La un nivel mai profund, puteți explora de unde provin furia și ostilitatea, împreună cu un terapeut. A avea o atitudine furioasă îi determină pe alți oameni să reacționeze negativ față de dumneavoastră, care le veți răspunde și mai ostil, totul devenind un cerc vicios. Vindecându-vă ostilitatea, puteți face mai mult decât să vă vindecați inima.