Main menu

header

766 13 1de Cătălin Tăgârță şi Florica Pintea

Artroza este considerată cea mai frecventă suferință articulară și a doua cauză de invaliditate la persoanele peste 50 de ani. Incidența acesteia crește odată cu vârsta, fiind cel mai întâlnită la persoanele între 55 și 75 de ani, cu o frecvență de două ori mai mare pentru sexul feminin. Potrivit medicului specialist reumatologie Grațiela-Mihaela Gâdea (medalion), diagnosticarea și tratarea corectă și completă, încă de la primele simptome, pot preveni progresia procesului artrozic și, implicit, distrucția articulară.

„Este progresivă, continuă, invalidantă”

În termeni medicali, artroza este o artropatie degenerativă multifactorială și heterogenă, caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului articular și exprimată prin modificări clinice și radiologice importante. „Localizarea predilectă a procesului artrozic o reprezintă articulațiile cu mobilitate mare, precum genunchiul, șoldul, mâna sau articulațiile coloanei vertebrale, iar printre factorii care o favorizează se află: ereditatea, vârsta, sexul, obezitatea, suprasolicitările repetate, traumatismele (luxații, subluxații ori fracturi)”, explică doctor Grațiela-Mihaela Gâdea. Potrivit specialistului în reumatologie, pentru că boala artrozică poate fi mult timp asimptomatică, debutul fiind lent și progresiv, este indicat să dați importanță durerilor, pentru că ele reprezintă primul și cel mai important simptom. „Durerea poate fi meteodependentă (declanșată de frig, de umezeală), se intensifică la efort și se ameliorează în repaus. În stadiile avansate, durerea este progresivă, continuă, persistentă, invalidantă și poate fi însoțită de modificări structurale ale articulațiilor. Tocmai de aceea, tratamentul acestei afecțiuni este unul complex, în fazele incipiente făcându-se prin metode neinvazive, însemnând modificarea stilului de viață, evitarea efortului fizic, îmbunătățirea mobilității articulare, reducerea durerii și a deficitului funcțional”, este de părere specialistul.

Infiltrațiile intraarticulare au beneficii multiple

766 13 2Pentru îmbunătățirea mobilității articulare, medicul recomandă fizioterapie și kinetoterapie, cu scopul reducerii inflamației și tonifierii musculaturii. Tratamentul medicamentos presupune antiinflamatoare, antialgice, dar și condroprotectoare, cu rolul de a reface structura cartilajului degradat. În categoria metodelor nonchirurgicale de tratament intră infiltrațiile intraar- ticulare. Beneficiile acestora sunt multiple: reducerea durerii și a inflamației, creșterea mobilității, lubrifierea articulației, protejarea cartilajului osos și a membranei sinoviale, reducerea consumului de medicamente și lipsa efectelor secundare. Aces- tea pot fi: infiltrații cu acid hialuronic - utile în cazul persoanelor la care alte forme de tratament nechirurgical nu au dat niciun rezultat; infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP) - eficiente datorită concentrației mari de factori de creștere, cu rol în vindecarea leziunilor de la nivelul articulațiilor și ligamentelor.

Atenție la orice modificare de statică!

În niciun caz nu trebuie să așteptați să apară simptome ca să vă gândiți la artroză, mai ales dacă sunteți „posesorii” unor factori de risc. Ca în orice patologie, e mult mai eficient să preveniți decât să tratați, mai ales că, în ciuda tratamentelor moderne, mulți bolnavi se plâng de faptul că boala este în definitiv ireversibilă, iar medicii reușesc doar să amelioreze simptomele, cel mai des pentru o perioadă scurtă de timp. Așadar, chiar dacă sunteți tineri și nu aveți dureri articulare sau limitări ale mișcărilor, sunt câteva lucruri de care trebuie să țineți cont în viața de zi cu zi pentru a preveni apariția neplăcerilor determinate de degenerarea articulațiilor. În primul rând, discutați cu medicul de familie despre orice modificare de statică, iar acolo unde este cazul, și cu medicul ortoped!

Încălțămintea potrivită și exercițiile corecte

Apoi, e bine de știut că picioarele în „X” (valgum) sau în „paranteze” (varum), piciorul plat, cel scobit sau inegalitățile de membre nu sunt doar o problemă de estetică, ci în timp pot duce la apariția artrozei. Așadar, adresați-vă medicului pentru a afla ce e de făcut. Fiindcă în multe cazuri talonetele sau înălțătoarele plantare sunt insuficiente pentru a menține sănătatea articulațiilor, este important să aveți grijă cu ce vă încălțați. Încălțămintea bună oferă stabilitate și menținerea poziției corecte a picioarelor și a gleznelor. Pantofii trebuie să fie suficient de largi, călcâiul să stea comod, iar degetele să nu fie înghesuite pe margini. Mai mult, se recomandă ca talpa să fie flexibilă, iar pentru uzul zilnic un toc cuprins între doi centimetri și cinci centimetri. Atenție! Nu sunt indicați pantofii fără toc (gen balerini) pentru toată perioada zilei. Iar când mergeți la sală, țineți seama de spusele instructorului și comunicați-i orice problemă apărută la efectuarea diverselor mișcări. Dacă deja ați primit diagnosticul de artroză, exercițiile se vor efectua doar cu recomandare medicală și sub supravegherea inițială a unui kinetoterapeut!

Cei mai cunoscuți factori de risc ai artrozei sunt: vârsta peste 40 ani; sexul feminin; istoricul familial; tulburările de statică; traumatismele urmate de consolidări vicioase; microtraumatisme repetitive; obezitate; factori endocrini (cum este menopauza) sau metabolici (de pildă, diabetul zaharat, dislipidemiile, guta); frigul, umiditatea; tulburările circulatorii; anumite infecții

„Tratamentul timpuriu previne distrucţia articulară“

Un important avantaj al injecțiilor intraarticulare este acela că procedura este lipsită de complicații majore, iar efectele pot dura de la câteva luni la câțiva ani și, în mod cert, repetarea tratamentului poate încetini procesul de artroză. În cazul lor există însă riscul ca după injectare să apară local, temporar, tumefacția și disconfortul. „Diagnosticul și tratamentul corecte și complete, încă de la primele simptome, pot preveni progresia procesului artrozic și, implicit, distrucția articulară”, conchide doctor Grațiela-Mihaela Gâdea.