Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Meditaţia echilibrează inima

Un studiu efectuat de experții din cadrul Mount Sinai, din SUA, a relevat faptul că practicarea regulată a meditației are capacitatea de a micșora nivelul colesterolului din sânge, de a spori nivelul de oxigenare a organismului și de a reduce tensiunea arterială, protejând astfel starea generală a sistemului cardiovascular. Ca urmare, persoanele care obișnuiesc să mediteze prezintă un risc mult diminuat de a face atac vascular cerebral, infarct sau afecțiuni coronariene grave. Cercetarea a analizat datele unui număr foarte mare de voluntari - peste 61.000 - dintre care doar 6.000 practicau meditația.

Exerciţiile de respiraţie reduc tensiunea psihică

Una dintre cele mai eficiente arme împotriva stresului din anii studenției, înainte ca acesta să evolueze până la stadiul de afecțiune mintală, este efectuarea de exerciții de respirație, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității Yale. Cu precădere în timpul examenelor, dar și în primul an, în care adaptarea poate fi deosebit de stresantă, studenții sunt sfătuiți să învețe să se detașeze în răstimpuri și să deprindă tehnici de respirație care să reducă tensiunea psihică, obicei care le poate fi de folos și mai târziu, când intră în lumea competitivă a profesiei.

Uleiul de peşte poate combate depresia

O proprietate recent descoperită a uleiului de pește este aceea de combatere a depresiei, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității Illinois, din Chicago. Potrivit experților americani, care au folosit acest tip de ulei pe celule stem „deprimate”, produsul a demonstrat că are același efect cu al antidepresivelor de sinteză, ceea ce i-a determinat pe experți să ia în calcul o nouă abordare a tratamentului uneia dintre cele mai răspândite afecțiuni din lumea contemporană.

Grăsimea din junk-food, atac direct la creier

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Glasgow evidențiază faptul că grăsimile saturate din junk-food își găsesc drum direct spre creier, generând nu doar multe kilograme în plus, ci și dependență și, în final, chiar depresie. După numeroase teste derulate pe animale de laborator, experții au concluzionat că grăsimile saturate circulă direct la creier prin fluxul sangvin și fac ravagii, demonstrându-se astfel legătura directă dintre hrana nesănătoasă, obezitate și stările depresive de care în foarte multe cazuri suferă supraponderalii.