Main menu

header

777 12 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Dacă ați observat firicele de sânge în urină, nu dați uitării acest episod. Sigur, poate fi vorba despre o banală infecție, dar la fel de bine e posibil să fie simptomul unui cancer sau al unei boli autoimune. Nu luați hematuria în derâdere, apelați la ajutorul specialiștilor și rezolvați cât mai repede problema. Iată tot ce trebuie să știți despre sângele din urină, care poate trăda o largă varietate de afecțiuni.

Se împarte în două categorii: macroscopică și microscopică

A vedea sânge în urină poate fi pentru orice persoană un lucru înfricoșător, de aceea e foarte important să fie cunoscuți factorii care provoacă apariția acestui simptom. Există însă și momente în care sângele în urină nu poate fi observat cu ochiul liber, de aceea specialiștii împart hematuria în două categorii: brută sau macroscopică și microscopică. Oamenii de știință definesc hematuria ca fiind prezența globulelor roșii în urină, observată prin anumite tehnici de laborator, aceasta apărând întrucât rinichii sau alte segmente ale tractului urinar lasă celulele sangvine să treacă în urină. Astfel, aceasta poate căpăta o culoare roșie sau poate rămâne la fel. Acest lucru marchează diferența dintre hematuria brută (sângele care se poate vedea) și cea microscopică (sângele care nu se vede).

Infecția urinară, una dintre principalele cauze

Cercetătorii susțin că sunt multe cazuri în care găsirea cauzei specifice a hematuriei nu este posibilă. Cu toate acestea, infecțiile urinare, mai ales la femei, sunt printre cele mai frecvente lucruri care determină trecerea sângelui în urină. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că uretra femeilor este aproape de anus, iar bacteriile prezente în acesta pot trece cu ușurință în ea. Dar sângele în urină poate arăta și o infecție la rinichi, binecunoscuta pielonefrită, când bacteriile pot ajunge la rinichi prin sânge sau uretere. Fluxul de urină se poate bloca și de aici este provocată hematuria și atunci când prostata de mărește. Iar același lucru se întâmplă și în infecțiile de prostată. De asemenea, sângele poate apărea în urină și ca urmare a pietrelor la rinichi sau la vezică, dacă acestea trec prin tractul urinar, pe care, de asemenea, îl pot bloca. Dar hematuria este și un semn al cancerului vezicii urinare, al prostatei sau renal.

Diabetul poate declanșa această problemă de sănătate

Nu în ultimul rând, diabetul sau bolile de sânge pot declanșa această problemă de sănătate. În plus, sângele în urină poate fi produs și de anumite medicamente precum anticoagulantele sau medicamentele pentru combaterea cancerului. Potrivit oamenilor de știință, există și numeroase alte substanțe care pot modifica culoarea urinei (este vorba despre falsel hematuria), precum creșterea excreției de bilirubină directă care apare predominant în icterele mecanice, eliminarea urinară crescută de urobilină, care apare în suferințele hepatocelulare, consumul unor coloranți alimentari și chiar a sfeclei roșii, a cireșelor sau a murelor. Mai mult, urina se poate colora și ca urmare a leziuniilor musculare provocate de traumatisme, zdrobiri musculare, contuzii, arsuri, în sindromul de strivire sau dacă în organism există mercur sau plumb. Sunt și momente când sângele apare în lichidul spermatic. În acest caz, este vorba despre hematospermie, un simptom benign, dar uneori poate fi consecința unor probleme medicale, precum o infecție a prostatei sau tulburare hematologică congenitală, sau poate apărea după anumite proceduri chirurgicale, cum este biospia prostatei.

Semnale de alarmă

Specialiștii susțin că sângele în urină poate apărea cu sau fără simptomatologie suplimentară. Astfel, hematuria macroscopică se manifestă sub formă de urină roșie sau maronie. De obicei, nu este dureroasă și nu este însoțită de alte simptome. Cu toate acestea, apariția anumitor semne poate ajuta la stabilirea cauzei hematuriei. Este vorba cel mai frecvent despre febra și durerea de spate inferior, care pot fi indicative ale unei infecții renale. Dacă hematuria este însoțită de urinare în exces sau de o senzație de arsură în timpul urinării, cauza se află, de obicei, în tractul urinar inferior. Studiile au demonstrat că hematuria asimptomatică și continuă, însoțită de cheaguri, poate fi cauzată de o tumoră la rinichi. De aceea, este foarte important ca orice bărbat care a trecut pragul vârstei de 40 de ani să nu aștepte nicio complicație care s-ar putea ivi și să-și facă periodic examen de prostată. Nu trebuie să uitați că puteți fi mai predispuși la sângerare urinară dacă aveți un istoric familial de boală de rinichi sau de pietre la rinichi, cancer renal sau cancer vezical.

Examene utile în depistarea bolii

777 12 2Pentru a depista cu exactitate dacă este vorba despre hematurie, este nevoie să faceți câteva examene de specialitate. Este vorba în primul rând despre hemoleucograma completă și frotiul sângelui periferic, dar și de examenul care arată numărul de trombocite. De asemenea, se va face VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) și alte examene pentru a vedea în ce stadiu este urea, creatinina, calcemia, fosfatemia, colesterolul, lipidele etc. Totodată, este nevoie de examenul microscopic al sedimentului urinar, cultura urinei pentru bacilul Koch, urocultura, examenul urinei colectate 24 de ore, exudat faringian, complementul seric, titrul ASLO, hemocultura, ecografie abdominală, urografie sau cistografie micţională, angiografie renală, cistoscopie și puncţie - biopsie renală, Computer Tomograf sau RMN (rezonanță magnetică nucleară). Oamenii de știință trag un semnal de alarmă și susțin că hematuria este un semn important în patologia aparatului urinar, dar nu aparține exclusiv acestuia, putând fi expresia altor afecțiuni viscerale sau sistemice. Aceștia afirmă că în orice context clinic se manifestă, hematuria este mereu o urgență, iar dacă se ia în considerare doar tratamentul simptomatic, atunci pot apărea probleme grave de sănătate.

Oamenii de știință au corelat hematuria și cu exercițiile fizice sau deshidratarea

16% este rata de prevalență a hematuriei raportată la populația globală

Testaţi urina în mod regulat

Pentru a nu vă confrunta cu hematurie, specialiștii vă recomandă să mergeți periodic la controale medicale și mai ales să vă testați urina în mod regulat, tocmai pentru a fi detectată posibila prezență a sângelui. Fiți atenți la culoarea urinii, dar și la frecvența urinării sau la orice alt simptom anormal, pentru că acesta poate indica o boală.