Main menu

header

771 14 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, transplantul de cornee nu va mai fi o problemă, grație avansului tehnologiei care permite obținerea de cornee umană viabilă prin imprimare 3D.

Va reduce nevoia de donatori

În prezent, imprimarea 3D este un procedeu care câștigă teren în numeroase domenii de activitate, de la construcții la robotică. Medicina nu putea lipsi din acest vast tablou de posibilități. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Newcastle, Țara Galilor, au izbutit să obțină cornee umană cu ajutorul imprimantei 3D, produsul aflându-se în prezent în teste. Aceasta este considerată o realizare importantă, cu atât mai mult cu cât cererea de transplant de cornee este foarte mare, iar listele de așteptare pentru intervenții chirurgicale par nesfârșite. „Rezultatele noastre sunt foarte promițătoare. Testele arată progresul remarcabil pe această direcție, iar studiul de față ne aduce cu un pas mai aproape de a reduce masiv nevoia de donatori. Un transplant de cornee redă, practic, darul văzului”, punctează Neil Ebenezer, director de cercetare al companiei Fight for Sight.

Geluri speciale care mențin vii celulele prelevate

Echipa de cercetători britanici a recoltat celule de la un donator sănătos pentru a crea cornee artificială, pe care apoi a amestecat-o cu colagen. Au obținut astfel un produs pe care l-au numit „cerneală bio”, care poate fi transformat în cornee cu ajutorul imprimantei 3D. „Multe echipe de specialiști din toată lumea și-au conjugat eforturile pentru a crea produsul ideal care să poată deveni cornee bună pentru transplant. Gelurile noastre speciale sunt suficient de puternice încât să-și menţină forma, în timp ce păstrează vii și celulele prelevate. Materialul rezultat poate fi scos apoi din imprimantă”, explică profesor Che Connon.

ATENŢIE! Înainte ca această invenţie să fie accesibilă tuturor, va mai fi nevoie de câţiva ani de teste riguroase. Abia după aceea milioane de oameni din toată lumea vor putea beneficia de un transplant care să-i salveze de orbirea generată de anumite afecțiuni oculare.