Main menu

header

de Claudia Stan

Specialiştii din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra expunerii excesive la soare, din pricina periculoasei subţieri a stratului de ozon. Din păcate, românii au fost avertizaţi că se află în zona de cod roşu, în care expunerea la razele solare trebuie făcută cu protecţie şi cu măsură! Medicul dermatolog al Spitalului Clinic Colentina, Olga Simionescu, ne împărtăşeşte informaţii preţioase pentru sănătatea pielii, mai ales pe timp de vară.

Scăderea stratului de ozon, pericol pentru sănătate
- Stratul de ozon de deasupra României a devenit tot mai subţire, iar specialiştii avertizează populaţia despre riscul expunerii la soare. Cum ne poate afecta acest lucru?

- Stratul de ozon protejează pielea de acţiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete pe care soarele le conţine, filtrând razele UV ce ajung la noi. Mulţumită lui, radiaţiile ultraviolete de tip C (foarte periculoase, spre deosebire de cele de tip A şi B) nu ajung în atmosferă. Dacă stratul de ozon se subţiază, pielea devine o ţintă pentru arsuri. Au existat situaţii în care două erupţii vulcanice (Pinatubo în Filipine, în 1991, şi Cerro Hudson, în Chile, în acelaşi an) au făcut ca ozonul să fie distrus în proporţie de 10%. În acel an s-au înregistrat creşteri ale nivelurilor de ultraviolete A şi B de 35% iarna şi de 6% vara.

- Care sunt orele în care putem sta la soare fără probleme?
- Orele sigure pentru bronzat sunt între 7:00-11:00 şi 15:00-18:00 la amiază. Atunci, radiaţiile de tip B nu sunt dominante, şi riscul de arsură solară (insolaţie) este mai scăzut. Fluxul şi intensitatea radiaţiilor UV diferă în funcţie de momentul zilei, de latitudine şi altitudine. La munte, pielea se va arde mai rău decât la mare, deoarece cu fiecare kilometru de altitudine, fluxul de ultraviolete de tip B creşte cu 6%. Aşadar, UVB determină arsura solară şi cancerul de piele pornit din keratinocite (carcinoamele), iar ultravioletele de tip A provoacă îmbătrânirea pielii şi cancerul de piele pornit de la melanocite (melanomul).

„Agenţii-ecran, aleşi în funcţie de fototipul cutanat”
- Cu ce fel de creme ar trebui să ne protejăm de arsurile soarelui?

- Protecţia împotriva radiaţiilor ultraviolete este dată astăzi prin aşa-numiţii agenţi-ecran, creme, loţiuni sau sprayuri ce, în contact cu pielea, împiedică absorbţia radiaţiilor ultraviolete (mai ales a celor de tip B). Agenţii-ecran trebuie aleşi în funcţie de fototipul cutanat al persoanei (blonzii au nevoie de o protecţie radicală, în timp ce bruneţii sunt mai protejaţi, deoarece pielea lor conţine melanină, ce absoarbe radiaţiile periculoase). Un SPF (factor de protecţie solară) de 15 reprezintă un blocaj total pentru radiaţia de tip B, cu condiţia ca aplicarea să fie corectă: cu podul palmei plin, în strat uniform se masează corpul şi se reînnoieşte după două ore.

Atenţie la modificările aluniţelor!
- Care sunt primele semne ale cancerului de piele?

- Orice apariţie pe piele a unei noi formaţiuni trebuie să ridice suspiciuni. De asemenea, orice modificare a unei aluniţe, ce se măreşte, îşi schimbă culoarea sau sângerează, trebuie să fie un semn de alarmă. La nivelul buzelor, leziunile ce sunt persistente sunt şi ele suspecte. Localizarea pe ariile fotoexpuse (pe care soarele le „vede”), adică pe decolteu, gambă, antebraţe, faţă, trebuie şi ea luată în considerare, fiind frecventă.

- Câţi dintre românii care au avut arsuri de piele din cauza expunerii la razele solare sunt supuşi riscului de a dezvolta cancer de piele?
- Studii serioase au arătat că fiecare pacient cu melanom cutanat a suferit arsuri solare până la vârsta de 18 ani, ştiindu-se că până atunci se înmagazinează în memoria celulelor din piele aproximativ 80% din „capitalul de soare” al întregii noastre vieţi. Persoanele blonde, care suferă de arsuri solare, prezintă un risc enorm în dezvoltarea unui cancer cutanat, fie el carcinom sau melanom. Există o perioadă din an (octombrie-noiembrie) când se prezintă la medicul dermatolog cel mai mare număr de pacienţi cu melanom (vorbim despre o periodicitate a melanomului).

Staţi la plajă cu măsură!
- Soarele este indicat pentru femeile care suferă de osteoporoză? În ce măsură?

- Dintre efectele benefice ale soarelui aş nota favorizarea sintezei şi fixării vitaminei D în oase, deci un efect antirahitic (la copilaşi) şi osteoporotic (la femei). Dar expunerea la soare nu trebuie să fie excesivă, ci corectă. Un alt beneficiu îl reprezintă o stare emoţională de „bine”. Pielea bronzată a fost mereu asociată cu bunăstarea materială.

- Ce le recomandaţi persoanelor care au pielea foarte albă?
- Pielea albă este superbă, dar situată la riscul maxim pentru cancerul cutanat. Există şase fototipuri cutanate şi persoanele cu piele albă se încadrează în primele două. Ele sunt melanocompromise, adică melanina din stratul bazal al pielii se găseşte în cantitate foarte redusă. Radiaţia ultravioletă ajunge în aceste condiţii să facă rău celulelor din epidermă şi să le declanşeze mecanisme dăunătoare, mergând până la cancerul cutanat. Aceste persoane trebuie să se protejeze împotriva soarelui cu agent-ecran cu factor 20-30 atât când merg prin oraş, cât şi atunci când sunt în vacanţă. Ele nu au voie să facă plajă, dar pot înota dacă s-au protejat cu agent-ecran. Acestei protecţii chimice trebuie să i se alăture o protecţie mecanică, portul pălăriilor cu boruri largi şi al ochelarilor de soare.

- Este adevărat că uleiul de măsline oferă un bronz rapid, rezistent şi ne protejează de efectul nociv al razelor solare?
- Uleiul de măsline hidratează şi acţionează ca o peliculă în calea radiaţiilor ultraviolete, dar eu recomand produse ce sunt special concepute pentru protecţie şi bronzare. Dezvoltarea industriei cosmetice şi lupta organizaţiilor împotriva cancerului cutanat sunt atât de importante, încât oferta este excepţională, comparativ cu ce se întâmpla acum zece ani, de pildă.