Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Golful scade riscul de moarte subită

Practicarea jocului de golf este mult mai mult decât o petrecere a timpului în cazul celor bogați, un sport exclusivist benefic preponderent afacerilor. Potrivit rezultatelor unui studiu al specialiștilor de la Universitatea din Missouri, o rundă de golf pe lună scade semnificativ riscul de moarte subită. Printre motivele care stau la baza acestui efect se numără beneficiile pentru inimă, timpul petrecut în aer liber și interacțiunile pe care le facilitează acest sport. Per ansamblu, experții consideră că golful este un factor semnificativ de diminuare a stresului, cu toate avantajele care decurg de aici.

Mişcarea moderată previne şapte tipuri de cancer

O cercetare de dată recentă, realizată în cadrul Societății Americane a Cancerului, a pus în evidență faptul că mișcarea fizică, chiar moderată, are capacitatea de a preveni șapte tipuri de cancer. Mai precis, doar două ore și jumătate de exerciții ușoare pe săptămână scad pericolul de cancer al ficatului cu peste 18%, procentul crescând odată cu sporirea activității fizice. Riscul de cancer la sân scade cu 6%, iar cel de tumori renale cu peste 11 procente. Potrivit specialiștilor, mișcarea scade riscul de cancer și prin scăderea în greutate, și prin celelalte beneficii pe care le aduce organismului.

Meditaţia, analgezic natural

Mai multe studii au pus în evidență, de-a lungul timpului, capacitatea meditației de a genera optimism, de a înlătura gândurile negative și de a combate depresia și anxietatea. O cercetare de dată recentă a adăugat la această listă și proprietatea meditației de a atenua durerea, arată experții de la Universitatea Yale, din SUA. Pe parcursul experimentului, unii dintre participanți au reușit un grad de concentrare suficient de profund încât să nu sesizeze momentul în care fruntea le-a fost expusă unei temperaturi foarte crescute.

Apa rece grăbeşte vindecarea arsurilor copiilor

Atunci când un copil pune mâna în mod accidental pe o suprafață foarte fierbinte și suferă arsuri, șuvoiul de apă rece este cea mai la îndemână soluție de calmare și de grăbire a vindecării, arată datele unei cercetări derulate în cadrul Universității din Queensland, Australia. Această metodă a demonstrat că este mai eficientă chiar decât soluțiile chimice, cum sunt unguentele, diminuând și necesitatea spitalizării celor mici. „Dacă un copil suferă arsuri, se recomandă menținerea locului vătămat sub șuvoi de apă rece timp de 20 de minute”, explică specialistul Bronwyn R. Griffin.