Main menu

header

795 13 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Leziunile oftalmologice se caracterizează printr-o mare varietate de cauze şi manifestări clinice. Unele se pot vindeca prin aplica- rea unui simplu tratament sau a unui pansament local, altele sunt complexe şi pot duce la complicaţii mari. Din păcate, ochiul este foarte expus incidentelor traumatice, de aceea, cele mai multe accidente se produc în timpul activităţilor uzuale. Medicul Ovidiu Coravu (medalion) ne-a explicat tipologia acestor traumatisme, ce riscuri există şi cum se tratează.

„Există diferite mecanisme de apariţie”

- Ce este traumatismul ocular?

- Este o leziune determinată de factori agresivi externi, ce pot fi fizici (temperaturi scăzute sau crescute, raze solare, radiaţii etc.), chimici (substanţe corozive, acizi, baze) şi, cei mai des întâlniţi, factorii mecanici (lovire, zgâriere, înţepare).

- Cât de grav poate fi?

- Acestea variază ca severitate de la mici iritaţii sau leziuni ce pot fi produse accidental în timpul activităţilor zilnice normale, cum ar fi: aplicarea de produse cosmetice, spălatul vaselor etc. şi până la leziuni complexe ce pot duce la scăderea marcată a acuităţii vizuale sau chiar pierderea vederii. Ele pot surveni oriunde, acasă, la locul de muncă, sau chiar în timpul practicării unor sporturi. Leziunile ce se pot produce la nivelul ochilor au diferite mecanisme de apariţie şi se manifestă diferit.

- Care sunt cele mai frecvente leziuni întâlnite?

- Eroziunile corneene sau conjunctivale sunt leziuni produse prin zgâriere ce creează un defect la nivelul suprafeţei (epiteliului) corneene şi/sau conjunctivale, cauzate de o gamă variată de agenţi traumatici: corpi străini corneeni şi/sau conjunctivali (praf, şpan, mici bucăţi de gresie sau sticlă etc.), lentile de contact, obiecte dure ce intră în contact cu suprafaţa ochiului. Sunt urmate de arsuri, care pot fi chimice, atunci când substanţele caustice sau corozive pătrund la nivelul ochilor, produc modificări la nivelul învelişurilor corneei şi/sau conjunctivei, variabile ca severitate. Termice, realizate de arcul electric, produs de aparatul de sudură, leziuni produse de expunerea la vapori fierbinţi sau chiar supraexpunerea la radiaţii UV. Maculopatia de expunere poate apărea prin expunerea îndelungată la soare fără ochelari de protecţie sau produsă de radiaţiile provenite de pe suprafeţe intens reflectorizante.

„Cele penetrante sunt urgenţe oftalmologice absolute”

795 13 2- Care sunt complicaţiile ce pot apărea?

- Edemul palpebral şi echimozele posttraumatice, care reprezintă un răspuns inflamator al ţesuturilor moi ce înconjoară globul ocular, apărut ca urmare a unui traumatism mare cu un corp bont, netăios. Irita posttraumatică este tot un răspuns inflamator, însoţind aproape orice traumatism important la nivelul globului ocular, printr-o reacţie iridociliară care trebuie tratată de urgenţă, deoarece poate duce la complicaţii serioase. Hemoragia subconjunctivală se manifestă ca o „pată” de culoare roşu-intens pe suprafaţa conjunctivei, acolo unde s-a produs o lezare a vaselor de sânge în momentul traumatismului. Se rezolvă, de regulă, spontan, fără sechele.

- Există şi urgenţe din punct de vedere al traumatismului?

- Da, traumatismele oculare penetrante sunt urgenţe absolute oftalmologice, deoarece presupun defecte complete la nivelul învelişurilor globului ocular, uneori asociate cu prezenţa de corpi străini metalici/minerali în interiorul ochiului şi/sau fracturi ale oaselor orbitei. Se produc în contextul unor traumatisme severe (accidente rutiere sau de muncă) şi reprezintă urgenţe chirurgicale absolute, ce necesită diagnosticul şi tratamentul rapid pentru conservarea acuităţii vizuale şi prevenirea complicaţiilor.

