Main menu

header

795 15 1de Călin Popa şi Adrian Barna

De ani buni, experții din toată lumea evaluează gradul de periculozitate pentru sănătate al bufeurilor, principalul simptom al menopauzei. Un studiu de dată recentă trage un semnal de alarmă în ceea priveşte pericolul foarte mare pe care îl reprezintă aceste reprize de creștere accelerată și rapidă a temperaturii corpului pentru sănătatea inimii.

Transpirațiile nocturne expun la accident vascular cerebral

Experții de la Universitatea Queensland, din Australia, au pus în evidență faptul că bufeurile și transpirațiile abundente, în special nocturne, specifice menopauzei, pun femeile care suferă de aceste simptome în fața unui risc enorm de a face infarct. Mai precis, riscul de atac de cord, angină sau chiar accident vascular cerebral poate crește și cu 70%. „Până acum nu a fost foarte limpede în ce măsură aceste bufeuri și transpirații nocturne sunt asociate cu creșterea semnificativă a pericolului cardiovascular. În plus, am descoperit că aceste simptome pot mări cu 40% riscul de afecțiuni cornariene și la femeile care se află în perioada dinainte de menopauză”, detaliază specialistul Dongshan Zhu.

Riscul apare odată cu intensitatea și frecvența simptomelor

Cercetarea specialiștilor australieni a evidențiat faptul că gravitatea și durata simptomelor este direct legată de creșterea riscului instalării afecțiunilor cardiovasculare. „Femeile cu bufeuri prelungite și cele cu transpirații nocturne foarte abundente sunt cu atât mai expuse cu cât aceste manifestări sunt mai dese și au intensitate mai mare. Din fericire, aceste posibile episoade cardiace au un potențial fatal mai redus și în general nu pun viața în pericol”, punctează Zhu. Cercetarea a fost realizată prin cumularea datelor unui număr de peste 500.000 de femei din toată lumea, reunite în 25 de studii de anvergură.

„Cercetarea noastră ajută la identificarea femeilor care prezintă cel mai mare risc de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și care ar putea avea nevoie de monitorizare atentă“ profesor Gita Mishra, Universitatea Queensland, Australia

Expunere la declanşarea diabetului

Numeroase studii de specialitate efectuate până în prezent pe această temă arată că frecvenţa şi gradul de severitate al bufeurilor pot creşte riscul unor probleme grave de sănătate, pe această listă intrând și o altă boală a secolului, adevărată pandemie, diabetul, notează sciencedaily.com. Potrivit experților de la North American Menopause Society, orice incidenţă a bufeurilor a fost asociată cu un risc crescut de apariţie a diabetului zaharat, risc mai pronunţat în rândul femeilor care au raportat și prezența transpiraţiilor nocturne. Diabetul afectează în prezent circa 15% dintre femeile cu vârsta peste 55 de ani, iar specialiştii se aşteaptă ca numărul acestora să se dubleze până în anul 2050. „Studiile arată că persoanele care suferă de transpiraţii nocturne pronunţate prezintă un risc crescut de declanşare a diabetului zaharat. Pentru femeile care au simtomele specifice menopauzei, terapia hormonală ar putea ajuta la scăderea riscului apariţiei diabetului”, consideră Joann Pinkerton, preşedinte al North American Menopause Society.