Main menu

header

772 13 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Neuropatia este o afecțiune a bolnavilor de diabet, îndeosebi, dar poate apărea la orice persoană, de orice vârstă. Neurochirurgul Dan Benţia (medalion), medic la Spitalul Sanador, ne-a vorbit, în detaliu, despre această boală. Care sunt cauzele, cum se manifestă, ce riscuri există fără tratament și cum putem scăpa de ea.

„Printre cauze se numără inflamația, deficiența de vitamine, excesul de toxine”

- Ce este neuropatia şi cum o diagnosticăm?

- Neuropatia este o afecțiune generică neurologică, în unele cazuri și cu viză neurochirurgicală, caracterizată prin afectarea nervilor periferici de la mâini și/sau picioare. Neuropatia este o complicație cauzată de deteriorarea nervilor periferici ai sistemului nervos, care poate apărea la orice persoană, nu numai la cele cu diabet zaharat. Așa cum știți, nervii periferici acoperă întreaga suprafață a corpului, de la creier până în picioare, având „baza în măduva spinării. Simptomele tipice de neuropatie includ senzații neobișnuite sau anormale la nivelul extremităților, care apar, de obicei, la nivelul picioarelor. De exemplu, nervii periferici controlează sistemul nervos, care este responsabil pentru funcțiile involuntare, inclusiv: digestia, presiunea sângelui, contracția musculaturii din anumite organe precum inima sau vezica urinară, funcțiile sexuale, respirația.

- Care sunt cauzele?

772 13 2- Neuropatia poate apărea din cauze diverse: tulburări metabolice, tumori maligne, inflamație, deficiențe de vitamine, exces de toxine, moșteniri genetice etc. O cauză foarte frecventă a neuropatiei este diabetul, de aceea afecțiunea specifică se numește neuropatie diabetică. Neuropatia este diagnosticată pe baza unui examen clinic amănunţit efectuat la cabinetul medical, completat cu un examen electro-fiziologic, electro-miografic. Dacă semnele și simptomele clinice sunt confirmate și de acest examen electro-miografic, putem să punem diagnosticul pozitiv de neuropatie.

„Poate apărea și la vârste extreme, copilărie și bătrânețe”

- Apare doar la pacienții diagnosticați cu diabet?

- Neuropatia nu apare doar la pacienții cu diabet. Ea poate să apară în multiple situații. Sigur, unul dintre ele poate să fie și acesta (diabetul zaharat), dar poate apărea însă și la pacienți cu boli autoimune, reumatologice, boli genetice. Poate apărea, de asemenea, și în cazul diferitelor compresiuni, apăsări ale unor structuri de vecinătate (de exemplu, muşchi, articulații), traumatisme locale (statul permanent în cot, neuropatie de nerv ulnar), în cazul femeilor însărcinate, în cazul în care persoana are deficiențe de vitamine, în special vitaminele din grupul B, insuficiență renală sau hepatică, cauze infecțioase (în special virale) sau, nu de puţine ori, idiopatice, adică fără o cauză medicală.

- Poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii?

- Neuropatia poate apărea și la vârste extreme, copilărie și bătrânețe, vârste care constituie un factor agravant. La ora aceasta, în spitalul nostru, se pot face operații minim-invazive (decomprimarea nervului median în canalul carpian) sub microscop operator, cu incizii la piele minime, recuperare rapidă, astfel încât pacientul să poată pleca acasă la trei-patru ore după operație, cu rezultate bune pe termen lung și reinserție rapidă profesională.

„Se manifestă prin dureri, amorțeli, scăderea sensibilității”

- Care sunt simptomele?

- Neuropatia se manifestă prin dureri, amorțeli, scăderea sensibilității până la apariția unor pareze, paralizii și atrofie musculară în teritoriul nervului respectiv afectat. Funcțiile afectate de neuropatie sunt funcțiile teritoriului respectivului nerv. De exemplu - pentru nervul median degetele 1-3, fața plantară a mâinii și mișcarea de flexie a acestor degete. Pentru nervul ulnar, degetele 4-5, fața plantară a lor și mișcarea de flexie a lor.

- Ce stă la baza apariției neuropatiei și de câte feluri este?

