Main menu

header

778 14 1de Elena Marinescu şi Adrian Barna

Prin analiza unor proteine specifice din plasma sangvină s-ar putea afla informaţii importante referitoare la starea de sănătate a unei persoane şi la ritmul de îmbătrânire al acesteia, conform unui studiu realizat în Statele Unite şi publicat în jurnalul ştiinţific „Nature Medicine”.

„Numeroase proteine se modifică odată cu înaintarea în vârstă”

O echipă de cercetători americani a analizat eşantioane de plasmă sangvină prelevate de la peste 4.200 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 95 de ani şi a identificat o asociere între 373 de proteine şi procesul de îmbătrânire. „Se cunoaşte de mult timp că evaluarea anumitor proteine din sânge poate oferi infor- maţii cu privire la starea de sănătate a unei persoane - lipoproteine pentru sănătatea cardiovasculară, de exemplu”, a explicat autorul principal al studiului, Tony Wyss-Coray. „Dar nu s-a consemnat faptul că numeroase niveluri diferite de proteine - aproximativ o treime dintre cele analizate - se modifică în mod considerabil odată cu înaintarea în vârstă”, a adăugat specialistul, co-director al Centrului pentru Cercetarea Bolii Alzheimer de la Universitatea Stanford din California.

Vârfuri distincte ale îmbătrânirii: 34, 60 şi 78 de ani

„Proteinele sunt caii de povară ai celulelor corpului, iar atunci când nivelurile lor relative suferă modificări substanţiale, înseamnă că şi tu te-ai schimbat”, a indicat Wyss-Coray. „Analiza a mii de proteine din plasmă oferă o imagine a ceea ce se întâmplă în tot corpul”, a adăugat cercetătorul. Concluziile sugerează că îmbătrânirea fizică nu se petrece într-un ritm constant, ci inegal şi prezintă trei vârfuri distincte - la vârstele de 34, 60 şi 78 de ani. La aceste vârste, există creşteri abrupte ale nivelurilor de proteine din sânge, cu schimbări vizibile, potrivit oamenilor de ştiinţă. Între vârsta de 25 şi 75-80 de ani, nivelul multor hormoni scade cu mai mult de 30%-50%, concomitent cu alterarea ritmului circadian al hormonilor care devine anormal sau chiar se inversează, fapt ce accelerează îmbătrânirea, aşa după cum s-a demonstrat pentru melatonină. În timp ce creierul este conducătorul suprem în corpul nostru, hormonii sunt consilierii din umbră ai acestuia. Similar, îmbătrânirea arterială are efecte nocive asupra organismului și a sănătății în general. Ea aduce cu sine procesul de îmbătrânire și justifică faptul că odată cu înaintarea în vârstă se dereglează funcționarea foarte multor organe și sisteme ale corpului, deoarece acestea sunt strâns legate între ele.

Poate fi util şi în terapia antiaging

În cele din urmă, un test de sânge care să vizeze aceste proteine ar putea identifica persoanele cu un ritm mai rapid de îmbătrânire decât în mod normal şi cu risc crescut de a dezvolta afecţiuni asociate vârstei, cum ar fi Alzheimer sau bolile de inimă. Un astfel de test ar putea contribui, de asemenea, la identificarea medicamentelor sau a altor factori care încetinesc sau accelerează îmbătrânirea. Autorii studiului atrag atenţia că estimarea vârstei biologice a unei persoane poate avea o marjă de eroare de aproximativ trei ani, iar în unele cazuri s-a constatat că sistemul de predicţie poate surprinde, de pildă, un nivel mai încetinit de îmbătrânire a organismului unei persoane care are un stil de viaţă sănătos. Însă orice utilizare clinică a unui astfel de test de sânge mai are cel puţin cinci până la zece ani până la concretizare, au remarcat cercetătorii.