„Nu încercaţi să extrageţi singuri corpul străin!”

- Cum recunoaştem o leziune oculară?

- Oricine pacient ce acuză cel putin unul dintre simptomele de mai jos, după un traumatism ocular, trebuie să se prezinte de urgenţă la oftalmolog. Pacientul poate simţi dureri oculare medii-severe, fotofobie (sensibilitate exagerată la lumină), hiperlacrimare, scăderea acuităţii vizuale, tăieturi/răni la nivelul pleoapelor sau în jurul ochilor, mişcările aberante, asimetrice, ale globilor oculari, protruzia sau ieşirea în afară a unui glob ocular comparativ cu celălalt, deformări ale pupilei, prezenţa sângelui la nivelul ţesuturilor oculare transparente (cornee, camera anterioară) şi/sau prezenţa unui corp străin în ţesuturile oculare

- Ce trebuie să facem într-o astfel de situaţie?

- Dacă pacientul suspectează prezenţa unui corp străin la nivelul ochilor, trebuie să încerce să clipească rar, fără să îşi frece ochii şi se irigă suprafaţa ochiului cu ser fiziologic pentru uz oftalmic. Dacă disconfortul persistă, să nu încercaţi să extrageţi singuri corpul străin, ci mergeţi la medicul oftalmolog. În cazul unei arsuri chimice, spălaţi cât mai rapid şi din abundenţă ochii, de preferinţă cu ser fiziologic de uz oftalmic sau cu apă curată la temperatura corpului, în jet, timp de 5-10 minute. Nu încercaţi să neutralizaţi substanţa folosind alţi agenţi chimici, deoarece reacţia produsă poate fi dăunătoare. Nu apăsaţi pe ochi, nu vă frecaţi, nu aplicaţi comprese cu ceaiuri de plante sau creme de uz cosmetic, nu luaţi medicamente de tipul antiinflamatoarelor (ibuprofen) deoarece pot agrava o sângerare în interiorul ochiului. Datorită efectului de penetrare rapidă, arsurile cu baze sunt mult mai distructive şi mai severe decât cele cu acizi care sunt limitate de efectul de precipitare al proteinelor tisulare. În ceea ce priveşte un traumatism contuziv, ce a determinat umflarea şi invineţirea pleoapelor şi a ţesuturilor din jurul ochilor, aplicaţi comprese reci pe zona afectată fără presiune pe ochi şi mergeţi la consult în cel mai scurt timp.

„Maculopatia de expunere poate apărea prin expunerea îndelungată la soare fără ochelari de protecţie sau produsă de radiaţiile provenite de pe suprafeţe intens reflectorizante“

„În cazul unei arsuri chimice spălaţi cât mai rapid ochii, de preferinţă cu ser fiziologic de uz oftalmic sau cu apă curată la temperatura corpului, în jet, timp de cinci-zece minute“

Cea mai mică leziune necesită vizita la medic

- Cum se tratează?

- Indiferent de mecanismul apariţiei sau de severitatea leziunii, orice traumatism ocular necesită întotdeauna un diagnostic rapid şi un tratament corect pentru a preveni complicaţiile ce pot apărea. Dacă leziunile superficiale, cum ar fi eroziunile sau abraziunile corneene, necesită de cele mai multe ori o simplă monitorizare pe parcursul câtorva zile pentru a preveni complicaţiile infecţioase ce le pot însoţi, traumatismele penetrante la nivelul globului ocular, asociate sau nu cu prezenţa corpurilor străine intraoculare, necesită tratamente complexe de natură medical, cât şi chirurgicală, în scopul păstrării acuităţii vizuale funcţionale. În mod paradoxal, leziunile mai puţin severe, superficiale (eroziuni, arsuri) produc o simptomatologie mai zgomotoasă care aduce rapid pacientul la medic, în timp ce, de multe ori, o afectare oculară severă nu devine evidentă imediat. De exemplu, o plagă coaptată spontan, ce reţine un corp străin intraocular, poate determina, în timp, pierderea ireversibilă a vederii.