772 13 3- Cauzele fiziopatologice ale apariției neuropatiei sunt, în fapt, afectarea stratului de mielină (învelișul protector al nervilor) cu afectarea consecutivă a circulației impulsurilor electrice la nivelul nervilor. Există mai multe tipuri de neuropatie: motorie, senzitivă, mixtă (senzitivo-motorie), printre acestea enumerăm: neuropatia periferică, neuropatia vegetativă, neuropatia diabetică și neuropatia focală. Neuropatia periferică este cel mai comun tip de neuropatie diabetică. Aceasta afectează extremele corpului, picioarele și brațele. Simptomele cel mai des întâlnite sunt amorțeala, furnicăturile și durerea la nivelul extremităților inferioare. Neuropatia vegetativă afectează nervii de care depind anumite organe sau funcții ale organismului: inima și vasele de sânge, sistemul digestiv, tractul urinar, organele sexuale, glandele sudoripare și ochii. Neuropatia proximală se caracterizează prin durere în picioare. Efectele dureroase pot fi simțite în coapse, șolduri și fund, însoțite de o senzație de slăbiciune în picioare. Neuropatia focală afectează nervii dintr-o singură zonă. Neuropatia focală este frecvent o cauză a problemelor cu stomacul, ochii, mușchii faciali, urechile, pelvisul și partea de jos a spatelui, pieptul, coapsele, picioarele. Neuropatia senzitivă se manifestă cu amorțeli sau dureri în teritoriul nervului respectiv, iar neuropatia motorie se manifestă cu apariția unui deficit motor, pareză sau paralizie, în teritoriul nervului respectiv.

„În cazul diabetului, leziunile nervilor pot avea loc oriunde în corp”

- Care sunt factorii ce cresc nivelul leziunilor la nivelul nervilor?

- Factorii care pot crește leziunile la nivelul nervilor sunt: lucrul sau statul la temperaturi extreme (foarte cald sau foarte rece), vârstele extreme (copii mici sau bătrânii), deficiențe alimentare, tulburări de circulație locală etc. Printre factorii cunoscuți că pot crește riscul leziunilor la nivelul nervilor putem include: alcoolismul, chimioterapia, scleroza multiplă, expunerea la insecticide, plumb, mercur, adezivi, solvenți și arsenic, presiune pe termen lung pe un nerv, cum ar fi o anumită poziție, o procedură chirurgicală sau sindromul de tunel carpian. Ar mai putea fi traume ale nervilor, deficit de vitamina B12 și vitamina E, anumite boli, cum ar fi diabet, cancer, lupus, artrită reumatoidă, hepatită, vasculită, hipotiroidism și HIV/SIDA. În cazul diabetului, leziunile nervilor pot avea loc oriunde în corp.

- Ce tratament se recomandă?

- Prima fază a tratamentului este de tip conservator - medicație antiinflamatoare, medicație împotriva durerii, medicamente trofice, neuronale (care hrănesc nervul) și fizioterapie pe regiunea respectivă. Treapta a doua de tratament, în cauze clare de compresiune (apăsare) a nervilor, este soluția neurochirurgicală, decompresiunea nervului respectiv de structurile din vecinătate. De exemplu, decompresiunea nervului median la nivelul tunelului carpian, nervului ulnar la nivelul cotului, nervului sciatic la nivelul genunchiului.

„Menţinerea sănătăţii picioarelor este foarte importantă“

- Pot apărea complicații dacă nu facem tratament?

- Complicațiile care apar în cazul lipsei de tratament pot fi: evoluția naturală a bolii spre agravare, fără tratament medical sau chirurgical leziunile se agravează la nivelul nervului, simptomele preexistente cresc ca durată și frecvență în cursul zilei și se ajunge în stadiile finale ale bolii la pareze, paralizii și atrofie musculară.

- Te poți vindeca complet?

- Tratamentul chirurgical poate duce la vindecarea completă a bolii, pe când cel medical conservator, medicamentos, nu poate decât să amelioreze pe termen scurt și mediu. Însă există mai multe moduri de a gestiona neuropatia și de a preveni simptomele acesteia. Menținerea sănătății picioarelor este foarte importantă, în special pentru diabetici. Bolnavii ar trebui să-și examineze picioarele pentru a observa orice rană, tăietură, calus, bășici și să evite pantofii și șosetele strâmte. Bolnavii ar trebui să renunțe la fumat și să consume alimente sănătoase.