Main menu

header

776 15 1de Valentin Ţigău şi Daniel Alexandrescu

Experții americani de la Centers for Disease Control and Prevention din Statele Unite au dat publicității lista celor mai evidente „semne” că o persoană urmează să moară în scurt timp - fie că acea persoană este cunoscută cu boli grave sau... este aparent sănătoasă.

Anxietatea inexplicabilă

După ce au fost analizate cele mai frecvente cereri, simptome, evenimente, acțiuni pe care le întreprind aceștia sau în care sunt protagoniști, cercetătorii au întocmit o listă scurtă cu cinci semne care anunță iminența morții precoce (chiar în cazul unor persoane despre care nimeni nu ar fi crezut că ar putea muri curând). Unul dintre aceste semne este: anxietatea. O stare care vine din senin, care nu poate fi explicată de cei din jur (familie, prieteni, colegi) și care îi provoacă pe aceștia să termine, să regleze toate afacerile pe care le au în curs. Persoanele respective devin deodată foarte emotive (deși au fost stabile emoțional până atunci), trăiesc o stare de neliniște, uneori chiar prezintă atacuri de panică și simt nevoia inexplicabilă de a-și pune „afacerile” în ordine. Reglează situații care trenau de mult timp, se împacă (uneori) cu persoane de care se despărțiseră de mult timp, chiar își fac... testamentul, deși sunt încă la o vârstă tânără.

Fața devine simetrică

Poate una dintre cele mai ciudate concluzii la care au ajuns cercetătorii este aceasta: fața celui care va muri în scurt timp devine... simetrică. Este știut că, încă de la naștere, corpul uman - inclusiv fața - este asimetric. Toate membrele și organele duble sau situate și pe stânga și pe dreapta sunt asimetrice (chiar dacă uneori diferențele sunt infime). Mâinile și picioarele nu sunt egale, stânga cu dreapta), dar nici emisferele cerebrale, obrajii, bărbia etc. nu sunt chiar „în oglindă”. Ei bine, în preajma morții, fața umană devine simetrică (sau... mai simetrică, dacă putem spune așa), trăsăturile ajungând să fie armonioase și echilibrate.

Pierderea poftei de mâncare

Un alt semn, cu care s-au confruntat toți cei care îngrijesc persoane foarte bătrâne sau foarte bolnave este pierderea poftei de mâncare. Ei bine, aceeași stare o prezintă și persoanele aparent sănătoase care vor deceda pe neașteptate. Cu ore sau chiar zile înainte de un infarct, un AVC etc., care poate provoca decesul precoce, persoana respectivă devine indiferentă chiar și la mâncărurile sale preferate. O explicație ar fi aceea că organismul intră „în gardă”, iar orice lucru sau orice mâncare care ar putea provoca plăcere este refuzat, pentru că asta ar disturba starea de veghe.

Respirația se schimbă

Poate că de unele dintre semnele de mai sus nu pot fi conștienți nici cei în cauză, nici cei din jurul lor, punându-le pe seama altor lucruri sau situații pe care trebuie să le traverseze. Iată însă două semne care pot fi percepute... fizic. Cu câteva ore (sau minute) înainte de un eveniment care poate determina moartea precoce (infarct, AVC ș.a.), pielea mâinilor capătă o nuanță albăstruie și pot să apără pete neobișnuite pe față, albăstrui sau de culoare întunecată. În general, asta vine dintr-o oxigenare deficitară a organismului, cu puțin timp înainte de deces. Posibil ca acesta să fie și motivul apariției unui alt simptom: temperatura respirației se schimbă, devine mai rece. Evident, toate aceste simptome/ semne apar atunci când ceva neobișnuit se întâmplă în organism și nu sunt valabile pentru decesul precoce din cauze mecanice, exterioare.